Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ķīnas rūpnīcā ražoti Tibetas karogi

Dažas dienas pirms olimpiskās lāpas ierašanās uz tās stafetes pēdējo posmu Ķīnā valsts policija ir veikusi kratīšanu rūpnīcā, kur ražoti neatkarīgās Tibetas karogi, vēsta Honkongas laikraksts "Min bao".

Policija veikusi reidu kādā rūpnīcā Ķīnas dienvidu provincē Guandunā, kas robežojas ar Honkongu un ir Ķīnas rūpniecības centrs, un atklājusi, ka rūpnīcā pēc ārvalstu pasūtījuma tiek ražoti karogi, kurus savās demonstrācijās izmanto Tibetas neatkarības atbalstītāji, vēstīts laikrakstā.

20.aprīlī veiktajā reidā policija konstatējusi tūkstošiem karogu, kas jau bijuši iepakoti un gatavi nosūtīšanai, bet daudzi vēl tikuši izgatavoti.

Policija uzskata, ka karogus bijis paredzēts nosūtīt uz Honkongu un tos pasūtījuši Tibetas neatkarību atbalstoši grupējumi, kas plānojuši sarīkot demonstrāciju piektdien, kad olimpiskā lāpa ieradīsies Honkongā.

Rūpnīcas īpašnieki tikuši aizturēti. Pēc viņu vārdiem, viņi nav zinājuši, ka karogi simbolizējot Tibetas neatkarību. Policijai par karogu izgatavošanu rūpnīcā ziņojuši tās darbinieki pēc tam, kad ieraudzījuši karogus televīzijā un atraduši par tiem informāciju internetā.

Policija arī pārmeklēja transportlīdzekļus, kas devās uz Honkongas kaimiņpilsētu Šeņdžeņu, lai pārliecinātos, ka karogi netiek nogādāti Honkongā.

Karogs, kurā attēlota spilgti dzeltena saule uz sarkana un zila fona un divi Tibetas sniega lauvas, ir aizliegts Ķīnā, taču nav pretlikumīgs Honkongā, kurai ir autonoms statuss.

Pekinā no 8. līdz 24. augustam notiks olimpiskās spēles, taču Ķīna izpelnās arvien asāku kritiku par rīcību Tibetā. Martā Tibetā un apkārtējos tibetiešu apdzīvotos rajonos notika nemieri pret Ķīnas pārvaldi, kas bija lielākie nemieri aptuveni 20 gadu laikā. Tibetas valdība trimdā ir paziņojusi, ka šajos nemieros gājuši bojā 140 cilvēku, tūkstotis ievainoti un daudzi aizturēti, bet Ķīnas valdība apgalvo, ka tajos gājuši bojā 20 cilvēku.

Pēc šiem nemieriem dažādās pasaules valstīs ir notikuši protesti pret Ķīnas varas iestāžu represijām Tibetā. Pret Ķīnu vērstas demonstrācijas notikušas arī Pekinas olimpisko spēļu lāpas maršruta vietās, īpaši Londonā, Parīzē un Sanfrancisko.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi