Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jāizšauj beidzot pa īstam. Rastorgujevs sāk Pasaules kausa sezonu

"Vajadzētu beidzot kāpt uz goda pjedestāla arī man. Pēdējos gados tas visu laiku mani sauc, bet kaut kā vēl neesmu līdz tam ticis," ar smaidu uz lūpām pagājušajā nedēļā Latvijas žurnālistiem kautrīgi atbildēja biatlonists Andrejs Rastorgujevs, atbildot uz jautājumu, vai arī viņš pats ir viens no tiem, kas pēc-olimpiskajā sezonā var izšaut - nostartēt vēl labāk nekā iepriekš.

"Pēc olimpiskajām spēlēm jau vienmēr ir kaut kādi pārsteigumi - kāds no vecajiem favorītiem vairs nav tik labs, viņa vietā uzrodas kādi jauni," vispārējo situāciju gaidāmajā sezonā raksturoja alūksnietis. Trešdien Zviedrijā Andrejs aizvadīs savas pirmās sacensības šosezon Pasaules kausā (PK) - pulksten 18:15 Zviedrijā tiks dots starts 20 kilometru klasikai kungiem. Tiešraide kanālā Eurosport.

Tiesa, viņš pats jau pagājušajā sezonā patrokšņoja pasaules biatlonā, un ne velti viens no Norvēģijas izlases līderiem Emils Hegli Svensens pirms Soču olimpiskajām spēlēm Andreju ierakstīja trīs galveno favorītu pulkā 12,5 kilometru iedzīšanā. Tik labs šajā disciplīnā pagājušajā sezonā bija Rastorgujevs - pat biatlona dūžiem viņa lieliskais sniegums nepalika nepamanīts. Norvēģa prognozes gan nepiepildījās - Sočos Latvijas biatlona izlases līderis iedzīšanā finišēja 9. vietā, kas bija viņa labākais sniegums olimpiādē.

Pērn PK kopvērtējumā Andrejs izcīnīja sev rekordaugsto 16. vietu, iedzīšanas disciplīnā viņš bija 11. labākais pasaulē, bet masu startā - 7. vieta. Šogad viņš ir apņēmības pilns ne tikai noturēt pērn uzlikto latiņu tajā pašā līmenī, bet arī pacelt vēl pāris centimetru augstāk. Un pamats tam ir.

Vairotais optimisms

Vēl septembrī Latvijas galvenā (būsim godīgi - arī vienīgā) biatlona cerība Rastorgujevs medijiem atzinās, ka pilnvērtīgai sezonai trūkst ne daudz, ne maz, bet - 120 tūkstošu eiro. Drūmo situāciju sezonas priekšvakarā uzlaboja Latvijas Biatlona federācijas parakstītais līgums ar Norvik banku par finansējuma piešķiršanu Andrejam - 170 tūkstošu eiro nākamajiem četriem gadiem. "Visu to gatavošanās posmu bija smagi. Psiholoģiski, jo nezinājām, vai un kad tiksim pie naudas. Gājām uz risku - vienojāmies ar slēpju sagatavotāju un maksājām no savas kabatas, nemaz nezinot, vai spēsim to visu sezonu viņam maksāt. Tagad ir atvieglojuma sajūta - vismaz kaut kas mums būs."

Ar šo līgumu vien, protams, nepietiek, lai segtu visus nepieciešamos izdevumus kvalitatīvai sezonai, taču tas ir nopietns atspaids. Pagājušajā sezonā Andrejam bija divi slēpju sagatavotāji, un arī tagad Rastorgujevs saka: divi būtu minimums. Bet šogad viņam būs tikai viens, jo vairāk atļauties nevar. Uz viņa konkurentu finansiālo iespēju fona varētu šķist, ka sponsoru atbalsts Andrejam nav liels, bet Rastogrujevs tam nepiekrīt. "Principā summa ir liela. Man tā vispār ir kosmiska (smejas). Man tādu sponsoru līdz šim dzīvē nekad nav bijis. Man tādu vispār nav bijis - vienīgais sponsors bija mans personīgais treneris [Intars Berkulis - aut. piez.]. Cik viņš varēja man palīdzēt, tik palīdzēja."

Šogad Andrejam būs arī ekipējuma sponsors - norvēģu kompānija Swix, tāpēc šogad trasē vairs nemeklēsim dzeltenmelnā tērpā slēpojošu biatlonistu. Rastorgujevs piedalījās jaunā formas tērpa dizaina radīšanā, ko Swix īstenoja. Finansiālu atbalstu viņi nesniedz, taču palīdz ar inventāru, tostarp arī slēpju smērēm. No malas varbūt tas viss šķiet maznozīmīgi, taču šogad Andrejam būs mazāk jādomā par organizatoriskajām lietām, un tas ļaus vairāk koncentrēties uz svarīgāko - sportisko pusi. Tas dod papildus iemeslus gaidīt jaunus panākumus.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 3.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Biatlons

Sezonas sacensību kalendārs
29.XI-7.XII PK posms Esteršundā, Zviedrijā
11.-14.XII PK posms Hohfilcenē, Austrijā
17.-21.XII PK posms Pokļukā, Slovēnijā
6.-11.I PK posms Oberhofā, Vācijā
13.-18.I PK posms Rūpoldingā, Vācijā
21.-25.I PK posms Antholcā, Itālijā
27.I-3.II EČ Otepē, Igaunijā
5.-8.II PK posms Novemesto, Čehijā
11.-15.II PK posms Oslo, Norvēģijā
3.-15.III PČ Kontiolahti, Somijā
18.-22.III PK posms Hantimansijskā, Krievijā

PK posms Zviedrijā

3.XII 18:15 20 km klasika kungiem (Rastorgujevs, Pužulis, Patrijuks)
4.XII 18:15 15 km klasika dāmām (Bendika)
6.XII 12:30 10 km sprints kungiem, 15:45 7,5 km sprints dāmām
7.XII 12:00 12,5 km iedzīšana kungiem, 14:30 10 km iedzīšana dāmām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi