Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Krištopans: Latvijas ekonomikā tuvākajā laikā nekas labs nav gaidāms

Latvijas ekonomikā tuvākajā laikā nekas labs nav gaidāms, piektdien "Neatkarīgajā" publicētā intervijā saka uzņēmējs, bijušais premjers Vilis Krištipans.

"Es domāju, ka tuvākajā laikā nekas labs nav gaidāms. Latvijas ekonomika vēl nav atsitusies pret dibenu, un būs vēl sliktāka valdība un sliktāka Saeima. Būs jānāk nopietniem cilvēkiem, tādiem kā Ivars Godmanis, lai valsti no purva aiz matiem atkal izvilktu ārā," viņš teicis.

Krištopans arī atzinis, ka patlaban nekāda lielā traģēdija Latvijas ekonomikā nav notikusi. "Ir ekonomikas pārkaršanas pazīmes, tomēr stipri pārspīlētas. Viss iet savu ceļu," viņš sacījis.

Krištopans paudis nožēlu, ka Latvijā notiek pārspīlēta iejaukšanās banku sektorā, ierobežojot to iespējas kreditēt. "Bankas taču pašas zina, kam dot, kam ne, pašas uzņemas risku. Mēģinot regulēt nekustamo īpašumu tirgu, nekāda laime nav sasniedzama. ASV nekādu traģēdiju netaisa pat no tā, ka nogāja uz grunti pati lielākā hipotekāro kredītu iestāde. Taču krīzes ir parasta parādība tirgus ekonomikā, tām ir cikliska daba - tās atnāk un pāriet. Tāpēc centrālā banka nesāk jaukties iekšā nekustamā īpašuma tirgū un aizliegt bankām izsniegt kredītus, prasīt izziņas par kredītu ņēmēju ienākumiem," viņš sacījis.

Krištopans arī norādījis, ka pastāv dažādas inflācijas aprēķināšanas metodikas - Latvijā tiek izmantota viena, bet, piemēram, ASV, cita, un ASV skaitās maza, bet Latvijā liela inflācija, lai gan realitātē ASV cenas aug pat straujāk nekā šeit.

Aģentūra BNS jau stāstīja - lai bremzētu inflāciju, valdība maijā apstiprināja inflācijas apkarošanas plānu, kas paredz izmaiņas kreditēšanas politikā, nekustamo īpašumu jomā, kā arī nodokļu politikā. Lielākā daļa no šā inflācijas apkarošanas plānā tapušajiem likumu grozījumiem stājās spēkā jūnija sākumā vai jūlijā. Taču inflācija Latvijā pagaidām sasniedz aizvien jaunus rekordus, tomēr ir mazinājies kreditēšanas pieaugums un nedaudz kritušās nekustamo īpašumu cenas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses