Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Garākā partija mūžā Latvijas lielmeistaram: Rīgā turpinās FIDE Chess.com Grand Swiss šaha turnīrs

Rīgā, Hanzas peronā, sestdien norisinās FIDE Chess.com Grand Swiss turnīra ceturtā spēles diena. Turnīrs, kurš sākās trešdien, ilgs līdz nākamās nedēļas svētdienai, kad pēc 11 kārtām tiks noskaidroti divi labākie šahisti no atvērtā turnīra, un viena labākā sieviete no sieviešu turnīra, kuri turpinās cīņu par iespēju iegūt pasaules šaha čempiona titulu.

Turnīram sākotnēji bija jānotiek Menas salā, tomēr šī gada augustā tika izlemts pārcelt turnīru uz Rīgu. Līdz pat pēdējam brīdim nebija skaidrs, vai turnīrs Rīgā varēs notikt, jo valdība lēma par cietās mājsēdes ieviešanu Latvijas teritorijā. Tomēr šim turnīram un vēl vairākiem starptautiskiem šaha pasākumiem valdība atļāva notikt, ja organizatori ievēros stingrus drošības pasākumus. Piemēram, Rīgas turnīra šahisti dzīvo vienā viesnīcā un tiek transportēti uz norises vietu. Visi dalībnieki tiek testēti pret Covid-19 katras 72 stundas.

Turnīra sastāvs ir ļoti spēcīgs, faktiski piedalās lielākā daļa no pasaules simts labākajiem šahistiem, izņemot pasaules šaha čempionu Magnusu Karlsenu un dažiem citiem. Rīgas turnīrā piedalās Fabiano Karuana (ASV) - šī brīža pasaules vicečempions, Alireza Firoudža (Francija), šobrīd Rīgas turnīra līderis, pasaules 6. spēcīgākais šahists Levons Aronians (Armēnija) un citi.

Latviju pārstāv pieci šahisti. Arturs Neikšāns līdz šim lieliski aizvadījis turnīru, pirmajā partijā uzvarot lielmeistaru no Krievijas - Alekseju Sarana, pēc tam divas reizes cīnoties neizšķirti. Neikšāna otrā turnīra partija ilga 7 stundas un 45 minūtes, kas šobrīd ir turnīra rekords ilgākajai partijai. Kā teica pats Neikšāns, tad šī bija viņa garākā partija mūžā. Šobrīd latviešu lielmeistars pēc 3 partijām atrodas 13.-14. vietā.

Vēl Latviju pārstāv Normunds Miezis, Ņikita Meškovs, Laura Rogule un Madara Golsta. Turnīrs aizrit mierīgi, vienīgais, kas radījis diskomfortu šahistiem, ir vakardien viesnīcā notikušā uguns drošības trauksme, kas nostrādājusi kādas kļūmes dēļ. Šahisti bija spiesti vienos naktī uz īsu brīdi pamest viesnīcu. Šodien sportisti jau ir izgulējušies un 14.00 sākuši ceturto partiju. Šīs dienas viena no gaidītākajām cīņām ir starp diviem rīdziniekiem: Spāniju pārstāvošais Aleksejs Širovs cīnās ar Arturu Neikšānu.

Kopā atvērtajā turnīrā spēlē 108 dalībnieki, sieviešu turnīrā 50, kopā pārstāvot 42 valstis. Balvu fonds ir 550 000 ASV dolāru.

Turnīrs noslēgsies 7. novembrī. Partijām var sekot attālināti turnīra mājaslapā.

Atvērtā turnīra galvenie rezultāti pēc 3. kārtas:

1. Firouzja Alireza (Francija) 3 punkti

2. Yu yangyi (Ķīna) 2,5 punkti

3. Ponkratov Pavel (Krievija) 2,5 punkti

13.-14. Neikšāns Arturs(Latvija) 2 punkti

26.-34. Shirov Alexei (Spānija) 2 punkti

72. Miezis Normunds 1 punkts

102.-105. Meškovs Ņikita 0,5 punkti

Sieviešu turnīra galvenie rezultāti pēc 3. kārtas:

1. Zhu Jiner (Ķīna) 2,5 punkti

2. Pogonina Natalja (Krievija) 2,5 punkti

3. Javakhishvili Lela (Gruzija) 2,5 punkti

41. Rogule Laura 1 punkts

48. Golsta Madara 0,5 punkti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi