Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

G20 finanšu ministri Maskavas samitā pievērsīsies valūtu kariem

20 pasaules attīstītāko valstu grupas G20 finanšu ministri piektdien Maskavā tiekas uz divu dienu sanāksmi, kurā galveno uzmanību paredzēts pievērst tā dēvētajiem valūtu kariem.

Valsts valūtas vērtībai ir būtiska ietekme uz tās tirdzniecību, un pasaulē pieaugušas bažas, ka valstis varētu mēģināt ietekmēt valūtu tirgus, lai palīdzētu stimulēt savas tautsaimniecības.

Japānas jenas vērtība pēdējā laikā piedzīvojusi ievērojamu kritumu, bet eiro kurss tikmēr pieaudzis attiecībā pret valūtu grozu. G20 jau iepriekš aicinājusi valstis atturēties no tirgus intervenču īstenošanas.

Savukārt pasaules septiņu industriāli attīstītāko valstu grupa G7 šīs nedēļas sākumā izplatīja paziņojumu, ka tajā ietilpstošās valstis nenoteiks mērķus to valūtu maiņas kursiem. Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs ceturtdien paziņoja, ka arī Maskava, visticamāk, publiskos līdzīgu oficiālo paziņojumu. "Valoda varētu atšķirties no G7, taču nodoms paliks tāds pats," ziņu aģentūra "Reuters" citē ministra teikto. Līdzīgu nostāju paudis arī Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible, sakot, ka ir pārliecināts par spēju panākt kopīgu vienošanos šajā jautājumā.

G20 sanāksme Maskavā tiek rīkota laikā, kad daļa no pasaulē lielākajām tautsaimniecībām un reģioniem saskaras ar grūtībām veicināt to ekonomisko izaugsmi. Jaunākie dati liecina, ka Japānas ekonomika pērnā gada ceturtajā ceturksnī piedzīvoja kritumu jau ceturto ceturksni pēc kārtas, bet eirozonas ekonomika uzrādījusi straujāko lejupslīdi kopš 2009.gada beigām. Arī Vācijas, Francijas un Itālijas ekonomikas uzrādījušas straujāku kritumu par prognozēto.

Šī situācija radījusi bažas, ka valstis, kas turpina pārvarēt grūtības, varētu censties devalvēt to valūtas, tādējādi stimulējot izaugsmi. Vājāka valūta padara valstī vai reģionā ražotās preces lētākas ārvalstu pircējiem un arī palielina kompāniju peļņu, tām pārrēķinot ārzemēs gūtos ienākumus iekšzemes valūtā.

Pēc jaunā Japānas premjerministra Sindzo Abes un viņa vadītās konservatīvās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) spiediena valsts Centrālā banka pagājušajā mēnesī jau paziņoja par plāniem īstenot monetārās stimulēšanas pasākumus, kas nekavējoties samazināja jenas vērtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits