Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Futbola princim jākļūst par karali

Portugāles izlases līderis Ronaldu varētu kļūt par Eiropas futbola čempionāta spožāko zvaigzni


Pirms četriem gadiem Krištianu Ronaldu skumīgi stāvēja Lisabonas stadiona zālienā un lēja gaužas asaras par savas komandas zaudējumu Eiropas čempionāta finālā. Viņa emocijas varēja saprast, jo Portugāle tikko bija zaudējusi Grieķijai, pieviļot līdzjutēju cerības, ka savās sienās Portugālei beidzot izdosies izcīnīt pirmo lielo titulu. Sestdien vakarā K.Ronaldu izies Ženēvas futbola stadiona laukumā, lai kopā ar saviem cīņu biedriem pierādītu, ka četrus gadus senā neveiksme ir aizmirsta un Portugāle atkal ir gatava cīnīties par čempionu titulu. Spēle pret Turciju būs pirmais solis trīs nedēļas ilgā ceļā, ko Portugāles futbolisti gribētu pabeigt 29.jūnija vakarā Vīnes stadionā, kur notiks Eiropas čempionāta fināls.

No puikas par līderi


Četru gadu laikā kopš iepriekšējā čempionāta K.Ronaldu ir ļoti mainījies. Tolaik viņš bija 19 gadu vecs puika, kurš tikai nesen bija nostiprinājies slavenā Anglijas kluba Manchester United (MU) sastāvā. Līdzjutējus viņš vairāk iepriecināja ar dažādiem trikiem un izrādīšanos nekā ar lietderīgu spēli. Tagad viņš kļuvis par nobriedušu spēlētāju un pamatoti tiek uzskatīts par labāko futbolistu pasaulē. 23 gadus vecais K.Ronaldu šogad ar MU uzvarēja gan Anglijas čempionātā, gan Čempionu līgā. Futbola speciālisti ir vienisprātis, ka MU panākumi nebūtu iespējami bez lieliskās K.Ronaldu spēles. Šosezon viņš guvis 42 vārtus, kas ir izcils sasniegums, it sevišķi, ja ņem vērā, ka K.Ronaldu ir nevis izteikts centra uzbrucējs, bet gan malējais uzbrucējs. K.Ronaldu ir teicama bumbas pārvaldīšanas tehnika, viņš labi spēlē ar galvu un izpilda soda sitienus.

Eiropas futbolam pašlaik ir vajadzīgs jauns karalis, jo pēdējo gadu līderi Zinedins Zidāns, Luišs Figu, Rauls, Deivids Bekhems un Olivers Kāns dažādu iemeslu dēļ Eiropas čempionātā nespēlēs. K.Ronaldu varētu uzņemties šo lomu, jo Eiropas līdzjutēju vidū viņš ir ļoti populārs. Pirms čempionāta 12 000 cilvēku Šveicē bija gatavi maksāt 15 franku (6,5 latus), lai noskatītos Portugāles izlases treniņu (!), kurā galvenā zvaigzne, protams, bija K.Ronaldu. Rīgā uz Latvijas izlases spēlēm parasti atnāk daudz mazāk cilvēku. 2004.gada septembrī, kad Portugāles izlase spēlēja Skonto stadionā, K.Ronaldu sniegumu (viņš guva vienus vārtus) un Zemenes priekšnesumu vēroja mazāk nekā 10 000 skatītāju.

Spāņi vilina uz Madridi


Lai gan K.Ronaldu guvis izcilus panākumus ar MU (divi Anglijas čempiona tituli, Čempionu līgas uzvarētājs) un Portugāles izlasi (Eiropas čempionāta fināls, Pasaules kausa pusfināls), viņa vārdu pagaidām nevar ievietot līdzās tādām futbola leģendām kā Pele, Maradona un Z.Zidāns. Lai uz visiem laikiem paliktu pasaules futbola vēsturē, K.Ronaldu vajadzētu uzvarēt lielā turnīrā, piemēram, Eiropas čempionātā. Par viņa spējām neviens nešaubās. "Krištianu Ronaldu pašlaik ir labākais spēlētājs pasaulē," uzskata Madrides Real treneris Bernds Šusters. Nav brīnums, ka Real vadība mēģina darīt visu, lai pārvilinātu K.Ronaldu no Mančestras uz Madridi. Futbola presē klīst runas, ka Madride par viņu būtu gatava maksāt pat 100 miljonus eiro (70 miljonus latu). Pārcelšanos varētu veicināt arī tas, ka K.Ronaldu draudzene ir spāņu modele Nereida Galjardo. Līdzjutēji gan nezaudē cerību, ka K.Ronaldu paliks uzticīgs MU. Arī viņa priekštecis D.Bekhems mudinājis K.Ronaldu nesekot viņa piemēram.

MU krekliņu ar 7.numuru K.Ronaldu mantoja tieši no D.Bekhema. 2003.gadā Mančestras klubs nopirka 18 gadu veco K.Ronaldu, lai aizpildītu robu, ko bija atstājusi D.Bekhema aiziešana. MU treneris Alekss Fergusons bija ievērojis portugāļu jaunekli un sapratis, ka K.Ronaldu ir labas izredzes kļūt par nākamo MU zvaigzni.

K.Ronaldu pilnais vārds ir Krištianu Ronaldu dus Santušs Aveiru; viņš ir dzimis Madeiras salā, kas ir tuvāk Āfrikai nekā Eiropai. Tēvs viņam deva vārdu Ronaldu par godu toreizējam ASV prezidentam Ronaldam Reiganam. Krištianu sāka spārdīt bumbu jau trīs gadu vecumā. Krištianu māte Marija Doloresa atceras: "Kad viņš pārnāca mājās no skolas, es viņam liku pildīt mājas uzdevumus, bet viņš teica, ka skolā nekas nav uzdots. Es gatavoju vakariņas, bet viņš paķēra kādus augļus, izlēca pa logu un aizskrēja ar draugiem spēlēt futbolu."

Viens nav cīnītājs


Krištianu talants bija acīmredzams; viņš jau pusaudža vecumā pārcēlās no Madeiras uz Portugāles galvaspilsētu Lisabonu, kur tika uzņemts slavenā kluba Sporting akadēmijā. Straujš izrāviens viņa karjerā notika 2003.gadā, kad MU treneris A.Fergusons pēc draudzības spēles ar Sporting nolēma pārvilināt K.Ronaldu. Sākumā viņš bieži tika kritizēts par nevajadzīgu izrādīšanos un noteikumu pārkāpumu simulēšanu, bet ar laiku K.Ronaldu pierādīja, ka ir patiesi meistarīgs spēlētājs.

Daži kritiķi gan uzskata, ka K.Ronaldu nav pietiekami psiholoģiski noturīgs, lai izturētu spriedzi atbildīgos brīžos. Piemēram, šogad viņš neiesita 11 metru sitienu gan Čempionu līgas pusfinālā pret Barcelona, gan finālā pret Chelsea. K.Ronaldu komandas biedrs Portugāles izlasē Paulu Fereira ir pārliecināts, ka Eiropas čempionātā K.Ronaldu apklusinās visus kritiķus. "Krištianu ir uzvarētājs. Manuprāt, viņš ir labākais spēlētājs pasaulē. Viņam būs lielisks turnīrs." Portugāles laikraksta 24 Horas žurnālists Seržiu Kritinašs secina, ka izlases panākumi būs atkarīgi no K.Ronaldu spējas uzņemties līdera lomu. "Visiem redzams, ka mēs esam atkarīgi no Krištianu, lai gūtu panākumus Eiropas čempionātā. Ar viņu saistītas visas mūsu cerības." Portugāles izlases treneris Luišs Felipe Skolari gan uzsver, ka futbols ir komandas spēle, kurā viens nav cīnītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi