Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

ECT attaisno Krieviju apsūdzībās par apzinātu JUKOS iznīcināšanu

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Strasbūrā otrdien attaisnoja Krievijas valdību, kas bija apsūdzēta apzinātā mēģinājuma iznīcināt agrāko naftas gigantu JUKOS.

Tomēr tiesneši nolēma, ka Krievijas amatpersonas ir pārkāpuši Eiropas Cilvēktiesību konvencijā noteiktās tiesības uz taisnīgu tiesu, jo nedeva kompānijai pietiekami ilgu laiku sagatavot aizstāvību 2000.gadā, kad tiesā tika izvērtēti iespējamie kompānijas pārkāpumi nodokļu nomaksā.

Tāpat ECT nolēma, ka ir bijuši arī pārkāpumi, nosakot un aprēķinot sodus par nodokļu pārkāpumiem.

Tomēr tiesas spriedumā teikts, ka "nav norāžu par turpmākām problēmām vai nepilnībām tiesvedībās pret JUKOS, kas ļautu tiesai secināt, ka Krievija ļaunprātīgi izmantoja šīs tiesvedības, lai iznīcinātu JUKOS un pārņemtu kontroli pār tās īpašumiem".

"Tiesa secināja, ka JUKOS parāds, izpildot tiesvedības prasības,  veidojās no Krievijas valdības likumīgas rīcības pret kompānijas mēģinājumu izvairīties no nodokļu maksāšanas," teikts ECT spriedumā.

"Tiesvedību laikā dažādu iesaistīto amatpersonu rīcība bija balstīta uz likumiem un tiesiskais nodrošinājums šajā jautājumā ir pietiekami precīzs un skaidrs, lai atbilstu [Eiropas Cilvēktiesību] konvencijas standartiem," uzsvērts ECT spriedumā.

1993.gadā Krievijas valdības dibināto kompāniju vairāku neatkarību naftas kompāniju pārņemšanai un pārvaldīšanai 90.gadu vidū privatizēja.

JUKOS pārstāvju prasības ECT tika iesniegta jau 2004.gada aprīlī, un tajā no Krievijas  tiek pieprasītas kompensācijas 98 miljardu ASV dolāru (49 miljardu latu) vērtībā.

Bijušie kompānijas vadītāji apgalvo, ka 2006.gadā toreizējā prezidenta Vladimira Putina sabiedrotie JUKOS likvidējuši nelikumīgi, mēģinot nostiprināt Putina ietekmi pār Krievijas  oligarhiem.

Tiesa izskatīja arī sūdzības par Krievijas  varas iestāžu pārkāpumiem, izskatot lietas par JUKOS  nodokļu parādiem, nelikumīgu un nesamērīgu aplikšanu ar nodokļiem un   JUKOS  galvenā naftas ieguves uzņēmuma "Juganskņeftegaz" piespiedu pārdošanu.

JUKOS cerēja, ka tiesa  atzīs, ka   Krievijas  valdības rīcība ir bijusi nelikumīga, neproporcionāla, patvaļīga un diskriminējoša un novedusi pie maskētas kompānijas atsavināšanas.

ECT lēmums Krievijai ir juridiski saistošs. Krievija jau paudusi prieku par ECT otrdienas lēmumu.

Krievijas  tiesa  2006.gadā kompāniju   JUKOS  pasludināja par bankrotējušu. Tās bijušais vadītājs Mihails Hodorkovskis un vairāki citi augsta ranga kompānijas darbinieki atrodas cietumā, jo atzīti par vainīgiem nodokļu nemaksāšanā, naudas atmazgāšanās un citos nodarījumos, lai gan Hodorkovskis uzsver, ka tā ir politiska vajāšana.

Lai izpildītu   Krievijas  varas iestāžu izvirzītās prasības samaksāt nodokļu parādus,   JUKOS  savulaik bija spiests sava galvenā naftas ieguves uzņēmuma "Juganskņeftegaz" akcijas pārdot mazpazīstamai kompānijai "Baikalfinansgrup", kuru drīz pēc tam pārņēma   Krievijas  valstij piederošais naftas uzņēmums "Rosņeftj", tādējādi kļūstot par lielāko naftas kompāniju   Krievijā.

Atsevišķi izskatot bijušā JUKOS vadītāja Mihaila Hodorkovska sūdzību ECT maijā nosodīja Krieviju par izturēšanos pret bijuši naftas magnātu tomēr noraidīja apsūdzības, ka lieta pret Hodorkovski bijusi politiski motivēta.

Hodorkovskis 2003.gadā tika apcietināts. Viņš ir notiesāts par krāpšanu un viņa otrais cietumsods beigsies 2016.gada rudenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits