Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

No Parex bankas jau aizplūdis pusmiljards latu

No Parex bankas kopš septembra beigām aizplūduši aptuveni 500 miljoni latu, Dienu informēja Finanšu ministrijā (FM). Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Irēna Krūmane 9.novembrī Dienai teica, ka pusotra mēneša laikā no kredītiestādes aizplūduši 240 miljoni latu — tas nozīmē, ka kopš lēmuma par bankas pārņemšanu daļējā valsts kontrolē aizplūdis tikpat daudz, cik līdz tam.

FM valsts sekretārs un topošais Parex bankas padomes vadītājs Mārtiņš Bičevskis Dienai pastāstīja, ka pēc līguma parakstīšanas par 51% Parex bankas akciju pārņemšanu valsts kontrolē 10.novembrī pirmajās dienās naudas aizplūde bija vairāki desmiti miljonu latu dienā, pakāpeniski summas samazinājās līdz dažiem miljoniem latu dienā, bijušas gan arī dienas, kad naudas aizplūšana bija daudz lielāka. "Lūzums nav bijis, negatīva tendence ir saglabājusies." Lai nepārņemtu banku krietni sliktākā situācijā, nekā tā bija novembra sākumā, kad valdība izšķīrās par šo soli, FKTK noteikusi Parex bankai ierobežojumus pārskaitījumiem un naudas izņemšanai, piemēram, fiziskām personām — Ls 35 000 kalendārajā mēnesī, taču, piemēram, maksājumi valstij šajā summā netiek ieskaitīti. Iepriekš FKTK noteica arī kreditēšanas ierobežojumus. Diena jau rakstīja, ka līgums par Parex bankas daļēju pārņemšanu vēl nav stājies spēkā, jo trūkst sindicēto kredītu devēju akcepta akcionāru maiņai. Tas, vai sindicēto kredītu devēji dos Latvijai labvēlīgu atbildi, lielā mērā atkarīgs no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) viedokļa par Latvijas attīstību un no tā izrietošā atbalsta valstij, teica M.Bičevskis. Akcionāru maiņai jāpiekrīt visiem 60 sindicēto kredītu devējiem. Līgums par bankas pārņemšanu arī nosaka, ka jāpanāk, lai divu trešdaļu atmaksa nākamgad tiktu pagarināta. Nākamgad bankai būs jāatdod divi sindicētie kredīti: februārī 275 miljoni eiro un jūlijā 500 miljoni eiro. Atlikušo trešdaļu varētu pārfinansēt vai nu banka pati, banka ar valsts garantijām, vai arī valsts ar SVF un EK sniegto atbalstu, teica M.Bičevskis. Līdz šim valsts banku jau atbalstījusi ar 355 miljoniem latu, kas uz augstiem (15— 25%) procentiem pret kredītportfeļa ķīlu noguldīti kredītiestādē. Bez procentiem valsts par Parex bankai sniegto atbalstu saņems arī komisiju 1% apmērā. Komisijai būs jāmaksā arī par valsts garantiju izmantošanu, bet tās apmēru M.Bičevskis pagaidām nevarēja nosaukt, jo valdības noteikumi vēl tikai top. Ja valstij būs jāaizņemas nauda, ko ieguldīt Parex bankā, arī par to būs jāmaksā papildu noteiktajiem aizņēmuma procentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses