Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Abass pasludina visas palestīniešu vienošanās ar Izraēlu un ASV par izbeigtām

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass otrdien paziņoja, ka visas palestīniešu vienošanās un saprašanās ar Izraēlu un ASV ir izbeigtas, vēstīja palestīniešu ziņu aģentūra Wafa.

Abasa paziņojums bija atbilde uz Izraēlas plāniem anektēt ebreju apmetnes un Jordānas ieleju Izraēlas okupētajā Jordānas rietumkrastā. Pēc jaunās Izraēlas valdības izveidošanas ir iespējama šo plānu ātra īstenošana.

"Palestīnas Atbrīvošanas organizācija un Palestīnas Valsts no šodienas ir atbrīvotas no saistībām pret visām vienošanām un saprašanām ar Amerikas un Izraēlas valdībām," Wafa citēja Abasa teikto ārkārtējā sanāksmē.

Palestīniešu līderis piebilda, ka tas ietver arī vienošanās drošības jomā.

Abass bija draudējis ar līdzīgiem soļiem arī agrāk, bet nav šos draudus īstenojis.

Viņš piebilda, ka Izraēlai tagad vajadzēs "uzņemties visus pienākumus un saistības starptautiskās sabiedrības priekšā kā okupācijas varai pār okupētās Palestīnas valsts teritoriju". 

ASV kā "Izraēlas okupācijas valdības galvenais partneris" būs "pilnīgi atbildīgas par palestīniešu tautas apspiešanu", piebilda Abass.

Izraēlas jaunā valdība plāno anektēt ebreju apmetnes un Jordānas ieleju atbilstoši ASV prezidenta Donalda Trampa Tuvo Austrumu miera plānam. Palestīnieši aktīvi cenšas noskaņot starptautisko sabiedrību pret šo plānu.

ASV jaunais plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% no okupētā Jordānas rietumkrasta teritorijām, palestīniešiem atvēlētā daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet palestīniešu galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.

Izraēlas jaunais ārlietu ministrs Gabijs Aškenazi pirmdien paziņoja, ka Izraēlai vajadzētu anektēt ebreju kolonistu apmetnes Rietumkrastā, saskaņojot to ar ASV un nekaitējot 1994.gadā un 1979.gadā noslēgtajiem miera līgumiem ar Jordāniju un Ēģipti.

Koalīcijas vienošanās pieļauj, ka premjers Benjamins Netanjahu jau 1.jūlijā var lūgt valdību vai parlamentu balsot par palestīniešu teritoriju daļēju aneksiju okupētajā Rietumkrastā.

Palestīniešu vadība ir boikotējusi ASV valdību, kopš Tramps 2017.gada beigās vienpusēji atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

 

Top komentāri

hmm
h
Kļūda tika pieļauta 20.gadsimtā, sadalot sākotnējo Palestīnu trijās daļās: Jordānijā, Izraēlā un "jaunPalestīnā". Ebrejiem Izraēla, bet arābiem Jordānija un jaunPalestīna, turklāt Izraēla un jaunPalestīna sastāvēja no sīkiem gabaliņiem, izvietotiem pārmijus kā šaha galdiņš. Uzreiz bija skaidrs, ka šādas robežas nevar eksistēt ilgi. Karš bija sācies gandrīz uzreiz. Loģiskāk bija visu teritoriju sadalīt tikai divās daļās: Jordānija arābiem, bet Izraēla ebrejiem, bez pseidoPalestīnām. Būtu loģiskas robežas, loģisks izvietojums, un vietas konfliktiem simtreiz mazāk. Pēc pārdesmitgadiem viss jau būtu nomierinājies.
janis labais
j
Palestina nakama pec iranas ieklauta asv uzbrukuma saraksta, kina pedeja tapec ka parak speciga.
janis labais
j
Ja asv vienosies ar es tad uzbrukums kinai bus iespejams, a ta cupoties ar angliju nepietiek.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits