Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Oficiālais Tokijas olimpisko spēļu laikraksts iebilst pret to norisi

Japānas laikraksts Asahi Shimbun, kas ir oficiālais Tokijas olimpisko spēļu sponsors, trešdien aicinājis atcelt lielo sporta pasākumu.

Divus mēnešus pirms atklāšanas ceremonijas Japānā arvien vairāk pieaug pretestība olimpisko spēļu norisei.

Tomēr pasākuma organizatori uzstāj, ka olimpiskās spēles notiks, ar plašiem piesardzības pasākumiem garantējot sportistu un Japānas sabiedrības drošību.

"Asahi Shimbun" komentārā pausts aicinājums Japānas premjerministram Josihidem Sugam "mierīgi, objektīvi izvērtēt situāciju un izlemt atcelt šīs vasaras olimpiskās spēles".

Laikrakstā norādīts, ka tam "nav pieņemams risks", kas saistās ar pasākuma norisi, lai gan organizatori sola garantēt drošību.

Tāpat laikraksta komentārā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) vadība apsūdzēta kā paštaisna un "acīmredzami pretrunā" Japānas sabiedrības viedoklim.

SOK viceprezidents Džons Koutss pagājušajā nedēļā pauda pilnīgu pārliecību, ka spēles notiks, lai gan lielā daļā Japānas Covid-19 izplatības dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Pēdējo nedēļu laikā iebildumus pret olimpisko spēļu norisi paudis arī Japānas tehnoloģiju kompānijas "SoftBank Group" vadītājs Masajosi Sons un tiešsaistes tirdzniecības uzņēmuma "Rakuten" vadītājs Hirosi Mikitani, kas spēles nodēvēja par "pašnāvniecisku misiju".

Tokijas olimpisko spēļu organizatoru komitejas prezidente Seiko Hašimoto atzinusi, ka spēļu norisei Japānā ir ievērojama pretestība, tomēr uzsvēra, ka ārvalstu sportistu skaits ir ierobežots, ierobežojumi Japānā būs stingri, tādēļ spēles neradīs papildu slogu veselības aprūpes sistēmai.

Japānā salīdzinājumā ar citām pasaules valstīm Covid-19 vīrusa izplatība ir bijusi maza, vīruss izraisījis gandrīz 12 500 cilvēku nāvi, bet ierobežojumi bijuši mazāki nekā citviet pasaulē.

Arī šobrīd ārkārtas situācijas regulējums galvenokārt ierobežo alkohola tirdzniecību bāros un restorānos, kā arī paredz īsāku darba laiku sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Vienlaikus Japānas valdība tiek kritizēta par salīdzinoši lēno vakcinācijas procesu, jo pagaidām Japānā vakcinē tikai veselības aprūpes sistēmas darbiniekus un seniorus, kā arī nav zināms, kad varētu uzsākt plašāku vakcināciju.

Uzņēmumi "Pfizer" un "BioNTech" Japānai ir uzdāvinājuši savas vakcīnu devas, kuras no 1.jūnija saņems apmēram 600 Japānas olimpiskās izlases sportistu un 1000 treneru un citu komandas personāla pārstāvju.

SOK prezidents Tomass Bahs pagājušajā nedēļā apliecināja, ka lielākā daļa sportistu un komandu personāla Tokijas olimpiskajā ciematā būs vakcinēti pret Covid-19.

Bažas par spēļu norisi šonedēļ raisīja arī ASV Valsts departamenta noteiktie ierobežojumi ceļošanai uz Japānu un no tās, tomēr Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki sacījusi, ka ASV joprojām atbalsta spēļu norisi un ASV delegācija tajās piedalīsies.

Olimpisko spēļu atcelšana Japānai izmaksātu ap 1,8 triljoniem jenu (15 miljardiem eiro), liecina Nomuras izpētes institūta aplēses. Institūts gan brīdinājis, ka spēļu norise varētu radīt vēl lielākus zaudējumus, ja tās izraisītu vīrusa uzliesmojumu un jaunus ierobežojumus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi