Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Latvijas futbolisti viesos tiekas ar spēcīgo Čehiju: Atrast atslēgu, vārti vaļā

Pusotru gadu Čehijas futbola izlase nav spējusi nosargāt savus vārtus neieņemtus. Pēdējoreiz viņiem tas izdevās 2013. gada 15. novembrī pārbaudes spēlē ar Kanādu. Šis apstāklis un fakts, ka čehu vārtsargs Petrs Čehs šosezon ticis pie nelielas spēļu prakses Anglijas klubā Chelsea (šonedēļ pieredzējušais vārtsargs paziņoja, ka vēlas vasarā pamest Londonas klubu), dod pamatu optimismam, ka Latvijas izlase Euro 2016 kvalifikācijas spēlē sestdien Prāgā spēs gūt vārtus, ar ko gan Mariana Pahara padotajiem ir milzu problēmas. Spēles sākums pulksten 19 pēc Latvijas laika.

Latvijas valstsvienības vieni gūtie vārti četrās kvalifikācijas cikla spēlēs ir viens no sliktākajiem rādītājiem visā Eiropā. Tos vienīgos Rīgā pret Turcijas izlasi Valērijs Šabala guva no 11 metru soda sitiena atzīmes. Ja paskatāmies plašāk, kopš 2013. gada oktobra Latvijas izlase vispār guvusi tikai divus vārtus no spēles (11 mačos) - tas pats Šabala pret Slovākiju (2:2) un pret Armēniju (2:0), kad Latvijas labākais snaiperis vārtu guvumā pārvērta lieliski izspēlētu kombināciju ar Artjomu Rudņevu.

Rudņevs tagad nav ar izlasi - viņam vien zināmu iemeslu dēļ. Lūgts salīdzināt Rudņevu ar Eduardu Višņakovu, Šabala uzsvēra, ka abi ir ļoti dažāda stila spēlētāji - ar Hamburger SV uzbrucēju var saspēlēties īsām piespēlēm, savukārt jaunākajam no brāļiem Višņakoviem tikai jādod piespēles uz priekšu, pēc kurām garais, bet ātrais uzbrucējs var aizmukt ātrāk nekā pretinieku aizsargi.

Skaidrs, ka Čehijas izlases aizsardzība ir tālu no spēlēšanas bez kļūdām, taču Latvijai nebūs viegli to izmantot. Pēdējos gados sarkanbaltsarkanie lielu daļu no nedaudzajiem vārtiem gūst pēc standartsituāciju izspēles, taču arī šajā elementā Latvija pašlaik ir viena no sliktākajām Euro 2016 kvalifikācijā. 1,75 stūra sitieni pie pretinieku vārtiem vidēji spēlē ir ceturtais sliktākais rādītājs. Pat Sanmarīno (2,5) un Luksemburgas (3,75) izlase biežāk tiek pie šādām iespējām. Mariana Pahara padotie reti gūst vārtus no spēles un ļoti reti tiek pie standartsituāciju iespējām. Piemēram, Kazahstāna Astanā ne reizes nepārkāpa noteikumus pret Latviju savā laukuma pusē...

Pirms izlidošanas uz treniņnometni Vācijā Pahars Latvijas medijiem sacīja vārdus, kurus šajā kvalifikācijas ciklā spiests izmantot pārāk bieži, - spēlēsim pret pašlaik spēcīgāko komandu grupā. Tā viņš teica arī pirms mača ar Islandi un pirms izbraukuma spēles ar Nīderlandi. Jā, čehi pagaidām nav zaudējuši ne punkta, taču tajā ir arī veiksmes faktors. Nīderlandes futbolisti būtībā paši uzdāvināja uzvaru fiziski spēcīgajai, bet tehniski tālu no 2004. gada Čehijas izlases modeļa esošajai komandai. Grupas pastarīte Kazahstāna divreiz sarūgtināja čehus, savukārt Islande pārvērtēja savu spēku pēc 2:0 uzvaras pār Nīderlandi un izvirzīšanās vadībā Čehijā ar 1:0 - galu galā zaudējot ar 1:2.

Par spīti nedrošajai aizsardzībai, ir jāatzīst, ka uzbrukumā čehi spēlē ļoti enerģiski un efektīvi, kas viņus padara par neapšaubāmiem spēles favorītiem. Vēl jo vairāk tāpēc, ka viņi spēlēs mājās un sestdien aizvadīs 300. starptautisko spēli vēsturē. Tiesa, arī Latvijai šajā mačā būs jubileja - pussargs Oļegs Laizāns spēles dienā svinēs savu 28. dzimšanas dienu. Ir pamats censties uzlabot omu vakara svinībām.

Lai cerētu uz labvēlīgu iznākumu, kas, ņemot vērā komandu spēku samēru, būtu arī neizšķirts, Pahara padotajiem galvenie būs divi faktori: apturēt mājinieku pussargu Tomāšu Rosicki, kurš varbūt vairs nav tik ātrs kā agrāk, taču piespēles joprojām dala kā pasaules mēroga zvaigzne, un radīt pretspēli ar kvalitatīviem pretuzbrukumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

Čehija
Iedzīvotāju skaits: 10 538 275
Reģistrēti futbolisti: 1 138 860
Klubi: 4856
FIFA rangā: 16. vieta
Pēdējās trīs spēles: 2:1 pret Islandi, 4:2 pret Kazahstānu, 2:1 pret Turciju
Galvenais treneris: Pavels Vrba
Līderi: Tomāšs Rosickis, Petrs Čehs, Mihals Kadlecs


Latvija
Iedzīvotāju skaits: 1 994 300
Reģistrēti futbolisti: 8385
Klubi: 97
FIFA rangā: 99. vieta
Pēdējās trīs spēles: 0:6 pret Nīderlandi, 1:1 pret Turciju, 0:3 pret Islandi
Galvenais treneris: Marians Pahars
Līderi: Kaspars Gorkšs, Valērijs Šabala, Aleksandrs Koliņko

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi