Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

"Balt Risk" ievērojami vienkāršojusi un padarījusi lētāku liela apjoma sīko parādu piedziņu

Kompānija Balt Risk, kura sniedz kredītmenedžmenta pakalpojumus, ieviesusi vienkāršotāku piedziņas un sīko parādu (summai līdz 100 latiem) reģistrācijas metodi. Kreditoriem, kuriem daudz šādu parādu, izdevumi turpmāk tiks fiksēti - būs jāapmaksā tikai vēstule-atgādinājums, kura parādniekam tiks izsūtīta Balt Risk vārdā. Ja parāds netiks atmaksāts 9 dienu* laikā, tad debitors tiks iekļauts Nemaksātāju reģistrā. Attiecīgi parāda samaksas gadījumā šāda reģistrācija nenotiek.

„Daudziem uzņēmumiem-kreditoriem ir sīkie parādi, kuru apmaksa tiek kavēta. Ja šādu parādu kļūst pārlieku daudz, tad tiek iesaldētas ievērojamas naudas summas. Cīnīties ar šiem parādniekiem ir sarežģīti. Uz tiesu neiesi, jo šis process ir ilgs un dārgs. Pašiem pastāvīgi zvanīt? Atkal – ilgi un neizdevīgi. Var, protams, katrs pats nosūtīt vēstules-atgādinājumus, faktiski apelējot pie parādnieka sirdsapziņas. Taču parādnieks var arī nepamanīt šādus sūtījumus, tā kā netiek piesaistīta trešā persona un attiecības neiziet ārpus rāmja „kreditors – debitors”. Turklāt, ja kompānijai bez sīko parādu daudzuma ir arī vēl lielie, tad kreditors visus spēkus velta šo parādu piedziņai un sīkie parādi paliek pavisam bez uzmanības. Ņemot vērā šos apstākļus, mēs pieņēmām lēmumu vienkāršot piedziņas algoritmu kreditoriem, kuriem ir sakrājies liels daudzums tieši sīko parādu. Esam tehniski pilnveidojuši informācijas (ieskaitot parādu summu izmaiņu monitoringu) apmaiņu starp Balt Risk un kreditoru, veikuši izmaiņas cenu veidošanas sistēmā,” atzīmēja kompānijas Balt Risk valdes locekle Ņina Kiprijanova. Iepriekš, lai iegūtu pieeju šai piedziņas procedūrai, kreditoriem bija nepieciešams veikt regulāru abonēšanas maksu.

Balt Risk vadītāja paskaidroja: „Tagad izdevumi saistās tikai ar vēstules-atgādinājuma izmaksu segšanu. Ja kreditors patstāvīgi izsūtītu parādniekiem vēstules, tad tas samaksātu apmēram to pašu naudu. Nekādu papildu komisijas maksu mēs šajā situācijā neprasām. Vēl jo vairāk – mēs nepraktizējam nekorektas darbības, kuras izmanto citi tirgus spēlētāji, un konkrētāk: neprasām debitoram samaksāt (bez parāda summas) inkaso firmas honorāru, kurš mierīgi var pārsniegt kopējā parāda apmēru. Ja runa ir par parādnieka (fiziskas vai juridiskas personas) motivāciju dzēst parādu pēc mūsu vēstules saņemšanas, tad tā skaidrojama ar nevēlēšanos nokļūt Nemaksātāju reģistrā un sabojāt savu kredītvēsturi. Reģistra izmantotāju vidū ir bankas, līzinga kompānijas, kuras, pamatojoties uz negatīvajiem faktiem par aizņēmēju, vai nu atteiks viņam finansējumu, vai arī piedāvās ievērojami sliktākus nosacījumus.”

„Mēs cenšamies ar civilizētām metodēm uzlabot maksājumu disciplīnu un statistiku visdažādākajos tirgus segmentos. Pēc personīgās pieredzes zinām, ka visbiežāk līdz sīkajiem parādiem „rokas nesniedzas” uzņēmumiem, kuri lielam daudzumam patērētāju piedāvā preces un pakalpojumus ar pēcapmaksu. Runa ir par mobilo sakaru operatoriem un kabeļtelevīzijām, interneta pakalpojumu sniedzējiem, namu pārvaldēm, apsardzes firmām, ielu autostāvvietu īpašniekiem, bankām, līzinga kompānijām un citām organizācijām, kuras izsniedz patēriņa kredītus, ūdens, gāzes un siltuma piegādātājiem. Iespējams, ka šie uzņēmumi arī neatteiktos no vēstuļu (ar pieprasījumu dzēst parādu) nosūtīšanas mazajiem debitoriem, taču nezināmu iemeslu dēļ to pagaidām vēl nedara,” rezumēja Ņina Kiprijanova.

*Standarta termiņš, pēc kura beigām (ja samaksa nenotiek) parādnieka dati nonāk Nemaksātāju reģistrā, kurā to redz visi tā lietotāji, ieskaitot bankas un līzinga kompānijas. Pēc kreditora vēlēšanās, norādīto termiņu ir iespējams pagarināt. Pēc kreditora lūguma, pret parādnieku, kurš ir nokļuvis Reģistrā, ir iespējams uzsākt klasisko pirmstiesas piedziņas procedūru. Ja debitors, saņemot vēstuli-atgādinājumu, paziņo kompānijai Balt Risk par to, ka viņam ir atbildes pretenzija pret kreditoru konkrēta parāda sakarā, tad Reģistrā tas netiek fiksēts. Abām pusēm tiek dots laiks strīdīgo momentu noskaidrošanai savā starpā.

Par kompāniju Balt Risk (www.balt-risk.lv)
Kompānija Balt Risk sniedz pilnu kredītmenedžmenta pakalpojumu spektru, koncentrējoties uz debitoru parādu profilaksi un piedziņu. Dibināta 1999.gadā un šajā laika posmā kļuvusi par galveno ekspertu kredītmenedžmenta jomā. Galvenie Balt Risk produkti un pakalpojumi: Nemaksātāju reģistrs, kurš darbojas on-line režīmā, pirmstiesas debitoru parādu piedziņa, negatīvās informācijas par darījuma partneriem un klientiem automātiskais monitorings. Reģistra nemaksātāju datubāze ir viena no lielākajiem kredītinformācijas avotiem Latvijas tirgū un satur datus par vairāk nekā 250 tūkstošiem uzņēmumu un privātpersonu, bet pieprasījumu skaits, ko ir veikuši tās lietotāji - vairāk nekā sešpadsmit miljoni. Balt Risk ietilpst kompāniju grupā IGK Group.

Papildu informācija
Ļevs Fainveics, kompānijas Balt Risk sabiedrisko attiecību konsultants
tālr. 7045835, 29538469, e-pasts – [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses