Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

EM līdz novembra beigām izstrādās priekšlikumus makroekonomiskās situācijas stabilizācijai

Ekonomikas ministrijā (EM) piektdien uz pirmo sanāksmi sanāca Makroekonomiskās situācijas stabilizācijas darba grupa un eksperti, kas vienojās, ka līdz novembra beigām darba grupa izstrādās priekšlikumus, aģentūrai BNS pavēstīja EM Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Darba grupa, kuras uzdevums ir izstrādāt priekšlikumus saistībā ar eksporta veicināšanu, ražošanas attīstību un maksājumu konta deficīta mazināšanu, līdz šā gada 1.decembrim izstrādātos priekšlikumus iesniegs premjera izveidotajai darba grupai Makroekonomiskās situācijas stabilizācijas plāna izstrādei.

Sanāksmē ministrijas speciālisti prezentēja savu skatījumu par pašreizējo situāciju tautsaimniecībā un iespējamiem risinājumiem makroekonomiskās stabilizācijas nodrošināšanai, kā arī vienojās par izskatāmo tēmu grafiku, informēja ministrijā.

Plānots, ka darba grupa 9.novembrī pārrunās eksporta veicināšanas, produktivitātes un konkurētspējas palielināšanas jautājumus, 16.novembrī spriedīs par konkurences un administratīvi regulējamo cenu, kā arī energoefektivitātes pasākumiem, bet 23.novembrī - uzņēmējdarbības vides uzlabošanas (administratīvo šķēršļu likvidēšanas), darba tirgus (kritērijus būtiska darbaspēka trūkuma noteikšanai), sociālā dialoga veicināšanas pasākumiem. Savukārt 30.novembrī plānots apstiprināt priekšlikumu galīgo variantu.

Darba grupas vadītājs ir EM valsts sekretārs Kaspars Gerhards, vadītāja vietnieks - EM valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš. Darba grupas sastāvā ir Latvijas Bankas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Konkurences padomes, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Tautsaimniecības padomes, Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības padomes, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Komercbanku, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmumu asociācijas un Latvijas Kokrūpniecības federācijas pārstāvji. Tāpat darba grupā piedalās speciālisti no Ārlietu, Finanšu, Izglītības un zinātnes, Labklājības, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas.

Jau ziņots, ka plāna izstrādei izveidotas trīs darba grupas. Galvenā darba grupa būs premjera vadītā, bet divas darba apakšgrupas vadīs ekonomikas un finanšu ministri.

Valdība kopā ar ekspertiem līdz decembra vidum plāno izstrādāt ekonomikas stabilizācijas plānu, kura mērķis būs stabilizēt Latvijas ekonomiku, piemēram, iekšzemes kopprodukta (IKP) gada pieaugumu samazināt līdz 7-8% gadā, inflācijas līmenim vajadzētu būt 3% apjomā, bet Latvijas maksājumu bilances kārtējo maksājumu konta deficītam - 10% robežās.

Par nepieciešamību Latvijā pārskatīt nodokļu politiku iepriekš ir izteikušies vairāki eksperti. Oktobra sākumā "Hansabanka" iepazīstināja ar pētījumu par valsts ilgtermiņa attīstību, kurā atzīts, ka Latvijā būtu jāpārdala nodokļi no darba algām uz patēriņu, lai tādējādi radītu ilgtermiņa attīstību veicinošus stimulus.

Savukārt Ārvalstu investoru padome izplatīja paziņojumu, norādot, ka viens no cēloņiem pašlaik Latvijas tautsaimniecībā vērojamajai izaugsmes nesabalansētībai un vairākiem nelabvēlīgiem ilgtermiņa procesiem ir deformēti ekonomiskie stimuli, kurus rada nodokļu sistēmas nepilnības. Investori uzskata, ka nodokļu sistēma ir atpalikusi no vispārējā ekonomikas attīstības procesa un pat to kavē, nenodrošinot atbalstošu vidi sabalansētai ilgtermiņa izaugsmei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses