Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Trīs zvaigžņu balvu par mūža ieguldījumu saņems cīņas sporta treneris Freidenfelds

Latvijas sporta sabiedrības sasniegumu godināšanas ceremonijā Trīs zvaigžņu balva 2021 balvu par mūža ieguldījumu saņems cīņas sporta treneris Visvaldis Freidenfelds, ziņo Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Pirmdien "Trīs zvaigžņu balvas 2021" žūrijas sēdē tika apstiprināts, ka balvu nominācijā "Mūža ieguldījums sportā" saņems ilggadējais cīņas sporta treneris Freidenfelds.

Paziņojumā teikts, ka Freidenfelds visu mūžu veltījis cīņas sporta attīstībai. Viņš ir vairākkārtējs Latvijas čempions un sporta meistars brīvajā cīņā.

Pēc Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūta (LVFKI) absolvēšanas viņš strādāja LVFKI par vecāko pasniedzēju smagatlētikas katedrā. No 1980.gada sāka strādāt par treneri sporta biedrībā "Vārpa", vēlāk kļuva par Latvijas izlases vecāko treneri, sagatavojot daudzus augstas klases cīkstoņus un cīkstones.

Viņa audzēkņu skaitā ir Igors Samušonoks - divkārtējs PSRS 1988. un 1989.gada čempions junioriem, kurš 1990.gada pasaules junioru čempionātā ieguva pirmo vietu, 1992.gada Eiropas čempionātā - pirmo vietu junioriem, bet 1999.gada Eiropas pieaugušo čempionātā izcīnīja otro vietu.

2000.gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs viņš izcīnīja 11.vietu.

Tāpat viņa trenēto sportistu vidū ir 2014.gada pasaules un Eiropas čempionātu bronzas medaļniece Laura Skujiņa. Cīkstone 2004.gadā izcīnīja arī pirmo vietu Eiropas čempionātā kadetēm, 2005.gadā - pirmo vietu juniorēm, 2005.gadā piekto vietu pasaules čempionātā juniorēm.

Savukārt Armands Zvirbulis 2007.gadā kļuva par Eiropas čempionu junioriem, bet 2014.gadā pasaules čempionātā ieņēma piekto vietu, kas bija arī ceļazīme uz Londonas olimpiskajām spēlēm, kurās tika izcīnīta devītā vieta.

Tiek uzsvērts, ka treneris ir devis nozīmīgu ieguldījumu sporta veida attīstībā. 1995.gadā Freidenfelds Rīgā, Hipokrāta ielā 25, nodibināja biedrību "V.Freidenfelda Latvijas Brīvās cīņas sporta klubs-internāts",  uz kuru treneris aicināja jaunos sportistus no visas Latvijas. Sporta klubs ātri kļuva par vadošo cīņas organizāciju Latvijā, un sasniedza labus rezultātus pasaules mērogā.

Trenerim ieguldot savus personīgos līdzekļus, 2018.gada 20.augustā tika uzcelts un nodots ekspluatācijā jauns sporta internāts ar 13 istabiņām, ēdnīcu, saunu un modernu cīņas sporta zāli.

Daudzi kluba sportisti ir pārstāvējuši Latviju Eiropas un pasaules čempionātos, kā arī visi internāta audzēkņi ir ieguvuši augstāko izglītību.

Sporta klubs pastāvīgi organizē Rīgā Starptaustiskās Cīņas sporta veida federācijas (UWW) starptautisko turnīru junioriem, kurš ir vienīgais Latvijā, kas iekļauts UWW sacensību kalendārā un uz kuru ierodas sportisti no visiem kontinentiem.

Par ieguldīto darbu, mērķtiecību un personīgo attieksmi, nodrošinot Latvijas olimpiskās komandas dalību Londonas spēlēs un nesot Latvijas vārdu pasaulē, Freidenfeldam 2012.gadā tika pasniegts Saeimas pateicības raksts, bet 2018.gadā par nozīmīgu ieguldījumu cīņas sporta attīstībā viņš saņēma Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Atzinības rakstu.

Par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas labā Freidenfelds 2013.gadā tika apbalvots ar Atzinības krusta 1.pakāpes zelta goda zīmi, bet 2019.gadā viņš par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā tika iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri.

"Freidenfelds Ir izcils piemērs sporta sabiedrībai un iedvesmojošs paraugs ikvienam. Trenera mērķtiecība, ieguldītais darbs un konsekventa pieeja sava sporta veida attīstībai rezultējās augstos sasniegumos - viņa audzēkņi startē starp labākajiem pasaulē, nesot Latvijas vārdu globālā mērogā," izvēli pamato "Trīs zvaigžņu balvas 2021" žūrijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš.

Šogad nominācijai "Mūža ieguldījums sportā" tika izvirzīti četri kandidāti.

Tiek ziņots, ka "Trīs zvaigžņu balvas 2021" žūrijas komisijas sēdē tika apstiprināti arī tautas balsojuma rezultāti 11 nominācijās.

Kā jau iepriekš tika informēts, uzvarētājus 11 nominācijās nosaka tautas balsojums, kas veido 50% no galarezultāta. Atlikušos 50% veido ekspertu - sportistu (25%) un sporta žurnālistu (25%) - viedoklis.

Balsis ir apkopotas, un galarezultāti ar 11 nomināciju uzvarētājiem ir iesniegti un nonākuši vienīgi "Trīs zvaigžņu balvas 2021" žūrijas komisijas vadītāja Riekstiņa pārraudzībā un glabāšanā.

Svinīgajā "Trīs zvaigžņu balvas 2021" pasniegšanas ceremonijā 2022.gada 8.janvārī, plkst.20.50, televīzijas kanālā TV3 bez jau minētajām 11 nominācijām un balvas "Mūža ieguldījums sportā" balva tiks pasniegta arī nominācijā "Sporta skolotājs/a", ko konkursa kārtībā nosaka IZM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izcīnītas papildu vietas

Latvijas Biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs: "Komandas sastāvs nākamsezon, visticamāk, nemainīsies."

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi