Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dūrē spēks un ātrums uz ledus nemazinās. 2020. gada notikumi sportā

Sportisti 2020. gadā izjuta izsalkumu pēc sacensībām, jo pārcēla vai atcēla sporta notikumus, taču tituli un medaļas bija arī pandēmijas laikā.

Piesardzība pāri visam, tomēr bez adrenalīna devas sporta līdzjutēji nepalika. Vairākus plānotos nozīmīgos sporta notikumus Covid-19 pandēmijas dēļ svītroja no 2020. gada kalendāra, kā, piemēram, Tokijas olimpiskās spēles, Eiropas čempionātu futbolā, pasaules čempionātu hokejā un Eiropas čempionātu vieglatlētikā, tomēr sporta karuselis pilnībā neapstājās. Bokserim Mairim Briedim pēc ilgas gaidīšanas pavērās iespēja plūkt laurus pasaules supersērijas finālā, renes sporta veidu pārstāvji papildināja medaļu krājumus, aiz okeāna latvieši bija pamanāmi NBA un NHL, un pie apvāršņa iezibsnījās arī jaunas zvaigznes. Cīņas norisinājās arī ārpus arēnām, mainoties vadītājiem un izskanot skarbiem pārmetuma vārdiem. Mainījās arī reliģiskā piederība un līgumā ierakstītās naudas summas.

2020. gada sporta kaleidoskops Dienas sporta nodaļas versijā.

Tituls. Pēc gada un trīs mēnešus ilga pārtraukuma un vairāk nekā pusgada ilgas gatavošanās bokseris Mairis Briedis beidzot kāpj ringā un izcīna pasaules čempiona jostu. Sākotnēji Rīgā paredzētā pasaules supersērijas fināla cīņa norisinās Vācijā, un Mairis pārliecinoši sakauj kubieti Junjēru Dortikosu.

Pārvērtības. NHL pēc neveiksmīga sezonas sākuma Elvis Merzļikins 2019. gada pēdējā spēlē izcīna pirmo uzvaru un sāk tās krāt ar apskaužamu regularitāti. Merzļikins kļūst par vienu no galvenajiem varoņiem Kolumbusas Blue Jackets ceļā uz izslēgšanas turnīru, paraksta astoņus miljonus ASV dolāru vērtu līgumu un tiek izskatīts pretendentu pulkam uz sezonas labākā debitanta balvu.

Ceremonija. Krāšņā un plaši apmeklētā pasākumā Eiropas čempionāta laikā Siguldā Oskaram Melbārdim, Daumantam Dreiškenam, Arvim Vilkastem un Jānim Strengam pasniedz 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu zelta godalgas. Par negodīgu cīņu tās atņēma Krievijas bobslejistiem.

Atgriešanās. Pēc 25 gadu pārtraukuma Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļūst Latvijas vīriešu volejbola izlase. Igauņu speciālista Avo Kēla vadībā komanda kvalifikācijā divreiz piekāpjas Spānijai, tomēr panākumi pārējās spēlēs ļauj uzvarēt grupā.

Pieteikums. Ar teicamu sniegumu pēc savainojuma basketbola laukumā atgriežas Kristaps Porziņģis, kurš kopā ar Luku Dončiču un Dalasas Mavericks izslēgšanas turnīra 1. kārtā pakutina nervus vienam no galvenajiem favorītiem Losandželosas Clippers. Porziņģis neveiksmīgā epizodē savaino ceļgalu, tāpēc līdz galam favorīta spēku pārbaudīt neizdodas.

Sāpe. Pēc debijas Eiropas čempionāta finālturnīrā Latvijas handbola valstsvienības pieredzējušajam kodolam atņem iespēju pirmo reizi kvalificēties Pasaules kausam. Pandēmijas dēļ atlases cīņas atceļ, un vietas finālturnīrā piešķir pēc reitinga.

Apsviedība. Pandēmijas dēļ saraustītajā sezonā Jūrmala pārķer iespēju sarīkot Eiropas čempionātu pludmales volejbolā, turklāt paveic to organizatoriski sarežģītos apstākļos, kad vētrā no krastiem "izkāpj" Baltijas jūra. Pasaules motokrosa čempionāts atsākas Latvijā ar trīskāršu posmu Ķegumā. Rallijkrosa pasaules čempionātā Biķernieku trasē norisinās divi posmi pēc kārtas. Organizatoriskās veiksmes gan aizēno mājinieku pieticīgie sportiskie rezultāti.

Virsotnē. Kamaniņu sportā pirmo uzvaru Pasaules kausa posmā izcīna Elīza Tīruma, kura sarežģītos apstākļos pārspēj mājinieču favorītes Vinterbergā. Brāļi Andris un Juris Šici otro reizi izcīna Pasaules kausu sprintā ekipāžu konkurencē.

Šūpolēs. Skeletonists Martins Dukurs ar 58 panākumiem Pasaules kausā pārspēj leģendāro itāliešu kamaniņu braucēju Armīnu Cēgeleru pēc renes sporta veidos izcīnītajām uzvarām, taču piedzīvo vilšanos pasaules meistarsacīkstēs, kur pirmo reizi kopš 2009. gada paliek aiz goda pjedestāla. Eiropas čempionātā Siguldā brāļi Dukuri izcīna dubultuzvaru.

Uzvara. Federāciju kausā tenisā cīņā par vietu pasaules 1. grupā Latvija piekāpjas ASV, taču vēsturisku panākumu gūst Anastasija Sevastova, kura sakauj leģendāro Serēnu Viljamsu. ASV izlases sastāvā vienspēlēs Serēnai tas bija pirmais zaudējums vēsturē.

Vilšanās. Biatlonists Andrejs Rastorgujevs pasaules čempionātu sāk ar sešām kļūdām šautuvē un pieticīgo 70. vietu sprintā. Augstākā viņam ir 22. vieta klasikā, ar ko nepietiek, lai kvalificētos masu startam.

Gandarījums. Baiba Bendika pasaules biatlona čempionātā iepriecina ar Latvijas dāmu biatlonam vēl nebijušiem panākumiem – 12. vietu sprintā un 9. vietu iedzīšanā.

Izturība. Slavenā daudzdienu velobrauciena Tour de France smagā posmā otro vietu izcīna Toms Skujiņš. Pēdējo reizi latvietis šādu sasniegumu bija guvis 2003. gadā, kad otrais finišēja Romāns Vainšteins.

Bagātība. 80 miljonus ASV dolāru vērtu piecu gadu līgumu ar Nacionālās basketbola asociācijas klubu Vašingtonas Wizards paraksta latviešu snaiperis Dāvis Bertāns. Tas ir otrs vērtīgākais līgums Latvijas sportā pēc Kristapa Porziņģa vienošanās ar Dalasas Mavericks.

Aizstājējs. Personisku iemeslu dēļ Riga FC sezonas vidū atstāj pazīstamais krievu treneris Oļegs Kononovs, taču klubā panikas nav – jau trešo sezonu līdzīgā situācijā to līdz čempionu titulam droši aizstūrē Mihails Koņevs.

Iespēja. Negaidīti uzaicināts piedalīties turnīrā par līgumu ar boksa promouteru kompāniju MTK Global, Ričards Bolotņiks izcīna pirmo vietu, kas var kļūt par nozīmīgu pakāpienu uz profesionālā boksa eliti.

Sirēnlauži. Ar pēdējo sekunžu metienu Nauris Miezis ļauj Latvijas 3 x 3 basketbola izlases bāzes klubam Rīga pirmo reizi triumfēt Pasaules tūres finālsacensībās. Līdzīgu meistarstiķi pirmspēdējā šo sacensību posmā Dohā pret to pašu Liman izpildīja cits Rīga spēlētājs Kārlis Lasmanis.

Mentors. Pēc sešu gadu pārtraukuma Latvijas komandu Deivisa kausā pārstāv bijusī pasaules 10. rakete Ernests Gulbis, kurš kopā ar talantīgo Kārli Ozoliņu ieliek pamatu uzvarai pār Ēģipti.

Cerība. 20 gadu vecā slēpotāja Patrīcija Eiduka izcīna astoto vietu Pasaules kausa posmā 10 kilometru brīvā stila distancē. Lai arī sacensībās nepiedalās vairāku lielvalstu pārstāvji, panākums ar atrāvienu ir nozīmīgākais Latvijas distanču slēpošanas vēsturē.

Paaugstinājums. Einaru Fogeli pēc ilgstoša darba Starptautiskajā Kamaniņu sporta federācijā vienbalsīgi ievēl par tās prezidentu. Viņš kļuvis par pirmo latvieti olimpiskā sporta veida Starptautiskās federācijas vadītāju.

Novērtējums. Kitija Laksa kļūst par pirmo Latvijas basketbolisti, kura izvēlēta Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas drafta 1. kārtā. Debija Amerikā tika atlikta uz nākamo gadu.

Pārsteigums. Skeletoniste Endija Tērauda Pasaules kausa posmā Siguldā negaidīti izcīna 3. vietu, kas ir augstākais sasniegums Latvijas sieviešu skeletonā.

Dubultčempions. Basketbolists Artūrs Kurucs pēc kļūšanas par Latvijas čempionu VEF Rīga sastāvā atgriežas Spānijas klubā Baskonia, ar ko vasarā pagūst triumfēt arī Spānijas ACB līgā.

Līderis. Hokejists Kaspars Daugaviņš spoži aizvada KHL sezonas pirmo pusi Piemaskavas Vitjaz sastāvā, vienubrīd aizņemot pirmo ailīti līgas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.

Prezidenti. Par Latvijas Olimpiskās komitejas prezidentu kļūst ilggadējais tās ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers. Vadības grožus Latvijas basketbolā pārņem Raimonds Vējonis, futbolā – Vadims Ļašenko un riteņbraukšanā – Sandis Āķis.

Kauns. Daiņa Kazakeviča vadībā Latvijas futbola valstsvienība turpina krist lejup. UEFA Nāciju līgas vājākajā divīzijā komanda sākumā netiek pie uzvaras piecās spēlēs ar pundurvalstu komandām un savā laukumā piedzīvo apkaunojošu zaudējumu Maltai.

Neziņa. Nestabilās politiskās situācijas dēļ Baltkrievijā pasaules 2021. gada hokeja čempionāta mājvietas joprojām nav skaidri zināmas. Sākotnēji par rīkotāju pilsētām izvēlēja Minsku un Rīgu.

Citāts. Atstājot Siguldas kamaniņu un bobsleja trases direktora amatu, Dainis Dukurs portāla Delfi sadaļā MVP saka skarbus un aizvainojošus vārdus. "Tie latvieši, kam krievu pakaļa joprojām šķiet saldāka – tie tobrīd uzlēca uz ecēšām..."

Diskusija. Sporta dzīves vadītāji un ieinteresētās personas lauž šķēpus, pēc kādiem kritērijiem valstī izvēlēties prioritāros sporta veidus.

Mīlestības vārdā. Svarcēlāja un olimpiskā cerība Rebeka Koha pēc Tokijas olimpisko spēļu pārcelšanas paziņo par pievēršanos islāmticībai un saderināšanos ar Kataras vieglatlētu Moazu Mohamedu Ibrahimu. Koha iestūrē laulības ostā un paziņo par sportistes karjeras beigšanu.

Kritiens. Gatavojoties pasaules motokrosa čempionāta sezonas atsākšanai, jūnijā treniņā smagu muguras un ribu traumu gūst Pauls Jonass, kuram līdz ar to praktiski beidzas sadarbība ar Husqvarna komandu.

Grūtības. Pēc veiksmīgi aizvadītajiem Eiropas čempionāta finālturnīriem Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība kvalifikācijā zaudē pieticīgajām Bulgārijas un Bosnijas komandām, bet basketbolistes klūp pret Horvātiju, pamatīgi sarežģījot ceļu uz nākamo finālturnīru.

Vilcināšanās. Pavasarī viens pēc otra tika pārcelti vai atcelti nozīmīgākie sporta pasākumi, taču līdz pēdējam brīdim olimpisko cerību dzīvu uzturēja Tokijas spēļu rīkotāji. Saprāts ņēma virsroku, un olimpiskās spēles pārcēla uz nākamo vasaru.

Antirekords. Rīgas Dinamo 12. KHL sezonā sapelnīja mazāko punktu skaitu (41) kluba pastāvēšanas vēsturē. Vasarā trenera un ģenerālmenedžera grožus pārņēmušais Pēteris Skudra stūrē jauna antirekorda virzienā. Pirms Vecgada pēdējās spēles Dinamo ir 17 punkti un pēdējā vieta visā līgā.

Piesardzība. Bažījoties par riskanto epidemioloģisko situāciju, uz izšķirošo Eirolīgas grupu turnīra spēli Ļubļanā neaizbrauc TTT Rīga basketbolistes, kuras soda ar tehnisko zaudējumu un Eirokausu sezonas beigām. Iespējams, Latvija tiek paglābta no agrīna Covid-19 epidēmijas uzplaiksnījuma, kāds vēlāk pēc Milānas volejbolistu vizītes piemeklēja Igauniju.

Aizgājēji. Vēl pirms pandēmijas sporta pasauli satricināja traģiskā basketbola zvaigznes Kobes Braienta bojāeja helikoptera avārijā kopā ar meitu un vēl septiņiem cilvēkiem. Latvija sēroja par izcilā šķēpmetēja Jāņa Lūša nāvi, bet gada nogalē futbols zaudēja vienu no spožākajām pērlēm argentīnieti Djego Maradonu.

Netika pie vārda. Tā arī nevadījis Latvijas handbola valstsvienību nevienā spēlē, amatu pamet pavasarī par tās galveno treneri ieceltais vācietis Ārons Cīrke. Līdzīgi savu iespēju tā arī nesagaidīja Leonīds Tambijevs, kuru apstiprināja par KHL kluba Vladivostokas Admiral treneri, taču jau nedēļu vēlāk komandu atsauca no dalības KHL.

Šaubu ēnā. Latvijas hokeja čempionātā pandēmijas dēļ paliek neizspēlēta viena spēle, kuras dēļ rodas domstarpības par čempionu nosaukšanu. Pēc titula piešķiršanas Olimp par aiziešanu no virslīgas paziņo pēdējo gadu titulētākais klubs Kurbads. Basketbolā valsts čempionu izvēl, balstoties uz cita turnīra – Latvijas un Igaunijas līgas – rezultātiem, kamēr Latvijas Basketbola līgā nav aizvadīta pat viena spēle.

Otra mīlestība. Četrkārtējais pasaules čempions blakusvāģu motokrosā kantētājs Kaspars Stupelis pandēmijas laikā startē Latvijas Amatieru čempionāta solo klasē.

Viesi. UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā Latvijas čempions Riga FC uzņem vienu no Eiropas slavenākajiem futbola klubiem Glāzgovas Celtic. Svētki gan paiet klusumā, jo tribīnes ir skatītājiem slēgtas, tādēļ par skotu dramatisko pēdējo minūšu uzvaru pārdzīvot klātienē izdodas vien saujiņai līdzjutēju divstāvu autobusos laukuma galā ārpus stadiona.

Ambīcijas. Latvija nopietni pretendē uz pasaules rallija čempionāta (WRC) posma uzņemšanu Kurzemē, tomēr rīkotāju tiesības iegūst Igaunija. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi