Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

FOTO: Kolumbija aizraujošā mačā pieveic spēcīgo Kotdivuāru

Kolumbijas futbola izlase ceturtdien Pasaules kausa izcīņas C apakšgrupas mačā ar rezultātu 2:1 (0:0) apspēlēja spēcīgo Kotdivuāras valstsvienību. Kolumbijas izlases labā pa vārtiem guva Džeimss Rodrigess un Huans Kintero, bet Kotdivuāras labā izcēlās Žerviņo.

Jau pirms mača kļuva zināms, ka sākumsastāvā laukumā atkal nedosies rezultatīvais Kotdivuāras uzbrucējs Didjē Drogbā, bet mača pašā sākumā līdzjutēji uz laukuma uzmeta lielu futbola bumbu. Devītajā minūtē Kolumbijas izlase pie sāncenšu vārtiem izspēlēja teicamu kombināciju, taču sekojošais Teofilo Gutjerresa sitiens no soda laukuma nebija sekmīgs.

Mača 28. minūtē Kolumbijai bija vēl viena lieliska iespēja gūt vārtus, jo Rodrigess, izrāvies ātrā pretuzbrukumā, piespēlēja Gutjeresam, kuram no pašas vārtu priekšas vienatnē neizdevās pienācīgi trāpīt pa bumbu un raidīt to vārtos. Puslaikam tuvojoties izskaņai, arvien lielāku kontroli pār maču pārņēma Kotdivuāra, kas vairākkārt pretinieku vārtsarga Davida Ospinas darbību centās traucēt no distances, taču pārspēt viņu neizdevās.

Pašā puslaika izskaņā Kotdivuāras valstsvienības uzbrucējs Žerviņo nesekmīgi centās iekarot Kolumbijas valstsvienības soda laukumu, taču no viņa izsistā bumba nonāca pie komandas biedra Maksa Gradela, taču viņa raidījumu nobloķēja. Savukārt pēc tam laba izdevība radās ar Kotdivuāras uzbrucējam Vilfrīdam Bonī, kurš vārtu guvumā nespēja pārvērst partnera piespēli no malas.

Kad otrajā puslaikā bija nospēlētas septiņas minūtes pie daudzsološa brīvsitiena tika Kotdivuāras izlases līderis Jaja Turē, taču viņa sistā bumba lidoja ne tikai kolumbiešu izveidotajam mūrim, bet arī vārtiem. Dažas minūtes vēlāk Turē piespēlēja bumbu soda laukumā esošajam Bonī, taču viņš nespēja laukus apgriezties ap savu asi un atklāt cīņas rezultātu. Turpinājumā abas valstsvienības turpināja spēlēt aizraujošu futbolu, bet 60. minūtē laukumā uz maiņu devās Drogbā, kurš nomainīja Bonī. Tiesa, pirms tam kolumbieši pamanījās trāpīt pa pretinieku vārtu pārliktni.

Pēc četrām minūtēm gan vārtus guva Kolumbija, kad pēc stūra sitiena ar galvu izcēlās Rodrigess. Taču kolumbieši neapstājās, jo 70. minūtē pretuzbrukumā pēc lieliskas partnera piespēles vienatnē pret Kotdivuāras vārtsargu Bubakaru Bariju izgāja uz maiņu nākušais Kintero, raidot bumbu zem sāncenša paduses un panākot jau 2:0.

Trīs minūtes vēlāk Kotdivuāra gan vienus vārtus atguva, kad no soda laukuma, pēc skaista reida apspēlējot sāncenšus, izcēlās Žerviņo. Pretinieku spiediens uz kolumbiešu vārtiem turpināja augt, bet 85. minūtē Drogbā sitiens no soda laukuma lidoja tieši virsū kolumbiešu vārtsargam. Četras minūtes vēlāk Kintero acīgi pamanīja, ka pretinieku vārtsargs Barijs izgājis tālāk no vārtiem, taču viņa raidītā bumba gandrīz no centra lidoja vārtiem secen.

Jau kompensācijas laikā kļūdījās kolumbiešu aizsargs Mario Jepess, taču no viņa pārtverto bumbu vārtu guvumā nerealizēja Drogbā, jo komandu no vārtu zaudējuma glāba Ospina, bet noslēgumā Kolumbija izcīnīja ļoti svarīgu uzvaru.

Pirmās kārtas spēlēs Kotdivuāra ar 2:1 pārspēja Japānu, bet Kolumbija ar 3:0 uzvarēja Grieķiju.

Kolumbija piedalās savā pirmajā finālturnīrā kopš 1998. gada un kopumā piektajā vēsturē. Tikai reizi, 1990. gadā, spējusi izkļūt no apakšgrupas. Savukārt Kotdivuāra nevienā no iepriekšējām divām dalības reizēm 2006. un 2010. gadā nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Vēlāk plkst. 22 pēc Latvijas laika gaidāms D apakšgrupas mačs starp Angliju un Urugvaju, bet vienos naktī cīnīsies pārējās C apakšgrupas komandas Japāna un Grieķija.

Sacensības 12 Brazīlijas pilsētās un stadionos ilgs līdz 13. jūlijam. Izslēgšanas turnīrs startēs 28. jūnijā.

Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls demonstrēs visas 64 Pasaules kausa finālturnīra spēles - 56 tiešraidē, bet astoņas ierakstā. Sacensības komentēs pieredzējušie LTV sporta komentētāji, kuriem pievienojies arī populārais pašmāju futbolists Māris Verpakovskis.

Sacensībās Eiropu pārstāv 13 valstsvienības, Dienvidameriku un Āfriku piecas, pa četrām izlasēm ir no Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību jūras reģiona, bet trīs - no Āzijas. Pirmo reizi kopš 2002. gada nevienai valstij neizdevās kvalificēties finālturnīram no Okeānijas reģiona sacensībām, tomēr finālturnīrā piedalīsies Austrālija, kas kvalifikācijas ciklā startē Āzijas zonā.

Valstsvienības sadalītas astoņās apakšgrupās, pa četrām izlasēm katrā. Visas turnīra dalībnieces aizvadīs trīs grupas spēles. Tālāk katras grupas divas labākās komandas turpinās cīņu izslēgšanas fāzē, kur sākotnēji nonāks 16 valstis, sadaloties astoņos pāros. Turpinājumā katrā izslēgšanās kārtā izlašu skaits saruks uz pusi, līdz finālā iekļūs divas spēcīgākās turnīra dalībnieces.

Brazīlijai ticis gods finālturnīru rīkot otro reizi. Iepriekš 1950. gada turnīrā mājinieki aizspēlējās līdz pat finālam, kurā negaidīti atzina Urugvajas valstsvienības pārākumu. Pasaules kauss pirmo reizi kopš 1978. gada un sesto reizi kopumā tiek rīkots Dienvidamerikā.

Pasaules kausa izcīņa Brazīlijā pārliecinoši kļuvusi par dārgāko vēsturē, kas radījis dažādu sajūtu kontrastu valsts iedzīvotājos. Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Brazīlijas varasiestādes kopā turnīram iztērējušas aptuveni 14 līdz 16 miljardus ASV dolāru (desmit līdz 11 miljardus eiro), kas ir aptuveni četras reizes vairāk nekā izmaksas 2010. gada Pasaules kausā Dienvidāfrikas Republikā.

Brazīlijā pirmo reizi Pasaules kausa finālturnīru vēsturē tiek izmantota vārtu līnijas tehnoloģija, kas strīdīgās situācijās precīzi ļauj noteikt, vai bumba pilnībā šķērsojusi vārtu līniju.

Pirmo reizi kopš 1950.gada finālturnīrā debitē tikai viena izlase - Bosnija un Hercegovina.

Visvairāk reižu Pasaules kausa vēsturē triumfējusi Brazīlijas izlase, kas spējusi kausu pacelt piecas reizes, četras reizes uzvarējusi Itālija, bet trīs - Vācija. Tikmēr Argentīnai un Urugvajai tas izdevies divos gadījumos, bet pa reizei prestižajās sacensībās uzvarējusi arī Anglija, Francija un Spānija, kas ir pašreizējā kausa īpašniece. Tāpat Brazīlija ir vienīgā valstsvienība, kas piedalījusies pilnīgi visos 20 finālturnīros, 18 reizes laukumā devušās Itālijas un Vācijas izlases, bet Argentīna - 16.

Pirms četriem gadiem DĀR čempionu titulu izcīnīja Spānija, kas finālā ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Nīderlandi. Savukārt trešo vietu otrajā turnīrā pēc kārtas izcīnīja Vācija.

Kolumbijas izlases sastāvs - Davids Ospina, Kristiāns Zapata, Huans Kamilo Sunjiga, Mario Jepess, Karloss Sančess, Pavlo Armero (Santjago Ariass, 72.min.), Avels Agilars (Alekss Mehija, 79.min.), Teofilo Gutjerress, Džeimss Rodrigess, Huans Kvadrado, Viktors Ivarvo (Huans Kintero, 53.min.).

Kotdivuāras izlases sastāvs - Bubakars Barijs, Arturs Boka, Serdžs Orjē, Didjē Zokora, Šeiks Tiotē, Žerviņo, Vilfrīds Bonī (Didjē Drogbā, 60.min.), Makss Gradels, Jaja Turē (Salomons Kalū, 67.min.), Serejs Diē (Matīss Bollijs, 73.min.), Suleimans Bamba. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jonass izcīna savu pirmo uzvaru MXGP klasē

Latvijas motosportists Pauls Jonass svētdien izcīnīja uzvaru pasaules motokrosa čempionāta piektā posma - Portugāles "Grand Prix" - sacensībās prestižākajā MXGP klasē, svinot pirmo panākum...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi