Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Pilnībā nomainīta "Parex bankas" padome

Piektdien notikušajā Parex bankas _(Parex) _akcionāru sapulcē pilnībā nomainīta bankas padome.

Tajā darbosies Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks ārvalstu finanšu līdzekļu koordinācijas jautājumos Andžs Ūbelis, Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, Parex 85% īpašnieces valsts a/s Latvijas Hipotēku un zemes banka valdes loceklis Rolands Paņko.

Tāpat padomes locekļa amatā iecelts savulaik valsts kopā ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) glābtās (sanētās) Rīgas komercbankas, vēlāk - Pirmās bankas (tagad DnB Nord) - bijušais prezidents Hokans Šellokers. Parex padomē ievēlēta arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme un bijušais FM valsts sekretāra vietnieks Gints Freimanis.

Dienai apstiprināja FM preses pārstāvē Diāna Bērziņa, jaunajā padomē netika ievēlēts mazākuma akcionāru pārstāvis Aians Hags.

FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis piektdien preses konferencē teica, ka valdībai tiks sagatavots lēmums par sarunu rezultātiem ar mazajiem akcionāriem, kas ir panākti, un sarunas tiks turpinātas. Mērķis esot pārņemt 100% akciju valsts īpašumā, jo Parex bankai tiek sniegts liels valsts atbalsts. No M.Bičevska teiktā izrietēja, ka mazākuma akcionāri teorētiski savas daļas varētu saglabāt, ja tie arī būtu gatavi ieguldīt naudu bankas stabilizēšanā.

M.Bičevskis atzina, ka sarunu pabeigšanai ar mazākuma akcionāriem nav konkrēta termiņa, bet valdība nav arī ieinteresēta vilcināt šo jautājumu.

Vaicāti par Sabiedrības citai politikai pārstāvi Gati Kokinu, kas drīz vien pēc lēmuma par Parex bankas akciju nonākšanu valsts īpašumā atgriezās bankā, preses konferences dalībnieki norādīja, ka esošie darbinieki saglabā savus amatus, arī G.Kokins. Līdz janvāra vidum-februārim tiks sagatavota bankas jaunā darbības stratēģija, tad arī katrs pats varēšot izvērtēt, vai vēlas turpināt darbu bankā.

Hipotēku un zemes bankas valdes priekšsēdētājs Inesis Feiferis uzsvēra, ka strādāšana bankā nav atkarīga no tā, kādam politiskajam spēkam cilvēks pieder.

Pats M.Bičevskis nav kļuvis par padomes priekšsēdētāju, kā iepriekš tika plānots, jo "bankā ir ievēlēta ļoti profesionāla padome, pārstāvji ir saskaņoti arī ar premjeru". Kļūt par bankas padomes priekšsēdi viņš atturējies, lai novērstu jebkādas spekulācijas ap banku un viņa saistību ar kādām politiskajām partijām. M.Bičevskis ir Tautas partijas biedrs.

Pirms tam Parex padomē strādāja Hans Eberhards Berndts, ekspremjers Valdis Birkavs, Guntars Grīnbergs, bijušais SEB bankas prezidents Viesturs Neimanis, Gints Poišs un eksministre Aija Poča.

Parex akcionāru sapulce tika sasaukta pēc tam, kad valdība izlēma par bijušajiem bankas līdzīpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim piederošo Parex akciju pārņemšanu par diviem latiem. Akcionāru sapulcē Hipotēku banka pārstāvēja 85% iepriekš abiem banķieriem piederošā Parex kapitāla, tā apliecinot, ka bankas pārņemšanas process ir juridiski noslēgts.

Akcionāru sapulce apstiprinājusi, ka Parex prezidents būs Nils Melngailis. Parex valdē strādās arī Parex Kredītrisku pārvaldības daļas vadītājs Valters Ābele, Klientu apkalpošanas daļas vadītājs Guntis Beļavskis un Parex viceprezidents Vladimirs Ivanovs.

Par Parex pārņemšanu valdība izlēma novembra sākumā. Bankas likviditātes uzlabošanai un stabilizēšanai Valsts kase depozītos Parex ieguldījusi jau gandrīz 500 miljonus latu.

Sagaidāms, ka drīzumā par bankas finanšu investoru, iegādājoties 25% Parex akciju, kļūs ERAB. Savukārt jau tuvākajās dienās valdība izšķirsies par bankas mazākuma akcionāriem piederošo (15%) akciju pārņemšanu. Mazākuma akcionāru pārstāvji ar šādu plānu gan nav apmierināti un uzstāj uz sarunām.

Skaidrību par to, vai ERAB kļūs par Parex finanšu investoru, N.Melngailis solīja janvāra vidū. Gan viņš, gan FM valsts sekretārs M.Bičevskis atsaucās uz šodienas ERAB preses paziņojumu, norādot, ka tajā ir redzama ERAB pozīcija.

Plānots, ka bankas padziļināto izpēti (due dilegence) veiks Pricewaterhouse Coopers. I.Feiferis neatklāja šī pakalpojuma cenu, jo līgums ir konfidenciāls. Cik daudz naudas izņemts no bankas pēdējās nedēļas laikā, N.Melngailis atturējās precizēt, uzsverot, ka situācija bankā ir stabilizējusies un ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteiktais likviditātes rādītājs ir normas robežās.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses