Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Turcijas ministrs: Turki vairs nevēlas dzīvot Eiropā

Turcija uzskata, ka bezvīzu režīms ar Eiropas Savienību (ES) neradīšot problēmas, jo turki vairs nevēloties dzīvot Eiropā.

Turcijas Eiropas lietu ministrs Egemens Bagišs piektdien sniegtajā intervijā interneta laikrakstam EUobserver norādīja, ka mūsdienās turki uz ES dodas, lai atstātu naudu veikalos un viesnīcās. "Pagātnē, kad turkiem jautāja, vai jūs vēlaties dzīvot Eiropā, 80% teiktu jā. Tagad 85% saka nē. Turcijas pilsoņi jūt, ka Turcijā ir lielākas cerības, vairāk darba iespēju," sacīja Bagišs.

Kā piemēru viņš minēja faktu, ka 2010.gadā uz dzīvi Vācijā pārcēlās 27 000 turku, kamēr uz Turciju devās 35 000 Vācijas pilsoņu. Bagišs piebilda, ka "daudzi" no 5,5 miljoniem turku, kas dzīvo ES apsver iespēju atgriezties Turcijā, lai sev un saviem bērniem nodrošinātu labāku dzīvi.

Bagiša teikto šķietami apliecina arī ekonomikas rādītāji. Kamēr erozona slīgst arvien dziļākā krīzē, Turcijas iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju turpina strauji pieaugt. Ankaras un Stambulas reģioni labklājības ziņā jau pielīdzināmi Grieķijai un Austrumeiropas valstīm, kā arī dažiem Spānijas un pat Lielbritānijas reģioniem. Taču Turcija nav tikai Ankara un Stambula. Lauku apvidos 10 procentiem iedzīvotāju jāiztiek ar pieciem dolāriem vai pat ar mazāku summu dienā.

Iepriekšējā nedēļā ES dalībvalstis vienojās, ka bezvīzu režīmu ar Turciju varētu ieviest 2014. vai 2015.gadā. Apmaiņā pret bezvīzu režīmu Ankarai jāīsteno papildus pasākumi, lai apturētu to nelegālo imigrantu plūsmu, kas caur tās teritoriju mēģina iekļūt ES.

Bagišs intervijā EUobserver pavēstīja, ka Turcija izveidošot 50 000 vīru lielus civilās robežpolicijas spēkus, izbūvēšot "humānus" imigrantu izvietošanas centrus un aizsargžogus uz robežām.

Šobrīd Turcijā gada laikā tiek pārtverti 70 000 nelegālo imigrantu, kas caur tās teritoriju mēģina nokļūt Grieķijā vai Bulgārijā. Šis skaitlis varētu divkāršoties vai trīskāršoties, kad tiks īstenoti papildus drošības pasākumi, atzina Bagišs.

Viņš piebilda, ka astoņās nometnēs Turcijas dienvidaustrumos šobrīd izvietoti 30 000 sīriešu bēgļi, taču turku karavīri un žandarmi gādājot, lai viņi paliktu, kur ir.

Tikmēr Lielbritānijas parlamenta deputātu pērn sagatavotajā ziņojumā atzīts, ka Turcijā bāzētie organizētās noziedzības grupējumi, rada draudus ES drošībai, arvien aktīvāk iesaistoties heroīna un kokaīna, kā arī cilvēku kontrabandā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits