Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

GE Money iniciē rūpēties par vidējā medīcīnas personāla nodrošināšanu nākotnē

Brīdī, kamēr nav konkrētu risinājumu mediķu algu jautājumā, A/S “GE Money” aicina sociāli atbildīgos uzņēmumus rīkoties, lai nodrošinātu, ka nākotnē valstī vispār pastāv vidējais medpersonāls. Jau šobrīd a/s “GE Money” uzsāk stipendiju piešķiršanu 4000Ls vērtībā labākajiem medmāsu studiju reflektantiem 2007./2008. mācību gadam.

“No valdības puses pagaidām nav noteikts risinājums medicīnas darbinieku algu jautājumā – tiek solīts sekot grafikiem, taču nav zināmi izpildes termiņi. Demokrātiskā sabiedrībā ir jābūt pilsoniski atbildīgai rīcībai, kas vērsta ne tikai uz šodienu, bet uz nākotni. Pēc statistikas zināms, ka šobrīd valstī ievērojami trūkst vidējā medpersonāla. Labklājības ministrijas statistika atklāj, ka 2013. gadā varētu trūkt jau ap 44 – 47% ārstu un zobārstu. Nav grūti prognozēt, ka balstoties uz šī brīža neskaidrībām atalgojuma jautājumā, vidējā medicīnas personāla var trūkt vēl būtiskāk. Nākotnē, progresējot šādai tendencei, sekas var būt traģiskas - vidējā medicīnas personāla neesamība medicīnas iestādēs!” skaidro GE Money valdes priekšsēdētājs D.Cimbers.

Lai nodrošinātu pietiekamu ārstniecības personu skaitu valstī, nepieciešams ik gadu piesaistīt medicīnas studijām jauniešus, kuri nākotnē spētu kvalitatīvi rūpēties par sabiedrības veselību. GE Money jau šobrīd piešķir stipendijas labākajiem medmāsu studiju reflektantiem – nu jau jaunajiem studentiem 4 Latvijas medicīnas koledžās, kuri saņems GE Money stipendijas 100Ls mēnesī 2007/2008. mācību gadā. Tie ir:

  1. Edīte Pāvele – Sarkanā Krusta medicīnas koledža (Rīga),
  2. Jūlija Adamoviča - Daugavpils medicīnas koledža (Daugavpils),
  3. Elīna Želve - Liepājas medicīnas koledža (Liepāja),
  4. Marina Mihailova – P. Stradiņa veselības un sociālās aprūpes koledža (Jūrmala).

GE Money aicina sociāli atbildīgos uzņēmumus rūpēties par Latvijas valsts nākotni un investēt vidējā medicīnas personāla nodrošināšanā.

Medicīnas profesionālās izglītības iestāžu vadītāju vērtējums

Ina Mežiņa – Mamajeva Sarkanā Krusta medicīnas koledžas mācību daļas vadītāja skaidro: “Esam priecīgi, ka GE Money ir nolēmis atbalstīt medmāsas izglītošanās laikā, tas ir kas jauns. Daudzi studenti nav tik turīgi, lai varētu atļauties mācīties nestrādājot. Šāda stipendija paver labas iespējas vairāk veltīt laiku mācībām. Tomēr žēl, ka lielu atsaucību jauniešu vidū medmāsu profesija šobrīd vēl negūst. Pieteikumu skaits gan bija nedaudz lielāks par vietu skaitu (78 uz 60 vietām), taču gribētos, lai konkurss būtu vismaz 3-4 cilvēki uz vienu vietu.”

Liepājas medicīnas koledžas direktore Gunvalda Pacunska norāda, ka speciālistu trūkums ir akūta problēma, tai nepieciešams komplekss risinājums: “Paskatieties pie ziņojuma dēļiem medicīnas koledžās, visas slimnīcas sauc studentus strādāt, jo katastrofāli trūkst medmāsu. Arī dzimstība pirms 18 gadiem nav daudzsološs rādītājs studentu skaita pieaugumam. Šogad mums izdevās nokomplektēt ārstu palīgu un medmāsu kursu, taču vēl joprojām trūkst vecmātes un citu medicīnas darbinieku. Uzskatu, ka dzīves dārdzība ir tik liela, ka medmāsu algas vēljoprojām nestimulē cilvēkus izvēlēties šo profesiju. Cilvēki ar labām sekmēm pirmkārt cenšas sevi pierādīt labāk apmaksātās profesijās. Varam izcelt 2 studentus, kas atnāca uz ārsta palīga vietu ar vidējo atzīmi 8,56 un medmāsu kursu ar 7,7. Šī medmāsa ir kandidāte uz GE Money stipendiju.”

Daugavpils medicīnas koledžas direktore Līvija Jankovska situāciju valstī vērtē cerīgāk: “Šogad atsaucība bija laba. Tāda situācija, kad ievērojamas organizācijas kā GE Money sniedz atbalstu medmāsas profesijas apguvei, ir pirmo reizi. Tas, manuprāt, liecina, ka medicīnas darbinieki ir sabiedrībai ļoti nepieciešami un profesijas prestižs valstī ceļas. Arī atalgojums medicīnas darbiniekiem pēdējā laikā ir pieaudzis. Studenti izvērtē iespēju apgūt medmāsas profesiju, jo ir iespējas saņemt gan valsts atbalstu labākajiem studentiem, gan tagad atbalstu rod arī no privātā sektora. Šāda tendence nenoliedzami stimulē studentus apgūt šo svarīgo profesiju.”

Pamatojums GE Money stipendijas medmāsām piešķiršanai

GE Money un tā mātes uzņēmuma General Electric filozofijas pamatā ir ne tikai primārā biznesa darbība, bet arī atbildība par sabiedrību, darbiniekiem un klientiem, iesaistoties sabiedrībā aktuālu jautājumu risināšanā. Reaģējot uz sabiedrībā aktuālo nepieciešamību pēc medicīnas darbiniekiem, GE Money nolēma stimulēt jauniešus apgūt medmāsu profesiju ar finansiālu atbalstu, kā arī aicina citus sociāli atbildīgus uzņēmumus iesaistīties vidējā medicīnas personāla atbalstīšanā, lai sabiedrība varētu būt drošāka par nākotnes perspektīvām.

Par a/s “GE Money”:

A/S “GE Money” ir vadošās pasaules patēriņa kreditēšanas korporācijas GE Money struktūrvienība, kas ieņem vadošo vietu starp patērētājiem, veikalu ķēdēm un autodīleriem 55 pasaules valstīs un pieder korporācijai General Electric (GE), kas ir viena no lielākajām kompānijām pasaulē, darbojas 6 biznesa nozarēs un ir pārstāvēta 100 pasaules valstīs.

„GE Money” savu darbību Latvijas patēriņa kreditēšanas tirgū uzsāka 2004.gada maijā un Latvijā piedāvā patēriņa kredītu preču un pakalpojumu iegādei, naudas kredīta un auto kredīta, līzinga pakalpojumus vairāk nekā 3800 tirdzniecības vietās un 42 kompānijas filiālēs visā Latvijā, ātro skaidras naudas kredītu iespējams noformēt 280 Latvijas pasta nodaļās.

Vairāk informācijas par a/s “GE Money”: http://www.gemoney.lv

Papildu informācija:

Nora Grase, a/s “GE Money” sabiedrisko attiecību vadītāja, 7110198, 29565670; [email protected]

Elija Krauze, a/s “GE Money” sabiedrisko attiecību konsultante, 7814233, 29272963, [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses