Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes pārstāve Olga Ertuganova par IKP rādītājiem

Pēdēja gada laikā IKP pieaugumu tempi stabili pārsniedz 11%. Arī  gada 2. ceturksnis nav bijis izņēmums. Jāteic - diemžēl, jo tik strauji tempi neliecina par sabalansētu ekonomikas attīstību, ir īpaši ņemot vērā kardināli atšķirīgo situāciju dažādās  tautsaimniecības nozarēs.

Dati par ekonomikas pieaugumu nozaru skatījumā vēl nav pieejami .Tomēr jau tagad ir skaidrs, ka situācija nemainās – joprojām vislielāko devumu IKP pieaugumā nodrošina pakalpojumu sektori, kas balstās uz iekšējo pieprasījumu, kamēr rūpniecības pieauguma rādītāji  liek uztraukties.  Šī gada otrajā ceturksnī apstrādes rūpniecības apjomi nav mainījušies, salīdzinot ar situāciju pirms gada, tie ir pat mazliet samazinājušies.  Tajā pašā laikā  mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums palielinājies vairāk nekā par 20%. Protams, šie dati nav gluži salīdzināmi, tomēr ļoti labi demonstrē  nesabalansētību  ekonomikā. Un secinājums te ir  nepārprotams: mēs nevaram ilgstoši attīstoties pērkot un pārdodot. Ir jāattīsta ražošana un jāveicina eksports, tikai tādā gadījumā ekonomika var stabili attīstīties ilgtermiņā.

Tiesa,  šogad eksporta rādītāji  ir uzlabojušies. To nodrošināja galveno Latvijas eksporta preču – koka un koka izstrādājumu – eksporta apjomu pieaugumi. Tomēr mēs nevaram paļauties uz divu vai triju nozaru eksportu, - eksportēto preču piedāvājums jādažādo, liekot akcentu uz precēm ar lielāku pievienoto vērtību.

Pagaidām statistika neliecina par IKP izaugsmes tempu palēnināšanos. Tomēr sagaidāms, ka jau drīz  IKP izaugsmi ierobežos energoresursu sadārdzinājums un pārējo izmaksu pieaugums  kā arī darbaspēka trūkums . Turklāt tuvākā gada laikā aktivitātes samazinājums nekustāmā īpašuma tirgū un banku konservatīvāka kredītpolitika sekmēs iekšējā pieprasījuma samazinājumu, kā rezultātā ekonomikas attīstības nesabalansētība mazināsies.

Šogad IKP pieaugums varētu sasniegt 9.5-10.0%. Jāatzīmē, ka novērtēt reālo IKP pieaugumu gandrīz nav iespējams, jo ekonomikā turpinās aktīvs slepenās ekonomikas legalizācijas process. Tāpēc pat situācijā, kad reāli notiktu ekonomiskās izaugsmes tempu samazinājums, statistika to varētu arī neuzrādīt.

Olga Ertuganova
Galvenā analītiķe
Investīciju pārvalde
Latvijas Krājbanka

Tel:   +371 7092862
Faks:   +371 7092850
e-pasts [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses