Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Klasikas devītais cēliens

Latvijas čempionāta finālsērijā BK Ventspils izaicinās favorītu VEF Rīga.

Ar izteiktu favorītu sestdien sporta namā Daugava sāksies Latvijas Basketbola līgas jubilejas 30. sezonas finālsērija. Lai gan tajā savā starpā tiksies pēdējās desmitgades niknākie pašmāju groza bumbas konkurenti VEF Rīga un BK Ventspils, intrigas tīkotāji uz gaidāmo dueli raugās ar neslēptām bažām, jo divus gadus kopš pēdējiem fināliem plaisa starp konkurentiem pletusies plašumā. 

To apliecina rezultāti līdzšinējā sezonā, kur visās piecās savstarpējās spēlēs pārāki bija rīdzinieki, turklāt pēc intriģējošās pirmās divcīņas rudenī (96:93 Rīgā) un salīdzinoši saspringtām sezonas vidus spēlēm (84:97 un 87:99 Ventspilī, 82:75 Rīgā) pēdējais fināla ģenerālmēģinājums Ventspilī rīdziniekiem līdzinājās pastaigai parkā (59:103). Kontekstā skatot Ventspils kluba finansiālo iespēju lejupslīdi pēdējās sezonās un komandas neizteiksmīgo sniegumu pēc gadumijas, nenākas viegli atrast kurzemnieku pieturas punktus cīņā par titulu. Tiesa, nelielu optimisma devu desmitkārtējo Latvijas čempionu līdzjutēji guva pusfinālā, kur potenciāli ļoti sarežģītā cīņā pēc neveiksmīga sērijas sākuma izdevās gūt trīs vērtīgas uzvaras pār BK Ogre. Labāko sniegumu kopš sezonas sākuma demonstrēja komandas kapteinis Māris Gulbis, ierasti enerģisks bija amerikāņu uzbrucējs Kristofers Kofijs, trāpīga roka izšķirošos brīžos bija snaiperim Artūram Ausējam, un savu vietu komandā beidzot šķita atradis arī sezonas gaitā piesaistītais Edgars Lasenbergs

VEF Rīga treneriem pēdējā mēneša laikā nopietnākais izaicinājums bijis treniņprocesā noturēt komandā cīņas spriedzi, jo pēc izaicinājumiem un augsta līmeņa spēlēm bagātās sezonas kopš 11. aprīlī notikušās Latvijas – Igaunijas finālspēles tādu ir trūcis. Teju mēneša laikā rīdziniekiem bijušas trīs LBL pusfināla spēles pret BK Liepāja, kur pat plaša spēlētāju rotēšana nepalīdzēja ilgstoši uzturēt intrigu cīņā par uzvaru katrā no tām. Sērijas sākumā liela nozīme būs rīdzinieku spējai ātri sajust spēles ritmu un ventspilnieku prasmei pēc iespējas ilgāk noturēt emocionālo uzrāvienu pēc uzvaras pusfinālā.

Līdz šim VEF Rīga un Ventspils komanda savā starpā finālsērijā tikušās astoņas reizes, un sešās no tām pārāki bijuši galvaspilsētas basketbolisti. Vefieši bija pārāki arī abās reizēs 2016. un 2010. gada sezonā, kad komandu ceļi krustojās jau pusfinālā. Zīmīgi, ka abās šajās sērijās bija nepieciešama izšķirošā, piektā, spēle, bet cīņā par titulu tikai reizi, pašā pirmajā abu komandu fināla divcīņā 2011. gadā, uzvarētāja noteikšanai bija nepieciešamas visas septiņas spēles.

Finālsērijā līdz četrām uzvarām 8., 14., 19. un 23. maijā paredzētas spēles Rīgas sporta namā Daugava, jo vefiešu ierastās mājvietas Arēna Rīga un Olimpiskais centrs nodotas pasaules hokeja čempionāta vajadzībām, bet 11., 17. un 21. maijā ieplānotas spēles Ventspilī. Valstī noteikto ierobežojumu dēļ tribīnes skatītājiem būs slēgtas, bet spēļu tiešraides piedāvās Best4Sport TV.

Ar atšķirīgām emocijām

Iespējams, intriģējošāka cīņa svētdien sāksies Ogrē, kur "mazajā finālā" par bronzas godalgām vilšanos pusfinālā piedzīvojušie laukuma saimnieki uzņems BK Liepāja. Sērijā līdz trim uzvarām liela nozīme būs tam, kā ogrēnieši būs apkopuši emocionālās un fiziskās brūces pēc sāpīgās neveiksmes pusfinālā. Skaidrs, ka pēc sekmīgajām pēdējām divām sezonām ne jau bronzas medaļas Ogres basketbolisti meklēja savā ēdienkartē. Tikmēr pēc četru sezonu pārtraukuma pusfinālu sasniegušie liepājnieki jau laikus saprata lietu kārtību duelī pret VEF Rīga un pietaupīja resursus pēdējai kaujai. Svarīgs faktors abās komandās būs iepriekš savainoto līderu iespējām palīdzēt. Ogres komandā spēcīgs traumu fons ir abiem kapteiņiem Rinaldam Sirsniņam un Kristapam Dārgajam, bet BK Liepāja trenerus satrauks saspēles vadītāja Renāra Birkāna un centra uzbrucēja Zigmāra Raimo gatavība. Sērijā līdz trim uzvarām 9., 15. un 20. maijā paredzētas spēles Ogrē, bet 12. un 18. maijā – Liepājā.

Finālsērijā favorītu individuālā meistarība pret kurzemnieku spītu un raksturu 

BK Ventspils

Dibināts 1994. gadā

Desmitkārtējs Latvijas čempions (2000–2006, 2009, 2014, 2018)

Līderi Artūrs Ausējs, Kristaps Mediss, Māris Gulbis (att.), Kristofers Kofijs; treneris Gints Fogels

Pamatturnīrā 2. vieta (bilance 15–10)

Priekšrocības

  • Apzinoties spēku samēru, varēs spēlēt bez liela spiediena. Favorītu slogs būs vefiešiem
  • Pusfinālā parādīja cīnītāju raksturu – atguvās pēc zaudējuma pirmajā spēlē un liela deficīta nākamajās
  • Var «paspēlēties» ar zonas aizsardzību, kas iepriekš vefiešiem radīja lielus sarežģījumus

 

VEF Rīga

Atjaunots 2007. gadā

Septiņkārtējs Latvijas čempions (2011–2013, 2015, 2017, 2019–2020)

Līderi Kails Olmens, Aigars Šķēle, Kristers Zoriks, Miheils Kaizers (att.); treneris Jānis Gailītis

Pamatturnīrā 1. vieta (bilance 23–2)

Priekšrocības 

  • Individuālās meistarības pārsvars teju visās pozīcijās, augstāka līmeņa spēļu ritms sezonas gaitā
  • Pārliecība – uzvarēja visās piecās savstarpējās spēlēs šosezon, turklāt ar katru spēli arvien drošāk 
  • Izsalkums pēc tituliem – pat viesspēlētāji pauduši lielu vēlmi iegūt kausu, ko nav izdevies paveikt iepriekš

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi