Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgā notiks FIDE Chess.com Grand Swiss šaha turnīrs

FIDE Chess.com Grand Swiss ir viens no sastāva ziņā stiprākajiem šaha turnīriem pasaulē, turklāt ar augstām likmēm – divi labākie šahisti kvalificējas turnīram, kura uzvarētājs savukārt ir tiesīgs spēlēt maču ar pasaules šaha čempionu par titula iegūšanu. Grand Swiss turnīrs vēsturiski notiek Menas salā Lielbritānijā, tomēr augusta sākumā FIDE (Starptautiskā šaha federācija) paziņoja, ka turnīrs tiek pārcelts uz Rīgu, Lielbritānijas Covid-19 drošības protokolu dēļ, un notiks iepriekš plānotajā laikā no 25. oktobra līdz 8. novembrim.

“Latvijas pieredze šādos saspringtos apstākļos noorganizēt lielus, starptautiskus šaha turnīrus, ievērojot Covid protokolus, piesardzības pasākumus - tie bija galvenie argumenti kāpēc šo turnīru uzticēja Rīgai,” FIDE rīkotājdirektore Dana Reizniece – Ozola min iemeslu, kamdēļ īsi pirms turnīra norises sākuma turnīrs pārcelts uz Rīgu.

Ņemot vērā apstākļus, visu turnīra finansējumu - 1.3 miljonus ASV dolāru - nodrošina FIDE un privātie sponsori. Latvija neieguldīs šī turnīra organizēšanā naudas līdzekļus. Daļa budžeta paredzēta balvu fondam, bet liela daļa paliks Rīgā kā norises vietā, viesnīcām un citiem organizatoriskiem izdevumiem.

Šobrīd norises vieta Rīgā vēl nav zināma. Tomēr ir zināms, ka uz Mihaila Tāla dzimto pilsētu ieradīsies 164 šahisti no dažādām pasaules valstīm, no kuriem 114 spēlēs atvērtajā turnīrā un 50 sieviešu turnīrā. Šahisti izspēlēs klasiskā šaha 11 partijas - viena partija ilgs vairākas stundas. Galvenais spēlētāju atlases kritērijs ir 2020. gada vidējais stiprums, ko mēra ar reitinga palīdzību, tomēr piecus dalībniekus var noteikt organizators pats. Šoreiz šī privilēģija būs dalīta ar līdzšinējiem organizatoriem no Menas salas, līdz ar to Latvija nevarēs pieteikt piecus savus šahistus.

“Mērķis ir, lai vismaz viens vīrietis un sieviete no Latvijas šahistiem spēlētu šajā turnīrā. Lai arī vietējiem faniem būtu kam just līdzi vai dusmoties neveiksmju gadījumā. Tā ir daļa no sporta, ” komentēja Dana Reizniece – Ozola un solīja, ka tuvākajās dienās tiks publicēts pilns dalībnieku saraksts.

Turnīram ir kvalificējies arī pasaules šaha čempions norvēģis Magnuss Karlsens, tomēr viņa piedalīšanās Rīgas turnīrā ir zem jautājuma zīmes, jo īsi pēc turnīra beigām sāksies mačs par pasaules čempiona titula aizstāvēšanu, kas šogad notiks Dubaijā (Apvienotajos Arābu emirātos) no 24. novembra līdz 16. decembrim.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi