Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ja Tokijas Olimpiādi nepārcels, Kanāda un Austrālija tajā nepiedalīsies

Ja Tokijas Olimpiādes norise netiks pārcelta uz nākamo gadu, Kanādas un Austrālijas sportisti tajā nebūs redzami, svētdien paziņoja abu valstu Olimpiskās komitejas pārstāvji.

"Kanādas Olimpiskā komiteja (COC) un Kanādas Paraolimpiskā komiteja (CPC) atbalsta Atlētu komisijas, Nacionālo sporta organizāciju un valdības lēmumu uz šīs vasaras olimpiskajām spēlēm nesūtīt valsts sportistus," teikts COC paziņojumā. 

Svētdien Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) jau paziņoja, ka tuvāko četru nedēļu laikā lems par Tokijas Olimpiādes likteni. Savukārt iepriekš pirmo reizi par spēļu pārcelšanu runāja arī Starptautiskās Vieglatlētikas asociācijas (World Athletics) vadītājs Sebastians Ko.

COC un CPC tikmēr paziņoja, ka neplāno gaidīt mēnesi līdz SOK lēmumam, tāpēc jau priekšlaicīgi paziņoja, ka neplāno šogad piedalīties Olimpiādē, ja tā netiks pārcelta uz 2021.gadu.

"Esam apņēmības pilni palīdzēt organizatoriem ar visām problēmām, kas radīsies Olimpiādes pārcelšanas brīdī," pauda Kanādas puse. "Nekam nav lielākas nozīmes, kā sportistu un līdzjutēju veselībai."

"Covid-19 vīrusam ir nopietnas komplikācijas, tāpēc uzskatām, ka tie atlēti, kuri turpina gatavošanos Olimpiādei, savu un savas ģimenes drošību pakļauj veselības riskiem."

SOK iepriekš paudusi pārliecību, ka līdz jūlijam pandēmija būs izsīkusi un atlēti varēs piepildīt savus olimpiskos sapņus, tomēr jau pagājušās nedēļas nogalē arī Tomass Bahs vairs nenoliedza, ka tiekot apsvērti pārcelšanas scenāriji.

"Pateicamies SOK par stingro nostāju aizvadīt Olimpiādi. Priecājamies, ka organizācija ātri reaģē uz pasaulē notiekošo un izsver iespēju pārcelt šo sporta notikumu," teikts Kanādas paziņojumā. "Neesam zaudējuši cerību, ka SOK un Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja (IPC) pieņems lēmumu par spēļu pārcelšanu, kas būtu sabiedriski atbildīgs solis, pasargājot vairums kopienu."

Par līdzīgu soli nolēma arī Austrālijas Olimpiskā komiteja (AOC), kas jau informējusi savus sportistus, lai tie gatavojas Olimpiādei 2021., nevis 2020.gadā.

"Mums ir vairums atlētu, kuri trenējas citos kontinentos pēc individuālajām programmām. Ceļošanas ierobežojumi un citi nosacījumi padara gatavošanos neiespējamu," teica AOC izpilddirektors Mets Karols. 

"Skaidrs, ka Olimpiāde jūlijā nevar notikt. Mūsu sportisti līdz šim ir bijuši ļoti saprotoši un turpinājuši gatavošanos startiem, tomēr šie apstākļi ir ļoti izaicinoši arī viņiem," pauda Austrālijas komandas vadītājs Tokijas Olimpiādē Īans Čestermens.

Šobrīd olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 57% no sportistiem. Valstis var būt drošas par savām izcīnītajām kvotām, jo tās mainītas netiks. SOK gan pieļauj iespēju, ka, nenotiekot kvalifikācijas sacensībām, pārējās ceļazīmes var noteikt pēc federāciju rangiem vai pēc vietām jau aizvadītos kvalifikācijas turnīros.

Tokijas olimpiskajām spēlēm šogad jāpulcē aptuveni 11 000 dalībnieku. Olimpiādes sākums paredzēts 24.jūlijā, bet mēnesi vēlāk noritēs paraolimpiskās spēles.

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos iepriekšējos gadījumos tas notika kara dēļ. Pirmais pasaules karš liedza aizvadīt 1916.gada vasaras olimpiskās spēles Berlīnē, bet Otrā pasaules kara dēļ nenotika 1940.gada vasaras olimpiskās spēles Tokijā un četrus gadus vēlāk sportisti nepulcējās arī Londonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi