Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Ieguldījumu apjomi fondos šogad divkāršosies

Šā gada laikā bija vērojams īpaši straujš pieaugums ieguldījumu fondos. Gada laikā ieguldījumu fondu apjoms Latvijā pieauga vairāk kā par 200%.

Daudzi par pievilcīgāko ieguldījuma instrumentu arvien biežāk atzīst tieši ieguldījumu fondus. Vadoties pēc pašreizējiem datiem, kopējie rezidentu ieguldījumi fondos gada beigās sasniegs aptuveni 350 miljonu latu atzīmi, no kuriem vairāk par 250 miljoniem latu būs privātpersonu ieguldījumi. Savukārt Hansabankas tirgus daļa rezidentu mājsaimniecību ieguldījumos šā gada garumā saglabājusies 50% liela.
Hansabankas novērojumi liecina, ka pieaugumus ieguldījumu fondos visticamāk saistīts ar stabilizāciju Latvijas nekustamo īpašumu tirgū.

Tīna Ķuze, Hansabankas Ieguldījumu pārvaldes vadītāja: „Uzskatu, ka lielākais naudas pārplūšanas efekts šobrīd vēl īsti nav redzams, jo lielākā daļa no „spekulantiem" vēl aizvien aktīvi mēģina pārdot savus nekustamos īpašumus, kas pašreizējā situācijā nav tik viegli izdarāms. Tomēr agri vai vēlu tas var izdoties un lielas naudas masas ienāks tieši ieguldījumu fondos”.
Hansabankas dati liecina, ka populārākie ir ieguldījumi Fondu Fondos, kuru galvenā priekšrocība ir izteikti laba ieguldījumu diversificēšana. Tāpat strauji aug Hansabank Grupas pārvaldītie fondi, kuru ieguldījumi mērķēti uz Krievijas un A-Eiropas tirgiem. „Šie reģioni zināmā mērā ieskicē mūsu "mājas tirgu", un cilvēki lielākoties tendēti ieguldīt tieši savos mājas tirgos, jo tie viņiem labāk saprotami, pārskatāmi, a zināmiem spēles noteikumiem un uzticami”, uzskata T.Ķuze.

Runājot par pieaugumu ieguldīju fondos, tad pēdējie dati liecina, ka tas bijis vairāk nekā 2 reizes lielāks nekā pērn. Uz pagājušā gada 3 ceturkšņa beigām mājsaimniecības rezidenti fondos bija ieguldījuši 117 milj. latu, savukārt šobrīd šie ieguldījumi jau pārsniedz 250 milj. latu. Savukārt, ja runājam par rezidentiem kopumā (mājsaimniecības un uzņēmumi), tad uz pagājušā gada pirmo 9 mēnešu beigām ieguldījumi fondos sastādīja 159 milj. LVL, bet uz šā gada attiecīgo datumu tie sastādīja jau 332,5 milj.  Hansabankas piesaistītie līdzekļi visiem ieguldījumiem un uzkrājumiem no gada sākuma pieauguši trīs reizes.

„Uzklausot cilvēkus mūsu filiālēs, esam novērojuši visai izplatītu, bet tomēr kļūdainu uzskatu, ka vajadzētu ieguldīt tajos fondos, kas iepriekšējā gadā uzrādījuši vispārliecinošākos ienesīguma rezultātus. Tāpēc saviem klientiem izskaidrojam dažādās iespējas un informējam viņus gan par peļņas potenciālu, gan ar to saistītajiem riskiem, palīdzam izvēlēties katram piemērotāko ieguldījuma veidu. Nav pareizi izvēlēties tikai pēc vēsturiskajiem ieguldījuma rādītājiem it īpaši apskatot tos īsā periodā, jo uz ieguldījumiem būtu jāraugās ilgtermiņā (3 un vairāk gadu darbības periodā). Nav arī apdomīgi mainīt fondus pie pirmajām tirgus svārstībām. Nosvērta un konsekventa ieguldījumu politika arī nodrošina vislabākos rezultātus,” saka T.Ķuze.

Papildu informācija:
Kristīne Jakubovska
AS „Hansabanka”
preses sekretāre
Tālrunis: 67444560, 29128208
E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses