Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Meklē risinājumus, ne vainīgos

Roberts Štelmahers pēc atkāpšanās: valstsvienības darbā viss bija ideāli, izņemot rezultātu.

Neveiksmes Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīros nostādījušas kritikas krustugunīs valstsvienību trenerus un Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadību. Pēc cikla beigām par atkāpšanos no amata paziņoja vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers, kura aizstājēja atrašana izvirzīta starp tuvāko mēnešu prioritātēm. Kamēr opozīcijas retorikā izskanējusi arī prasība pēc LBS ārkārtas vēlēšanām, organizācijas prezidents Raimonds Vējonis un ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss aicinājuši Latvijas basketbola sabiedrību būt vienotiem un kopīgi rast izeju no sarežģītās situācijas. 

Lielākā kritikas deva pēc zaudējuma izšķirošajā spēlē Bulgārijai (65:66) gāzusies pār trenera Štelmahera galvu, kā arī tiem, kuri pirms pusotra gada uzticēja viņam šos pienākumus. "Šis ir grūts posms Latvijas basketbolam. Komandas darbam viss bija nodrošināts, mums bija labs treniņprocess un noskaņojums, taču spēlēs pietrūka kāda precīza uzbrukuma, pareiza lēmuma izšķirošajā brīdī, veiksmes. Divās spēlēs zaudējām ar viena punkta starpību, divreiz zaudējām pagarinājumos," Štelmahers atzina savu daļu vainas un uzsvēra, ka no LBS puses darīts viss iespējamais rezultāta sasniegšanai. "Viss bija ideāli, izņemot rezultātu. Tas nesanāca, un mana darbība kā galvenajam trenerim ir izgāzusies."

Štelmahers nebija vienīgais, kuram valstsvienības sniegums maksāja amatu. Jau pirms gada pēc zaudējumiem cikla pirmajās spēlēs Bosnijai un Bulgārijai atkāpās izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs. Toreiz lēmums tika pasniegts kā abpusēja vienošanās ar apņemšanos nekomentēt iemeslus, tomēr pēc neveiksmīgā cikla Štālbergs devis mājienus par LBS prezidenta Vējoņa un LBS tā brīža ģenerālsekretāra Edgara Šnepa izdarīto spiedienu, jo kādam bijis jāuzņemas atbildība par neveiksmīgo sākumu.

Štālberga publiskā komunikācija norāda uz trūkumiem izlašu treneru izvēles procesā un atbildībā par pieņemtajiem lēmumiem, jo, lai gan pats ģenerālmenedžeris bijis par turku speciālista Oktaja Mahmuta kandidatūru, galavārds bija LBS valdei, kas lēmusi uzticēties pašmāju speciālistam Štelmaheram. Visā sarežģītajā procedūrā savs vārds vēl ir arī LBS treneru komisijai, bet par grēkāzi beigās kļuvis tieši Štālbergs.

LBS prezidents Raimonds Vējonis pēc neapmierinošā rezultāta kā pirmo soli izvirzījis tikt skaidrībā par iemesliem, tāpēc personīgi runāšot ar visiem iesaistītajiem. "Ja problēmas ir basketbola sistēmā, jāturpina darbs pie tās uzlabošanas, iesaistot plašu darītāju loku," Vējonis solījis ņemt vērā visu LBS biedru redzējumu, taču daži virzieni jau esot skaidri – vairāk darba un līdzekļu jāiegulda treneru attīstībā, jāveido jaunatnes basketbola attīstības centrs un jāstiprina klubu turnīru sistēma. 

Jau ceturtdien paredzēta LBS valdes ārkārtas sēde, kurā starp galvenajiem uzdevumiem būs iezīmēt ceļu, lai nonāktu līdz labākajam izlases trenera kandidātam. LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss norādījis, ka šajā jautājumā skaidrībai jābūt līdz maija beigām, jo Latvijai kopā ar citām uz Eiropas čempionātu netikušajām komandām jau augustā sāksies 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs. "Skatīsimies gan Latvijas trenerus, gan ārzemju speciālistus. Mūsu uzdevums ir labākajiem spēlētājiem atrast labāko treneri," aģentūrai LETA teicis Cipruss. Viņš gan atzīst, ka labāko speciālistu piesaisti joprojām ierobežo kvalifikācijas turnīra sistēma, jo lielākā daļa spēļu joprojām paredzētas klubu sezonas laikā. Iepriekš LBS pārstāvji apgalvojuši, ka finansiāli nevar atļauties nosegt pilnu gada algu no kluba brīvam augsta līmeņa trenerim.

Latvijas valstsvienības galvenie treneri pēc neatkarības atjaunošanas

  • Maigonis Valdmanis (1992; bilance 0-3)
  • Armands Krauliņš (1992–1993, 1999–2003; 62-45)
  • Ainars Zvirgzdiņš (1993; 0-1)
  • Pēteris Višņēvičs (1993–1995; 2-10)
  • Jānis Zeltiņš (1996–1997, 1998– 1999; 11-6)
  • Igors Miglinieks (1997; 2-11)
  • Valdis Valters (1997–1998; 2-5)
  • Kārlis Muižnieks (2004–2007; 39-22)
  • Nenads Trajkovičs, Serbija (2008; 9-9)
  • Ķēstutis Kemzūra, Lietuva (2009; 5-8)
  • Ainars Bagatskis (2010–2017; 56-56)
  • Arnis Vecvagars (2017–2019; 8-8)
  • Roberts Štelmahers (2019–2021; 1-7)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi