Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Japāņi sit vēlreiz

30. jūnijs – it kā ikdienišķa vasarīga diena, bet sporta entuziastiem tā bija īpaša. Vecrīgā, Beerhouse No1 telpās, pulcējās 17 spēcīgākās komandas, lai noskaidrotu pašu labāko Sporta Viktorīnas blici. Fināla datums šoreiz sakrita ar lielo futbola derbiju starp Riga FC pret RFS un jāsaka, ka gan šis futbola mačs, gan arī fināls izrādījās vienlīdz aizraujoši un dažādiem pavērsieniem pilni.

JAUTĀJUMU REKORDSKAITS

Kā pirms starta uzsvēra Sporta viktorīnas vadītājs Zigmunds Fricsons, jo garāka viktorīna (vairāk jautājumu), jo lielāka ticamība, ka uzvarēs patiešām labākā komanda. Pirms starta pasākuma lieldraugs William Hill par favorītiem izvirzīja komandu Fireball, otro un trešo vietu prognozējot komandām Jeržābeks un Japānas beisbola izlase. Savukārt regulārā čempionāta uzvarētāju – Zigfrīda Muktupāvela vārdā nosauktās komandas – izredzes tika novērtētas kā ceturtās labākās.

Lai noskaidrotu kausa ieguvēju, finālspēlē bija sagatavoti 93 jautājumi: 73 salikti dažādās tēmās, bet 20 vajadzēja atbildēt digitālā programmā ar sešiem atbilžu variantiem un apdomas laiku 40 sekundes uz katru jautājumu. Tēmas šoreiz bija viegli prognozējamas, iekļaujot visus sporta vaļus: futbols, basketbols, vieglatlētika, olimpiskās spēles, hokejs u. c. Tā kā uzvarētājkomanda virs savas galvas paceļ kausu, bija arī atsevišķa vizuālā kārta par dažādos sporta veidos esošām trofejām. Viktorīnas pirmajā daļā komandām grūtāk gāja ar futbola un hokeja jautājumiem, piemēram, šādiem:

Ir tikai seši laukuma spēlētāji, kuri Nacionālajā hokeja līgā aizvadījuši vismaz 100 spēļu, bet nav guvuši nevienus vārtus. Divi no viņiem ir uzbrucēji – Gordijs Dvaijers un X. Šis X savu karjeru ar divām sezonām noslēdza Rīgas Dinamo. Nosauciet viņu! 2005. gada Premjerlīgas mačs starp Aston Villa un X iegāja vēsturē ar to, ka divi X komandas futbolisti sakāvās savā starpā un tika noraidīti. Kuras komandas spēlētāji viņi bija?

Statistiski visvieglāk spēles pirmajā daļā veicās ar olimpisko spēļu jautājumu šķetināšanu, piemēram:

Tradicionāli par Pasaules spēcīgāko atlētu tiek atzīts desmitcīņas uzvarētājs olimpiskajās spēlēs. Tas iesākās, kad kāds zviedrs Džimam Torpam pēc uzvaras 1912. gada olimpiskajās spēlēs teica: "Jūs, ser, esat pasaules spēcīgākais atlēts." Nosauciet šo zviedru!

VAI SPĒJ ATRAST EZI?

Pēc fināla pirmajām piecām (no 12) kārtām vadībā izvirzījās aktuālie čempioni Japānas beisbola izlase, bet otrajā spēles daļā raundi jau bija grūtāki. Uzvarētājs šķietami izšķīrās kārtā Riteņu sporta veidi. Japāņu beisbolisti savāca tikai pusotru no sešiem punktiem, konkurentiem sniedzot iespējas pietuvoties. Tomēr sāncenši šoreiz bija ļoti devīgi, un labāko rezultātu ieguva kādreizējie čempioni Alus zaldāti (4 punkti no 6), kuri tobrīd, visdrīzāk, jau baudīja lielisko atmosfēru, aktīvā cīņā par uzvaru vairs neiesaistoties. Viens no šī raunda interesantākajiem jautājumiem, uz kuru tikai retā komanda atbildēja, bija šāds:

1950. gadā F1 Monako Grand Prix tas notika pirmo un vienīgo reizi. To paveica visu laiku vecākais F1 pilots, lai gan ar vecumu pareizajai atbildei nav nekādas saistības. Ar ko vēsturē iegāja šīs sacensības?

Tā kā riteņu kārtā konkurenti neizmantoja iespējas pietuvoties līderiem, pēdējā iespēja ierasti bija āķīgā kārta Ārpus kastes, kurā, lai spētu atbildēt uz jautājumiem, vajag izmantot visas iespējamās maņas, sajūtas un zināšanas. Tomēr līderi domāja citādāk un tieši šajā kārtā faktiski salika visus punktus uz i. Viņiem ārpus kastes uzdevumi jau ierasti ir jājamzirdziņš, to kārtējo reizi apliecinot arī finālspēlē, atbildot uz pieciem no sešiem jautājumiem, kas bija dalīti labākais sniegums.

Ārpus kastes kārtā vairākām komandām grūtības sagādāja šis jautājums: "Saldus Leevon – cirvis, JFC Jelgava – ķivere, FK Union – vainags, FK Bauska – bucis. Kuram klubam ir alus + koka plāksne?"

Ja varētu teikt nedaudz priekšā, tad šo klubu ir dzirdējuši arī tie, kam futbols interesē sekundāri.

Uzsākoties pēdējam raundam Kas kopīgs, bija skaidrs, ka tikai katastrofāla neveiksme var mainīt čempionus. Savukārt cīņā par TOP3 gan nekas vēl nebija skaidrs. Šajā kārtā komandām vajadzēja ne tikai pareizi atbildēt uz septiņiem jautājumiem, bet arī no pareizajām atbildēm izdomāt kopīgo.

Atbildes bija regbijs, angļu atklātne, 2021. gada pasaules čempionāts hokejā, Stirnu buks, ābols, migla, kompānija Sega. Kopīgo no šīm atbildēm finālā izdevās izdomāt lielākajai daļai komandu. 

JAUNĀ SEZONA JAU ŠOMĒNES

Otro sezonu pēc kārtas par čempioniem tika kronēta komanda Japānas beisbola izlase, otrajā vietā atstājot Fireball (kuriem turklāt bija tikpat daudz pareizu atbilžu (71,5) un tikai neveiksmīga stratēģija liedza nokļūt tuvāk uzvarai). Par bronzas medaļu ieguvējiem kļuva Zigfrīds Muktupāvels, kuri pēc vairākām samērā tukšām sezonām atkal ir zirgā.

Taču ar to viss vēl nebeidzās. Pāris dienu vēlāk tika aizvadīts t. s. Saulcerītes kauss – fināla atkārtojums komandām, kas netika finālā vai arī debitē Sporta viktorīnā. Šajā spēlē piedalījās arī aktīvie sportisti, kuriem ierastajā Sporta viktorīnas regulārā čempionāta laikā pašiem norit sezona un citu pasākumu atmosfēru nevar izbaudīt. Arī šeit čempioni nemainījās, titulu aizstāvot komandai Melnstrādnieki, kuru rindās netrūkst arī sporta žurnālistu un apskatnieku, tomēr vēl pirms pēdējās kārtas vadībā bija komanda Cīruļu iela. Nākamreiz ar komandām tiksimies jau pēc Pasaules kausa basketbolā. Jaunās sezonas pirmās kārtas spēles notika 12. un 14. septembrī. Piesakieties arī jūs sezonas turpinājumam!

P. S. Atbildes uz rakstā minētajiem jautājumiem varat mēģināt rast paši vai arī spēles vadītājs tās visām jaunajām komandām pateiks nākamās sezonas sākumā. 

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze septembra numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā