Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +24 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

3. jūnijā noslēdzas akcionāriem piederošo AS DelfinGroup akciju publiskais piedāvājums

Pirmdien, 3. jūnijā, noslēdzas akcionāriem piederošo Latvijas finanšu tehnoloģiju uzņēmuma DelfinGroup akciju publiskais piedāvājums, kurā investoriem no Baltijas valstīm ir iespēja iegādāties kopumā līdz 26,4 % uzņēmuma akciju, maksājot 1,09 eiro par vienu akciju. Šis DelfinGroup akcionāru publiskais piedāvājums ir lielākā šāda veida iespēja investēt stabilā un augošā uzņēmumā ar 8,3 % dividenžu ienesīgumu, kas ir viens no augstākajiem Baltijas akciju tirgū.

Saskaņā ar Latvijas Bankas apstiprinātajiem publiskā piedāvājuma prospektiem DelfinGroup lielāko akcionāru piedāvātā cena ir 1,09 EUR par vienu akciju, kas ir par 12,8 % mazāk nekā vienas akcijas vidējā apjoma svērtā biržas cena pēdējo trīs pilno kalendāro mēnešu laikā. 

Ja salīdzina DelfinGroup akciju publiskā piedāvājuma akcijas cenu (1,09 eiro par akciju) ar uzņēmuma izmaksātajām dividendēm pēdējo 12 mēnešu laikā, akciju dividenžu ienesīgums, ieskaitot plānoto ceturkšņa dividenžu izmaksu šī gada 14. jūnijā, ir 8,3 %. Investori, kuri piedalīsies šajā publiskajā akciju piedāvājumā un iegādāsies DelfinGroup akcijas, būs tiesīgi saņemt gan tuvākās ceturkšņa dividendes par 2024. gada pirmo ceturksni, kuras plānots izmaksāt jau 14. jūnijā (0,0178 eiro uz akciju), gan arī gada dividendes par 2023. gadu, kuras DelfinGroup plāno izmaksāt 12. jūlijā (0,0088 eiro par akciju).  

Parakstīšanās termiņš uz DelfinGroup akcijām beigsies 2024. gada 3. jūnijā plkst. 15:30 (akciju parakstīšanās beigu termiņš var atšķirties atkarībā no bankas). Akcijas var iegādāties visās Baltijas valstu bankās, kas nodarbojas ar vērtspapīru tirdzniecību un investīciju pakalpojumiem. AS LHV Pank ir publiskā piedāvājuma rīkotājbanka.    

Akcijas publiskajā piedāvājumā pārdod divi lielākie DelfinGroup akcionāri AS ALPPES Capital un SIA Curiosity Capital, kuriem kopā ar citām saistītajām personām pieder gandrīz 47 % DelfinGroup akciju. Pārdevēji piedāvā iegādāties līdz 8 985 000 pamatpiedāvājuma akciju, kas veido 19,8 % no kopējā akciju kapitāla. Liela akciju pieprasījuma gadījumā ir paredzēta iespēja palielināt piedāvājumu ar papildu 3 000 000 akciju. Šīs papildu opcijas izmantošanas gadījumā kopējais piedāvātais akciju apjoms veidos 26,4 % no kopējā DelfinGroup akciju skaita. Arī pēc publiskā piedāvājuma ALPPES Capital un Curiosity Capital būs vieni no lielākajiem DelfinGroup akcionāriem.   

Piedāvājuma cena ir par 12,8 % zemāka nekā DelfinGroup vidējā apjoma svērtā akciju cena biržā pēdējo trīs mēnešu laikā. Akciju piedāvājuma periodā piemērotā atlaide ir standarta prakse līdzīgos darījumos, lai motivētu jau esošos un arī jaunus investorus piedalīties akciju piedāvājumā. Turklāt akciju pārdevēji un ar tiem saistītās personas ir parakstījušas akciju atsavināšanas ierobežošanas līgumu (lock up agreement) un juridiski apņēmušies līdz 2026. gada februāra beigām nepārdot savas atlikušās akcijas (izņemot akcijas, kuras ir iekļautas šo  publisko piedāvājumu pamatpiedāvājumā).    

Abi akcijas pārdodošie uzņēmumi pieder Latvijas ģimenes uzņēmumu grupai, kuru īpašnieki ir Aigars Kesenfelds un viņa sieva. Kesenfeldu ģimene ir vieni no aktīvākajiem investoriem Latvijā, un viņu holdinga uzņēmumi pēdējo gadu laikā strādā ar ievērojamu peļņu. Kesenfeldu ģimenes holdinga uzņēmumu pašu kapitāls saskaņā ar jaunākajiem pieejamajiem gada pārskatiem ir aptuveni 100 miljoni eiro, kas ieguldīti dažādu nozaru uzņēmumos.     

Aigars Kesenfelds norāda, ka akciju pārdošanas mērķis ir turpināt palielināt AS DelfinGroup akciju likviditāti biržā, kā arī diversificēt ģimenes investīciju portfeli un veikt kapitāla ieguldījumus vairākos agrīnākas stadijas biznesos, kas darbojas dažādās nozarēs. "Mēs izvēlējāmies publisko piedāvājumu, lai, pārdodot akcijas ar tirgus standarta prakses atlaidi, nodrošinātu vienādu piekļuvi un iespēju investēt visiem potenciālajiem DelfinGroup investoriem. Pārdodot salīdzinoši lielu akciju skaitu tirgū ikdienas tirdzniecības gaitā, tiktu kaitēts akciju cenai un līdz ar to ilgtermiņā arī uzņēmuma pašreizējiem investoriem. Izvēlētā piedāvājuma forma rada pievilcīgu investīciju iespēju visiem esošajiem investoriem palielināt sev piederošo akciju skaitu un jauniem investoriem iegādāties AS DelfinGroup akcijas. Uzņēmums kopš IPO 2021. gadā ir parādījis strauju izaugsmi un sasniedzis vienu no augstākajiem gada  dividenžu ienesīgumiem starp visiem kotētajiem uzņēmumiem Baltijas valstīs,” komentēja A. Kesenfelds.   

DelfinGroup vadības komanda, kā arī uzņēmuma dibinātājs un padomes priekšsēdētājs Agris Evertovskis, kurš ir arī viens no lielākajiem DelfinGroup akcionāriem (23,14 %), akciju publiskajā piedāvājuma laikā akcijas nepārdos. A. Evertovskis norāda, ka, neraugoties uz nelabvēlīgo makroekonomisko situāciju, visi DelfinGroup galvenie finanšu rādītāji – ceturkšņa ieņēmumi, EBITDA, tīrā peļņa un kredītportfelis – kopš IPO ir divkāršojušies vai vairāk nekā divkāršojušies, tāpēc pašreizējā uzņēmuma akciju cena neatspoguļo DelfinGroup pašreizējo un ilgtermiņa vērtību. Ņemot vērā uzņēmuma labos finanšu rādītājus un augsto dividenžu ienesīgumu, sagaidāmajam procentu likmju kritumam nākotnē būtu jāturpina pozitīvi ietekmēt DelfinGroup rentabilitāti un akciju cenu ilgtermiņā," sacīja A. Evertovskis.    

  

Ar piedāvājuma prospektiem iespējams iepazīties Latvijas Bankas mājaslapā:  

AS ALPPES Capital

SIA Curiosity Capital

Iepriekš lielākie DelfinGroup akcionāri publiskā piedāvājumā uzņēmuma akcijas pārdeva 2023. gada maija beigās. Toreiz gandrīz 3000 investoru no visām trim Baltijas valstīm parakstījās uz vairāk nekā 5,2 miljoniem akciju, pieprasījumam pārsniedzot akcionāru piedāvāto akciju apjomu 1,12 reizes. DelfinGroup ir gandrīz 8900 akcionāru.  

DelfinGroup ir licencēts Latvijas finanšu tehnoloģiju uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā un strādā ar zīmoliem Banknote un VIZIA. Uzņēmums strādā ar peļņu katru gadu kopš 2010. gada. DelfinGroup pastāvīgi attīsta un piedāvā patēriņa aizdevumus, aizdevumus senioriem, nomaksas pakalpojumus, lombarda aizdevumus un lietotu, mazlietotu un jaunu preču tirdzniecību vairāk nekā 90 filiālēs visā Latvijā un Lietuvā. 2024. gada 1. ceturksnī uzņēmuma ieņēmumi ir pieauguši par 26 %, EBITDA – par 28 % un peļņa pirms nodokļu nomaksas – par 12 %, salīdzinot ar 2023. gada attiecīgo periodu. DelfinGroup ir viens no augstākajiem dividenžu ienesīguma rādītājiem Nasdaq Baltic uzņēmumu vidū. Uzņēmums ir stabils dividenžu maksātājs, kas izmaksā dividendes vismaz četras reizes gadā.   

Šī ir neapmaksāta mārketinga komunikācija. Apstiprināti (1) AS ALPPES Capital; (2) SIA Curiosity Capital; AS DelfinGroup akciju publisko piedāvājumu prospekti ir publicēti https://bank.lv/. Prospektu apstiprinājums nav uzskatāms par ierosinājumu akciju iegādei. Pirms investēt piedāvājuma akcijās, rūpīgi izlasiet prospektus, lai uzzinātu par iespējamiem riskiem un ieguvumiem. Pagātnes rezultāti neliecina par nākotnes rezultātiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses