Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņojis, ka militārā budžeta apjomu samazināšana noteikti neskars starpkontinentālo ballistisko raķešu modernizācijas programmu

Krievija slēpj īsto militārā budžeta lielumu

Krievija nesen iesniegusi Apvienoto Nāciju Organizācijas Atbruņošanās jautājumu pārvaldei (UNODA) informāciju par saviem tēriņiem militārajam budžetam, taču vairāki eksperti gan ārzemēs, gan pašā Krievijā norāda, ka šie dati īsti nesakrīt ar informāciju par valsts budžeta struktūru, liekot izdarīt secinājumu, ka patiesā informācija tiek slēpta.

Krievijas medijs RBK vēsta, ka Krievijas valdība norāda ANO, ka 2016. gadā tērējusi militārām vajadzībām 2,1 triljonu rubļu (ap 30,4 miljardi eiro), kas iznāk par 29% mazāk nekā 2015. gadā.

Pērn Krievija ANO paziņoja, ka 2015. gadā militārām vajadzībām tērējusi ap 2,9 triljoniem rubļu (42 miljardi eiro), kas gandrīz sakrita ar oficiālā valsts budžetā ailītē Nacionālā aizsardzība rakstīto. Taču šogad iesniegtā informācija par 83% vai 1,7 triljoniem rubļu atšķiras no 2016. gada Krievijas valsts budžetā ailē Nacionālā aizsardzība minētajiem 3,8 triljoniem rubļu.

ANO atskaišu standarti paredz, ka valstīm, iesniedzot datus par militārajiem tēriņiem, tajos jāiekļauj informācija par to, cik izmaksā karaspēka uzturēšana, militārās operācijas, militārās tehnikas uzturēšana, bruņojuma iepirkumi, ražošana, pētniecība un izgudrošana, ieskaitot arī pensijas atvaļinātajām militārpersonām un bruņojuma utilizācijas izmaksas.

Taču Gaidara institūta kara ekonomikas laboratorijas vadītājs Vasilijs Zacepins aprēķinājis, ka īstenībā Krievijas summārie militārie tēriņi 2016. gadā ir bijuši 4,93 triljonu rubļu apjomā, kas atbilst ap 5,7% iekšzemes kopprodukta. Viņš arī skaidro, ka valdība cenšas informāciju par militārajiem tēriņiem "maskēt", iekļaujot citās valsts budžeta sadaļās summas, kas tiek izdotas, piemēram, Nacionālās gvardes un Robežapsardzības spēku uzturēšanai. Informācija par tēriņiem celtniecībai valsts aizsardzības mērķiem izsludinātajos konkursos tiek iekļauta sadaļā Nacionālā ekonomika, savukārt militārpersonu uzturēšanas izmaksas tiek iekļautas valsts budžeta sadaļās Sociālā politika, Veselības aizsardzība, Dzīvokļu-komunālā saimniecība.

Kāds RBK avots, kuram ir informācija par Krievijas valsts budžeta veidošanu, stāsta, ka informācijas atšķirības skaidrojamas ar to, ka Krievijas valdība īstenībā ir noslepenojusi daļu budžeta, kas tiek dēvēta par slēgto. Informācija par to tiek sniegta vienīgi Valsts kontrolei, Finanšu ministrijai, taču netiek publiskota.

Gaidara institūts atzīmē, ka 2016. gadā Krievijas valsts budžetā bija noslepenota informācija par 21,7% tēriņu, kas esot valsts postpadomju budžetu maksimums. Tāpēc sabiedrība pat nezina, kam tiek tērēta ļoti nozīmīga budžeta daļa.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 4.septembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Jānis
J
Summai nav nozīmes tā pat visu nopizģī...........
aha
a
krieviem tak jebkura ražošana ir militarizēta!
NAV VIENALGA
N
Vispār jau visas lielvaras slēpj un čakarē savus nodokļu maksātājus, militārājam budžetam novirzot naudu, kas paredzēta "kosmosa izpētei"! :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits