Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

GE Money pētījums: Sv. Valentīna dienā visvairāk naudas tērē īri, Austrijā vīrieši apsveic pat mātes, bet Beļģijā tiek dāvinātas tehniska rakstura dāvanas

14.februāris ir Sv.Valentīna diena, ko iemīlējušies cilvēki vēlas atzīmēt kopā. GE Money, kas darbojas 55 valstīs pasaulē, šai dienai tuvojoties, veica pētījumu, kā šī diena tiek atzīmēta Eiropā.

Pētījuma rezultāti liecina, ka šo svētku nozīme Eiropas valstīs ir daudz lielāka nekā Latvijā. Starp valstīm vērojamas arī atšķirības šo svētku svinēšanai dažādu paaudžu cilvēkiem, kā arī naudas daudzums, ko cilvēki gatavi tērēt šajā dienā, un pašas dāvanas. Piemēram, īri ir gatavi lieliem tēriņiem, Austrijā Valentīna dienas dāvanas vērtība reti kad pārsniedz 20 eiro. Savukārt, francūžiem dāvanas simboliskā vērtība ir svarīgāka par dāvanas cenu.

GE Money pētījuma rezultāti liecina, ka visstiprākās Sv.Valentīna dienas tradīcijas ir Lielbritānijā un Īrijā, kur to atzīmē visas paaudzes neatkarīgi no vecuma. Cilvēki šajās valstīs vairāk tērē arī pārsteiguma dāvanām šajā dienā. Piemēram, īri ir gatavi maksāt līdz par 100 eiro par rožu pušķi. Turklāt vīrieši bieži pušķim pievieno arī juvelierizstrādājumus aptuveni 150 eiro vērtībā. Papildus īri iztērē vidēji 200 eiro romantiskām vakariņām diviem. Saskaņā ar GE Moneypētījuma rezultātiem īri iztērē visvairāk naudas Sv.Valentīna dienā. Tomēr Lielbritānija daudz neatpaliek tēriņu ziņā – katru gadu Sv.Valentīna dienā ziediem tiek iztērēts vairāk nekā 151 miljons mārciņu, vidēji viens pircējs iztērē 24 mārciņas.

Tomēr Sv.Valentīna diena Britu salās nenozīmē tikai tēriņus; tā saistās arī ar interesantu pieredzi. Pieaug pieprasījums pēc neparastiem veidiem, kā pavadīt šo dienu. Piemēram, Londonā pāriem ir iespēja izmantot īpašas Valentīna dienas komplektus, kas ietver luksus uzkodu pasniegšanu panorāmas ratā - London Eye, kam seko romantisks izbraukums pa Temzas upi. Nereti pie neaizmirstamiem Valentīna dienas pārsteigumiem pieskaitāmi arī bildinājumi. Pēc Lielbritānijas Mazumtirdzniecības konsorcija aprēķiniem 2005. gadā 3000 britu vīriešu bildināja savas draudzenes tieši Valentīna dienā.

“Latvijā Valentīna diena ir salīdzinoši klusi svētki salīdzinājumā ar Lielbritāniju. Veikalu dekorējumi nav pārāk grezni un salīdzinājumā ar Ziemassvētku rotājumiem ir daudz pieticīgāki. Tomēr es domāju, ka, balstoties uz to, cik strauji pielāgojamies Eiropas līmenim daudzās citās jomās, arī Latvijā tuvākajā nākotnē šie svētki iegūs lielāku nozīmi. Mēs – GE Money Latviia gan gribētu aicināt cilvēkus, balstoties uz ekonomisko situāciju valstī un augsto inflāciju, apdomāt dažādas iespējas, kā pārsteigt savus mīļos, maksimāli, samazinot izmaksas par to. Latvijā, kā arī citās valstīs ir izveidojies stereotips - ka labas lietas ir dārgas. Patiesībā otrs cilvēks daudz vairāk novērtēs to, kas nāks no sirds, piemēram, kaut ko pašu rokām gatavotu, “ komentē A/S GE Money komunikāciju nodaļas vadītāja Latvijā Nora Grase.

GE Money pētījums atklāj, ka kontinentālajā Eiropā, arī Latvijā, Sv.Valentīna diena tiek svinēta dažādi. Šie svētki ir pārņemti no citām valstīm, un tos pārsvarā atzīmē jaunieši, iepriecinot savus mīļos ar dažādiem pārsteigumiem. Savukārt, Polijā, Austrijā un Vācijā Sv.Valentīna diena nav domāta tikai tiem, kas ir iemīlējušies. Piemēram, Austrijā vīrieši dāvina ziedus ne tikai draudzenēm un sievām, bet arī savām mātēm. Polijā arī draudzenes mēdz apmainīties ar dāvanām. Latvijā šāda sieviešu apdāvināšana vairāk atbilst 8. marta svinībām, kas pēdējos gados ir kļuvušas ļoti populāras.

Interesants fakts, ka dāvanas, ko cilvēki sagaida no saviem partneriem šajā dienā, dažādās Eiropas valstīs atšķiras. Neskaitot tradicionālas sarkanas rozes, sarkanus plīša spilventiņus un rotaļlietas, apakšveļu un dāvanas sirds formā, Valentīna dienas dāvanām ir sava specifika dažādās Eiropas valstīs. Ja Latvijā vīrieši, galvenokārt, iztiek ar ziediem un konfektēm, tad Spānijā sievietes parasti saņem no partneriem plecu šalles vai smaržas (vērtībā līdz 50 eiro), bet vīrieši var cerēt uz jaunu kaklasaiti. Franči partnerēm dāvina smaržas (vērtībā ap 70 eiro) vai juvelierizstrādājumus (vērtībā ap 150 eiro). Arī Turcijā sudraba, zelta un briljantu juvelierizstrādājumi ir tipiskas dāvanas Valentīna dienā. Tomēr šādu dāvanu vērtība Turcijā ir augstāka nekā Francijā un svārstās no 75 līdz 10 000 dolāru. Pretēji Beļģijā pasniedz arī “tehniskas” dāvanas. Bez romantiskām vakariņām, apakšveļas un šokolādes konfektēm, kas ir tradicionālas dāvanas citās Eiropas valstīs, beļģi pasniedz arī nelielas tehniskas ierīces, piemēram, MP3 atskaņotājus un mobilos telefonus.

Par GE Money:

GE Money ir viena no sešām General Electric (GE) biznesa nozarēm (pārējās piecas GE nozares ir: GE Industrial, GE Infrastructure, GE Healthcare, GE Commercial finance, NBC televīzija). GE Money darbojas 55 valstīs pasaulē, ir vadošais patēriņa kreditētājs un piedāvā plašu banku un finanšu pakalpojumu klāstu. Šobrīd GE Money Latvijā pieder gan 100% a/s “GE Money”, gan arī 99.6% “Baltic Trust Bank” akciju. 2007.gada laikā un šobrīd notiek aktīva šo uzņēmumu integrācijia, lai izvērtētu esošās iespējas - abu uzņēmumu stiprās puses un izveidotu pamatu General Electric korporācijas bankas ienākšanai Latvijā 2008.gadā.

Par a/s “GE Money”:

GE Money savu darbību Latvijā uzsāka 2004.gada maijā un tagad a/s “GE Money” ir Latvijas patēriņa kreditēšanas tirgus līderis, piedāvājot patēriņa kredītu preču un pakalpojumu iegādei, naudas kredīta un auto kredīta, līzinga pakalpojumus vairāk nekā 3800 tirdzniecības vietās un 41 kompānijas filiālē visā Latvijā, ātro skaidras naudas kredītu iespējams noformēt 280 Latvijas pasta nodaļās.

Vairāk informācijas par a/s “GE Money”: http://www.gemoney.lv

Papildu informācija:

Nora Grase, a/s “GE Money” komunikāciju nodaļas vadītāja, 7110198, 29565670; [email protected]

Maija Dulle, a/s “GE Money” sabiedrisko attiecību konsulante, 67814233,28825258;[email protected]v

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses