Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvija eksportē kvalificētus sporta trenerus

Pārņemam varu. Pagaidām esam vairākumā treneru lauciņā, bet drīzumā spersim nākamo soli un mūsu cilvēki būs arī federācijas vadībā. Raugi, Kirovu Lipmanu nepārvēlēs Latvijas Hokeja federācijas prezidenta amatā, un mēs viņu bīdīsim par FIBT (Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija) prezidentu - ASV bobsleja izlases viens no treneriem Jānis Skrastiņš ar humora piesitienu komentē pēdējos jaunumus.

Proti, Jānis Ķipurs apstiprināts par Šveices izlases galveno treneri, savukārt Gatis Gūts ieguvis amatu FIBT. Viņš jaunajā sezonā bobsleja zinībās izglītos eksotisko valstu pilotus, kuriem pašiem nav savu treneru. Latvijas bobsleja treneru kolonija ārvalstīs palielinājusies par diviem speciālistiem.

Ziemas sporta veidi ir uzskatāms piemērs tam, kā panākumi var atvērt durvis uz ārpasauli. Individuālajos sporta veidos - bobslejā, kamaniņu sportā, skeletonā, biatlonā, slēpošanā, ātrslidošanā un vēl citos - startē nāciju komandas. Sportisti pārstāv savu valsti, tāpēc tikai pilsonības nomainīšanas gadījumā viņi var startēt ārvalstu komandā. Treneriem pases nav jāmaina, tāpēc arī amerikānis var vadīt Šveices izlasi un otrādi. Arī Latvijas treneri var doties peļņā uz ārzemēm.

Latvijas speciālisti acīmredzami ir pieprasīti tajos sporta veidos, kuros mūsu sportisti plūkuši laurus starptautiskajā arēnā. Ideālajā variantā nākamajam trenerim pašam bijuši sasniegumi visaugstākā līmeņa mačos. Spilgts piemērs ir Kalgari 1988. gada olimpiskais čempions bobslejā Jānis Ķipurs. Pēc karjeras beigām 1992. gadā Ķipurs ir bijis uz izķeršanu starptautiskajā bobsleja apritē. Jau otro reizi viņš apstiprināts par bobsleja lielvalsts Šveices galveno treneri. Stabila vērtība treneru tirgū ir Jānis Skrastiņš. Kopā skaitot divus laika periodus, Skrastiņš 13 gadus pavadījis trenera darbā ASV izlasē un turpina to darīt joprojām. Eiropas čempions Sandis Prūsis pēc karjeras beigām saņēma vairākus darba piedāvājumus. Viņa izvēle krita par labu Itālijai. No 2003. līdz 2006. gadam Prūsis bija Itālijas izlases galvenais treneris. Kopš 2006. gada Prūsis vada Latvijas izlasi. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis sarunā ar Dienu atzina, ka neesot viegli Prūsi noturēt Latvijā. Vienubrīd viņu cītīgi lenca krievi.

Latvijas bobsleja speciālisti tik augstu kotējas arī tāpēc, ka labi orientējas tehnikā. Jānis Skrastiņš katru vasaru Latvijas Bobsleja tehniskajā centrā (BTC) būvē jaunas kamanas. «Šovasar ir tapušas divas jaunas kamanas - pa vienām divnieku un četrinieku. Tās pilotēs ASV izlases bobslejisti.» Otrdien jaunās kamanas Skrastiņš veda uz starta estakādi, lai kopīgi ar Latvijas braucējiem iezīmētu sēžamvietas visiem ekipāžas dalībniekiem. Kooperācija turpinās arī ziemā sacensību un treniņu laikā. Skrastiņš un Ķipurs neliedz padomus Latvijas pilotiem.

Gata Gūta jaunais amats skan gana prestiži - FIBT treneris, taču realitātē mazo nāciju trenerim galvenokārt ir jāveic izskaidrošanas darbs. Tādas valstis kā Horvātija, Bulgārija, Serbija un Jamaika ar bobsleju nopietni nenodarbojas, tāpēc arī trenerim nav jāraujas vaiga sviedros.

Trenera konsultanta lauciņā turpinās rušināties arī Eiropas 2008. gada čempions un pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Jānis Miņins. Īslaicīgi pastrādājis ar slovākiem, pagājušajā sezonā Miņins konsultēja Beļģijas dāmu ekipāžu. «Kādu no komandām jau konsultēšu,» Miņins bija izvairīgs, kad vaicāju par tuvākajiem nākotnes plāniem. Visticamāk, viņš turpinās sadarbību ar Beļģijas dāmām. Starp citu, Miņinam ir beidzies pārejas periods, kura laikā viņš bez Latvijas Bobsleja federācijas atļaujas nevarēja startēt zem citas valsts karoga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi