Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Netanjahu: Hamās "noraidījis visu" sarunās par pamieru Gazas joslā

Palestīniešu teroristu grupējums "Hamās" ir noraidījis visus elementus priekšlikumā par pamieru Gazas joslā, kas palīdzētu atvieglot ķīlnieku atbrīvošanu, trešdien paziņoja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

""Hamās" ir noraidījis visu (..) Es ceru, ka tas mainīsies, jo es gribu šo ķīlnieku atbrīvošanu," preses konferencē sacīja Netanjahu, apšaubot iespēju panākt lūzumu sarunās dienu pēc ASV Valsts departamenta paziņojuma, ka ir "laiks pabeigt darījumu".

"Mēs mēģinām atrast kādu iespēju sākt sarunas," teica Netanjahu.

"Viņi ("Hamās") atsakās to darīt (..) [Viņi pateikuši, ka] nav nekā, par ko runāt."

Netanjahu ir pakļauts lielākam pašmāju un starptautiskam spiedienam noslēgt vienošanos par izraēliešu ķīlnieku atbrīvošanu pēc tam, kad svētdien tika paziņots par sešu ķīlnieku līķu atrašanu tunelī Gazas joslas dienvidos.

Netanjahu pirmdien paziņoja, ka Izraēlas spēki saglabās kontroli pār Filadelfi koridoru gar Gazas joslas dienvidu robežu ar Ēģipti, solot "nepakļauties spiedienam" šajā jautājumā.

"Hamās", kura 7.oktobra uzbrukums Izraēlai uzsāka karu Gazas joslā, pieprasa Izraēlas spēku pilnīgu izvešanu no Gazas joslas struceļā nonākušajās pamiera sarunās, kurās vidutāji ir ASV, Katara un Ēģipte.

Preses konferencē trešdien Netanjahu vēlreiz apliecināja savu nostāju Filadelfi koridora jautājumā, sakot, ka kontroles nodošana pār to ļautu "Hamās" nelegāli ievest ieročus un nelegāli izvest ķīlniekus un teroristus.

"Ir vajadzīgs kaut kas, lai uz viņiem izdarītu spiedienu (..) atbrīvot atlikušos ķīlniekus," sacīja Netanjahu. "Ja gribat ķīlnieku atbrīvošanu, tad ir jākontrolē Filadelfi koridors."

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers trešdien sacīja reportieriem, ka Vašingtona atzīst "Izraēlas ļoti reālās vajadzības nodrošināt, lai nebūtu kontrabandas caur Filadelfi koridoru", bet "mēs domājam, ka ir ceļi, kā risināt" šo problēmu.

Vienošanās panākšanai "būs vajadzīga elastība no Izraēlas valdības puses, kā arī būs vajadzīgs, lai "Hamās" beidzot atrastu veidu, kā pateikt jā," sacīja Millers.

Netanjahu sacīja, ka viņš ir "elastīgs, kad var tāds būt" un "stingrs, kad tādam jābūt". Viņš arī uzsvēra, ka Filadelfi koridora jautājums nav vienīgais klupšanas akmens.

 Netanjahu sacīja, ka vēl nav atbildes arī uz jautājumiem, cik daudz palestīniešu cietumnieku būs jāatbrīvo apmaiņā pret ķīlniekiem, vai Izraēla varēs uzlikt veto noteiktu cietumnieku atbrīvošanai, un kurp atbrīvotie cietumnieki dosies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits