Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas neiekļaušana to valstu vidū, kurās drīzumā sāks tirgot jaunos iPhone, var veicināt pelēko tirgu

Lēmums Latviju neietvert to valstu vidū, kurās jau septembrī sāk pārdot Apple jauno produktu - viedtālruni iPhone 5 -, ne tikai izraisījis šai kompānijai uzticīgo fanu vilšanos, bet arī var veicināt viedtālruņu pelēko tirgu un padarīt intensīvāku to pirkšanu ārvalstīs, jo Apple moderno tehnoloģiju cienītāji meklēs visdažādākos ceļus, kādos savu sapņu preci iegūt.

Turklāt - iegūt tepat un tūlīt, lai neatpaliktu no tūkstošiem iPhone 5 lietotājiem ASV un citās pasaules valstīs. Šādu viedokli izsaka moderno tehnoloģiju eksperts Juris Kaža, kā arī daudzi viedtālruņu piekritēji.

Savukārt oficiālā Apple dīlera mūsu valstī - Latvijas Mobilā telefona (LMT) - pārstāvji joprojām pauž tikai neizpratni par to, kāpēc Latvija izslēgta no iPhone 5 tirgošanas vietu saraksta, kā arī neziņu par to, kad gan varētu pienākt tas laimīgais datums, kurā modernais viedtālrunis būs ērti un oficiāli nopērkams LMT koordinētajās tirdzniecības vietās. Līdz šim viedtālruņi par popularitātes trūkumu Latvijā žēloties nevarēja, arī dažādu modeļu iPhone jau iekarojuši savas pozīcijas mūsu valsts tirgū, neraugoties uz samērā augsto cenu, piemēram, ceturtās paaudzes iPhone maksā vidēji no 300 līdz 600 latiem.

Varbūt trūkst preces

IPhone 5 uzvaras gājiens pasaulē sākās 21. septembrī, kad tas, nonākot pārdošanā ASV, Austrālijā, Kanādā, Francijā, Vācija, Honkongā. Japānā, Singapūrā un Apvienotajā Karalistē, piesaistīja tūkstošiem pircēju. Pirmdien Apple ziņoja, ka visā pasaulē pārdoti jau 5 miljoni aparātu.

Otrā iPhone 5 pasaules iekarošanas tūre sākšoties 28. septembrī, kad šo viedtālruni sāks tirgo Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Dānijā, Somijā, Ungārijā, Īrijā, Itālijā, Lihtenšteinā, Luksemburgā, Nīderlandē, Jaunzēlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Slovākijā, Slovēnijā, Spānijā, Zviedrijā un Šveicē, kā arī mūsu kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Tieši neiekļūšana otrajā kārtā arī izraisījusi Latvijas dīlera un potenciālo pircēju neizpratni.

Apple darbinieki nav paskaidrojuši, kāpēc mūsu valstī iPhone 5 netiks tirgots no 28. septembra, tikai pasacīja, ka zina, Latvijas to valstu, kur viedtālruņa tirdzniecība sāksies šo piektdien, sarakstā nav, apstiprina LMT preses sekretārs Jānis Vēvers un piebilst, ka «kompānijai Apple raksturīgi atturēties no skaidrojumiem par savu rīcību. Lēmums pieņemts, un viss».

Iespējams, pasaulē pieprasījums pēc iPhone 5 ir tik milzīgs, ka ražotājam jāšķiro, kurās valstīs tirdzniecību šobrīd sākt, kurās ne, jo pastāv bažas - var fiziski pietrūkt viedtālruņu, ko pārdot, pieļauj J. Kaža un uzsver: «Jāapzinās, Latvijas tirgus, lai arī lojāls Apple produktiem, vērtējamas kā mazs.»

Atšķirības neredz

Uz starptautiskās popularitātes viļņa patlaban esošais iPhone 5 gan radikāli neatšķiras no priekštečiem iPhone 4 uniPhone 4S, secinājis gan LMT pārstāvis, gan arī citi moderno tehnoloģiju speciālisti un viedtālruņu lietotāji.

«IPhone 5 priekšrocība ir tā, ka tas ir lielāks, iespējams, tam ir labāks procesors, tomēr izvēlēties iPhone 5, iPhone 4,iPhone 4S - tas ir vienīgi gaumes jautājums,» raksturo J. Vēvers. Svarīgi būtu uzzināt no lietotājiem, kā reāli iPhone 5darbojas 4G tīklā, kas Latvijā pieejams Rīgā un Liepājā, domā J. Kaža.

Reliģija vai kļūda

Izvēle netirgot iPhone 5 Latvijā varētu būt mārketinga triks, pieļauj J. Vēvers un norāda, ka Apple pratusi panākt, ka šīs kompānijas produktu lietošana «kļuvusi pa reliģiju», turklāt «ažiotāža pasaulē pirmajās iPhone 5 pārdošanas dienās nav nekas īpašs Apple, kas ikvienu jaunu produktu prot pasniegt ar milzīgu šovu».

Tas patiešām ir unikāls mārketinga sasniegums, ja cilvēki rietumvalstīs gatavi pēc kāda produkta stāvēt rindā, bet Latvijā jūtas noraizējušies par produkta neienākšanu mūsu valstī, jo šodien ierasts, ka pārdevēji skrien pie pircējiem, nevis cilvēki metas uz veikaliem, situāciju vērtē reklāmas un mārketinga eksperts Andris Akmentiņš un atzīst, ka «Apple veiksmīgi radījusi cilvēkos izjūtu - man vajag jauno iPhone, jo tam jābūt kaut kam īpašam».

Savukārt J. Kaža norāda, ka Apple rīcība, nesākot tirdzniecību Latvijā 28. septembrī, drīzāk vērtējama kā mārketinga kļūda, jo «plauks pelēkais viedtālruņu tirgus, un tā būs paša Apple vaina». Saprātīgi domājot, varot pagaidīt, kamērApple sāk kādā valstī tirgot konkrētam mobilo sakaru operatoram - dīlerim - nepiesaistītus iPhone 5, un tad nopirkt ilgoto viedtālruni ārzemēs gluži legāli, tieši no Apple, «kā savulaik bija ar iPhone 4S». Viņš prognozē, ka Latvijā iPhone 5 pārdošanu Apple varētu sākt pirms Ziemassvētkiem, jo tad cilvēki dažādas modernās tehnoloģijas pērk intensīvāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko