Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Darbaspēka deficīta dēļ Vācija plāno atvērt tirgu viesstrādniekiem no jaunajām ES valstīm

Latvijas iedzīvotāji, iespējams, jau drīzumā varēs bez ierobežojumiem strādāt Vācijā, jo šī valsts, kur darbaspēka deficīts kļūst par arvien aktuālāku jautājumu, apsver iespēju atvērt savu darba tirgu strādājošajiem no jaunajām Eiropas Savienības valstīm Austrumeiropā, vēstī vācu plašsaziņas līdzekļi.

"Ja darbaspēka deficīts Vācijā turpināsies, mēs izskatīsim ierobežojumu atcelšanu austrumeiropiešu strādājošajiem pirms 2009.gada," Vācijas Darba ministrijas augsta ranga amatpersonas teikto citē avīze "Hanoversche Allgemeine Zeitung".

Pēc laikrakstā sniegtās informācijas, Vācijas valdība debates par ierobežojumu atcelšanu vai mīkstināšanu sākšot augusta beigās. Pagaidām valdības koalīcijas partneriem kristīgajiem demokrātiem un sociāldemokrātiem nav izdevies rast kopēju nostāju par austrumeiropiešu brīvu piekļuvi Vācijas darba tirgum.

No vecajām ES valstīm Vācija un Austrija līdz šim bijušas visnegatīvāk noskaņotas pret viesstrādniekiem no jaunajām bloka zemēm Austrumeiropā. Pērn Berlīne un Vīne izmantoja iespēju pagarināt ierobežojumus Austrumeiropas strādājošajiem vēl uz trim gadiem - līdz 2009.gadam, turklāt tās paziņoja, ka, visticamāk, saglabās ierobežojumus līdz pat 2011.gadam, kad tie ir obligāti jāatceļ visām ES valstīm.

Tomēr pēdējā laikā Vācijas ekonomikā sākusies spraiga izaugsme, palielinot pieprasījumu pēc darbaspēka.

Statistikas dati liecina, ka pašlaik bezdarba līmenis Vācijā ir krities līdz 8,8%, kas ir 14 gados zemākais līmenis. Vienlaikus pašlaik Vācijas darba tirgū ir aptuveni miljons brīvu darba vietu, uz kurām darba devēji nevar atrast piemērotus pretendentus kvalificētu darba meklētāju deficīta dēļ.

Eksperti brīdinājuši, ka Vāciju, kur ir ļoti zems dzimstības līmenis un turpinās sabiedrības novecošanās tendences, darbaspēka trūkuma dēļ ilgtermiņā var piemeklēt negatīva virzība tautsaimniecības attīstībā.

Pašlaik savus darba tirgus darba meklētājiem no ES jaunajām valstīm atvērušas Somija, Portugāle, Spānija, Itālija, Grieķija un Zviedrija. Savukārt Lielbritānija un Īrija, kas piedzīvojušas milzīgu viesstrādnieku pieplūdumu, atverot savus tirgus valstīm, kas iestājās ES paplašināšanas pirmajā vilnī 2004.gadā, tagad ir noteikušas zināmus ierobežojumus strādājošajiem no Bulgārijas un Rumānijas, kuras blokā iestājās šā gada sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses