Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Latvija gatava pārsteigumiem

Hokejisti vēl nav zaudējuši izredzes iegūt ceļazīmi uz 2010.gada olimpisko spēļu turnīru.

Pasaules hokeja dzīves ritms ir gana pateicīgs, lai pavasara hokeja trakums Latvijā katru gadu plauktu no jauna. Neatkarīgi, vai pasaules čempionāts notiek tepat kaimiņos Zviedrijā vai tālajā Kanādā. Galvenais, ka pasaules čempionāti joprojām tiek rīkoti katru gadu, ka elites grupā joprojām 16 valstsvienību. Tagad jau pilnīgi droši var apgalvot, ka arī nākamgad to skaitā būs Latvijas izlase. Minimālais uzdevums, lai arī ne bez nervozēšanas — saglabāt vietu hokeja augstākajā sabiedrībā (šoreiz abstrahēsimies no tā, ka Ziemeļamerikā daudz augstākā vērtē ir Stenlija kauss), ir izpildīts. To Latvijas izlasei nodrošināja uzvara pār Slovēniju. Tiesa, faktu, ka arī 2009.gadā Latvija būs pasaules čempionāta spēcīgāko pulkā, glorificēt arī nevajadzētu. Ej nu sazini — varbūt pirmā uzvara paliek arī pēdējā.

Latvijas Hokeja federācija valstsvienības galvenajam trenerim Oļegam Znarokam ir izvirzījusi uzdevumu ieņemt vismaz desmito vietu. Lielākie optimisti joprojām cer, ka Latvijas hokejisti pa tiešo varētu kvalificēties 2010.gada olimpisko spēļu turnīram Vankūverā. Lai šis sapnis īstenotos, tāds "mazumiņš" vien vajadzīgs — IIHF reitingā jāapsteidz Baltkrievija, kas nozīmē, ka šajā čempionātā jāpakāpjas trīs vietas augstāk par sābriem.

Pirms otrā posma komandas var izdarīt izmaiņas sastāvā. Šajā ziņā Latvijas izlases treneriem lielas izvēles nav, tomēr maza (?) galvas lauzīšana gan. Teorētiski jau piektdienas vakarā brīvs no cīņas par AHL līgas galveno trofeju — Kaldera kausu — varētu būt pēdējā laikā rezultatīvi spēlējošais Mārtiņš Karsums, jo klubs, kurā viņš spēlē — Providensas Bruins — ar 2:3 zaudē Portlendas Pirates. Tieši Karsums bija atslēgas figūra Latvijas junioru izlasē, kas pirms divarpus gadiem Oļega Znaroka vadībā iekļuva elites līgā. Šobrīd izlasei viņš būtu ļoti noderīgs, tomēr vai uzreiz spētu iejusties jaunajās spēles shēmās, un kuram pirms laika pateikt paldies par līdzdalību čempionātā? Turklāt nav jau garantijas, ka Bruins piektdien zaudē. Var gadīties, ka Providensas klubs iekļūst finālā un Karsums uz izlasi nemaz netiek, tāpēc nav vērts šo lietu pat nopietni izskatīt.

Nav jau tā, ka arī šajā izlasē nebūtu līderu — Latvijai izšķirošajā spēlē pret Slovēniju šo lomu lieliski veica gan pirmo vārtu autors Aleksandrs Ņiživijs, gan Aleksejs Širokovs, kurš iemeta nākamos divus, gan vārtsargs Edgars Masaļskis, kurš spēja piecelties pēc nokdauna pret Kanādu un atvairīja visus metienus uz saviem vārtiem. Rindā stāv Mārtiņš Cipulis, Miķelis Rēdlihs, Kaspars Daugaviņš, Raitis Ivanāns. Katram ir savi trumpji, bet visi kopā viņi noteikti var vairāk kā aizbraukt no Kanādas ar tikai vienu uzvaru.

Pirmā otrā posma spēle Latvijas izlasei piektdien plkst.18.30 pēc Latvijas (12.30 pēc vietējā) laika.

***

Kāds noskaņojums ir izlasē ?


Aleksandrs Ņiživijs, Pirmo vārtu autors Latvijas izlasē šajā empionātā:


Teikt, ka sportiskās formas virsotni sasniedzām spēlē pret Slovēniju, nebūtu pareizi. Izplānot gatavību vienai spēlei ir gandrīz neiespējami. Es personiski labi jutos arī spēlēs pret ASV un Kanādu. Atšķirība tikai tāda, ka amerikāņi un kanādieši slidoja trīs vai pat četras reizes ātrāk.

Līdz otrā posma spēlēm, kas sāksies piektdien, vispirms ir jāatpūšas un jāizvērtē reālā situācija. Skaidrs, ka realizācija joprojām ir zemā līmenī. Uzlabojumi nepieciešami skaitliskā vairākuma izspēlē.

Oļegs Znaroks, Latvijas izlases galvenais treneris:


Pirmais un galvenais uzdevums bija apspēlēt Slovēniju. Tas arī ir izpildīts. Ticiet man, spēlētāji ir atguvuši otro elpu, un viņi šajā čempionātā vēl sataisīs troksni. Man hokejistiem nav ko pārmest, jo viņi līdz galam cīnījās arī spēlēs pret ASV un Kanādu. Pat pie 0:7 rezultāta viņi nezaudēja cīņassparu. Jāatzīst taču, ka mums bija vissarežģītākā apakšgrupa čempionātā. Dzirdēju pat apzīmējumu par nāves grupu. Runājot par Federācijas izvirzīto uzdevumu — 10.vietu,— garantēt es neko nevaru. Taču no pleciem ir novelts smags atbildīgas akmens, un turpmāk ir iespējami interesanti pavērsieni. Kolektīvs mums ir saliedēts.

Tautas balss

Kādas ir Latvijas hokejistu izredzes uz panākumiem otrās kārtas spēlēs?


Koko. Somi ir reāli ņemami, taču klāt pienāks vēl daži labi spēlētāji, kas var koriģēt spēles raksturu. Arī slovāki kaut kādi nestabili — mums jau bija uzvara pārbaudes spēlē, tagad slovāki zaudēja vāciešiem. Vācieši — tumša bilde. Galvenais, lai mūsu čaļi spēlē atraisīti un cīnās vārtu priekšā, izdara metienus. Tad arī vārti būs. Tas, ka pret slovēņiem varēja būt nevis 3:0, bet visi 10:0, bija tikai sagadīšanās. Trīs reizes stabs, neiemests bullītis, vēl trīs reālas iespējas vārtu priekšā.

Kremers. Atliek tik savākties un nokapāt, tad ceturtdaļfināls ir ļoti reāls.

Vanšu tilts. Tālāk par ceturtdaļfinālu ir neiespējami tikt. Galvenais tagad labi nospēlēt šajās spēlēs. Teorētiski, uzvarot visās, varam būt pirmie, taču tam nav liela nozīme, ja pretī nāks lielie ceļaruļļi — krievi, zviedri, kanādieši un amerikāņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi