Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Laikraksts: pastāv iespēja, ka arī citas ASV bankas varētu slēgt Latvijas banku korespondentkontus

Pastāv iespēja, ka ASV bankas varētu slēgt korespondējošos kontus vairumam Latvijas banku, līdz ar to nevarēs veikt norēķinus ASV dolāros, kas draud ar krīzi gan banku nozarē, gan Latvijas ekonomikā, otrdien raksta "Dienas Bizness" (DB).

Pēc laikraksta vēstītā, sekojot ASV bankas "American Express Bank" solim, arī tikai pērn banku tirgū ienākusī viena no lielākajām bankām "Bank of America" neoficiāli paziņojusi vairākām Latvijas bankām par korespondējošo kontu slēgšanu.

DB piebilst, ka joprojām nav zināmi patiesie iemesli šādiem ASV banku lēmumiem. ASV interneta mājas lapā (par korespondējošām attiecībām ar ASV bankām) liecina, ka ar ASV bankām «pa tiešo» korespondējošie konti noslēgti 16 komercbankām un Latvijas Bankai, tostarp ar "Bank of America" - sešām bankām. Citas bankas sadarbojas arī ar "Deutsche Bank Trust Company", "JPMorgan", "HSBC Bank".

«Tas ir laika jautājums, ka ASV bankas vispār slēgs kontus, ja valdība nespers nekādus soļus,» laikrakstam pieļāvis "Aizkraukles bankas" līdzīpašnieks Ernests Bernis, paužot viedokli, ka šis ir politisks jautājums, kas nav saistīts ar konkrētu banku darbību.

Arī "Parex bankas" viceprezidents Arnis Lagzdiņš laikrakstam atzinis, ka ir dzirdējis par "Bank of America" nodomiem, lai gan oficiāla vēstule vēl nav saņemta. Jautāts, kas notiks, ja "JPMorgan" nolems slēgt korespondējošo kontu, arī viņš atzina, ka tas vairs nav banku, bet jau politisks jautājums.

DB norāda, lai veiktu norēķinus dolāros, bankām iespējams izmantot starpniekbankas, piemēram, Austrijā, Vācijā, tomēr tas sadārdzina pakalpojumu sniegšanu.

Laikraksts arī vēstī, ka baņķieri domā vērsties pie premjera ar jautājumu - vai Latvijā vispār nepieciešams nerezidentu bizness, jo pretēji deklarētajam par Latvijas kā reģionālā finanšu centra veidošanu nevarot redzēt valdības konkrētu politiku šajā jomā.

Ministru prezidenta padomnieks ārlietu jautājumos Pēteris Ustubs, līdz kuram arī nonākusi informācija par "Bank of America", DB pastāstījis, ka premjera Aigara Kalvīša tikšanās laikā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāju Uldi Cērpu atzīts, ka nepieciešams tiešs un nepastarpināts dialogs gan ar Ņujorkas štata regulatoru, gan attiecīgajām bankām ASV.

Jau vēstīts, ka "American Express" korporācijā ietilpstošā "American Express Bank" nolēmusi slēgt korespondējošos kontus vairākām Latvijas bankām. FKTK/> priekšsēdētājs Uldis Cērps, komentējot šo situāciju, laikrakstam "Diena" atzinis, ka no starpvalstu maksājumu viedokļa šis gadījums Latvijas bankas neietekmēs, jo tām ir pietiekami daudz citu sadarbības partneru. Tomēr FKTK turpinās sekot situācijas attīstībai, lai precīzi saprastu "American Express Bank" rīcības iemeslu.

Pašlaik Latvijā strādā 24 bankas, no tām trīs ārvalstu banku filiāles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses