Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Indijā sākas Pasaules šaha olimpiāde

Šahistiem ir savas olimpiskās spēles - reizi divos gados pasaules valstu šaha izlases sabrauc vienuviet un noskaidro čempionu. Gandrīz divi tūkstoši šahistu sasēžas viens otram pretim, vienas valsts četriem šahistiem sacenšoties ar citas valsts četrinieku. Četru partiju garā mačā triumfē tā komanda, kurai izdodas uzvarēt par vienu partiju vairāk kā otrai komandai.

Šaha olimpiāde šogad notiek Indijā, Čennai, šaha dzimtenē, kas reizē ir arī bijušā pasaules šaha čempiona Višvanatana Ananda dzimtā pilsēta. Pilsētā šobrīd ir pat vietējiem mērogiem vēss laiks, maksimālā gaisa temperatūra tuvākajām dienām ap +34, bet tā turēsies pie +30 grādiem olimpiādes laikā.

Pavisam olimpiādē piedalīsies 188 valstis, 186 komandas ar 937 dalībniekiem būs atklātajā turnīrā, kurā pārsvarā spēlē vīrieši, un sieviešu turnīrā būs 160 komandu ar 799 dalībniecēm. Šoreiz šaha olimpiādē nespēlēs šaha atlēti no Krievijas, Baltkrievijas un Ķīnas. Olimpiādes gala sastāvs vēl var mainīties, jo dažām komandām ir grūtības ar ierašanos - problēmas aviācijās industrijā, kur ik pa laikam tiek atcelts vai kavējas kāds reiss. Latvijas izlase veiksmīgi ieradusies Indijā trešdienas rītā.

Šaha partijas sāksies piektdien, 29.jūlijā, pulksten 12.30 pēc Latvijas laika.

“Mani sagaidīja ļoti viesmīlīgi. Vismaz pieci lidostas darbinieki bija tikai ap mani, nesaprotu, kāpēc tik daudz. Viens turēja čemodānu, otrs pasi, cits vēl kaut ko. Sagaidīja kā VIP personu, palīdzēja nokārtot visas lidostas formalitātes. Ierodoties Čennai, sagaidītāju skaits trīskāršojās. Apstākļi ir ļoti labi. Dalībnieki dzīvo pieczvaigžņu viesnīcās. Vienīgi aukstās zupas piedāvājumā nav,” par ierašanos Indijā stāsta Latvijas šaha federācijas ģenerālsekretārs Toms Kalniņš, kurš Indijā piedalīsies arī paralēli olimpiādei notiekošajā FIDE (Starptautiskā šaha federācija) kongresā.

Kam sekot olimpiādes laikā? Protams, Latvijas šaha izlasei. Vēl var sekot Norvēģijas izlasei, kurā pie pirmā galdiņa spēlēs pasaules čempions Magnuss Karlsens. ASV izlasei ir ārkārtīgi stipra komanda, bet rīkotājvalsts Indija ir sagatavojusi veselas trīs izlases, turklāt katra no tām var cīnīties par medaļām - Indijas otrā izlase varētu nostartēt labāk par galveno izlasi, jo tajā ir daudz jauno, supertalantīgo šahistu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi