Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Neskaitot Krājbankas un Parex zaudējumus, bankas janvārī nopelnījušas 23 miljonus latu

Banku sektora kapitāla pietiekamības rādītājs saglabājās augstā līmenī un janvāra beigās sasniedza 17.25% (minimālā kapitāla prasība - 8%), savukārt 1. līmeņa pašu kapitāla rādītājs bija 14.1% (2011. gada decembra beigās - attiecīgi 17.4% un 14.2%). Janvārī divas bankas palielināja kapitālu 1.1 miljona latu apmērā un banku sektora apmaksātais pamatkapitāls janvāra beigās bija 1 977.5 miljoni latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas apkopojums.

AS Latvijas Krājbanka zaudējumi arī šogad turpina ietekmēt banku sektora darbības rezultātus un janvāri banku sektors kopumā pabeidza ar zaudējumiem 1.7 milj. latu apmērā.

Tomēr neiekļaujot AS Latvijas Krājbanka un AS Parex banka gūtos zaudējumus, banku sektors kopumā janvārī darbojās ar peļņu 22.9 miljonu latu apmērā, tajā skaitā 16 Latvijas bankas un sešas ārvalstu banku filiāles kopumā nopelnīja 24.1 miljonu latu (tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos - 90.2%).

Banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem janvārī sasniedza 30.9 miljonus latu jeb par gandrīz 70% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri ir auguši gan tīrie naudas ienākumi - par 35.1%, gan tīrie procentu ienākumi - par 6.8% (lai arī joprojām sarūkot kredītportfelim, banku sektora gūtie procentu ienākumi turpināja mazināties, tomēr krītoties par piesaistītajiem līdzekļiem maksātajām procentu likmēm, mazinājās kopējie banku sektora procentu izdevumi).

Banku likvīdo aktīvu apmēram janvārī sarūkot par 3%, nedaudz samazinājās arī banku sektora likviditātes rādītājs un janvāra beigās bija 62.3% (2011. gada decembra beigās - 63.9%).

Janvārī banku piesaistīto noguldījumu atlikums salīdzinot ar 2011. gada decembra beigām pieaudzis par 0.1% jeb 16.3 milj. latu, t.sk. rezidentu noguldījumu atlikums saruka par 0.9% jeb 54.8 milj. latu (galvenokārt samazinājušies nefinanšu sabiedrību un mājsaimniecību noguldījumi), savukārt nerezidentu noguldījumu atlikums pieauga par 1.4% jeb 71.0 milj. latu.

Janvārī banku sektora kopējais kredītportfelis būtiski nemainījās (saruka par 0.3% jeb 37.7 miljoniem latu, ko galvenokārt ietekmēja tas, ka banku sektorā no jauna izsniegto kredītu apmēri joprojām ir mazāki par klientu atmaksāto un banku norakstīto kredītu apmēriem). Rezidentu korporatīvajiem klientiem izsniegto kredītu atlikums saruka par 0.3%, savukārt rezidentu mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums par 0.7%. Pretēju tendenci uzrādīja nerezidentu kredītportfelis, mēneša laikā pieaugot par 0.9%, ko ietekmēja atsevišķu banku aktivitāte jaunu kredītu izsniegšanā nerezidentiem.

Banku sektorā janvārī no jauna izsniegti3 kredīti 127.8 miljonu latu apmērā, (t.sk. 26.4 miljoni latu - Latvijas nefinanšu uzņēmumu attīstībai, 7.4 miljoni latu - Latvijas finanšu uzņēmumiem, 12.6 miljoni latu - rezidentu mājsaimniecībām, savukārt 81.3 miljoni latu - nerezidentiem). Visaktīvāk bankas kreditējušas transporta un uzglabāšanas nozari - gandrīz puse no janvārī no jauna izsniegtajiem kredītiem uzņēmumiem izsniegti šai nozarei, savukārt mājsaimniecību segmentā ap 60% no jaunizsniegtajiem kredītiem janvārī veido kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai un/vai remontam.

Kaut arī ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu apmērs mēneša laikā būtiski nemainījās (pieauga par 0.2% un šādu kredītu īpatsvars sasniedza 17.3% janvāra beigās) un šāda tendence bija novērojama vairumā banku, tomēr gandrīz visās bankās janvārī bija novērojams kredītu ar kavējumu līdz 90 dienām apmēra pieaugums (kā rezultātā kopējais kavēto kredītu īpatsvars sasniedza 26.1% janvāra beigās), ko ietekmēja gan bezdarba pieaugums, gan pieaugušās apkures izmaksas un degvielas cenas.

Banku izveidoto uzkrājumu nedrošajiem kredītiem atlikums mēneša laikā nedaudz palielinājās (par 0.5%) un sasniedza 1.53 miljardus latu jeb 11.6% no banku kopējā kredītportfeļa janvāra beigās (2011. gada beigās - 11.5%).

Pārstrukturēto kredītu īpatsvars banku sektora kredītportfelī saruka no 17.5 % pagājušā gada beigās līdz 17.1% janvāra beigās. Arī atgūšanas procesā esošo kredītu īpatsvars mēneša laikā saruka līdz 14.1%. (2011. gada beigās 14.2%), ko galvenokārt ietekmēja kredītu norakstīšana.

Janvārī banku sektorā norakstīti kredīti 19 miljonu latu apmērā, kas ir aptuveni divas reizes vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā, (t.sk. rezidentu mājsaimniecības - 11.1 miljoni latu, rezidentu korporatīvie klienti - 7.3 miljoni latu, nerezidenti - 0.6 miljoni latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses