Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

papildināta - SVF brīdina par draudiem Latvijas izaugsmei

Latvija 2008.gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Līdz šim Latvija no plānotā kopējā aizdevuma saņēmusi 4,4 miljardus eiro, no kuriem apmēram 49% izlietoti valsts budžeta deficīta un valsts budžeta aizdevuma finansēšanai, 38,5% izlietoti valsts parāda atmaksai, bet apmēram 10% izmantoti finanšu sektora stabilitātei, kā arī 2,5% ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas atbalsts Parex bankai.
Pasaules ekonomikas grūtības ietekmēs arī Latvijas izaugsmi, taču iespējamam otram krīzes vilnim nebūs tik lielas ietekmes kā iepriekšējai krīzei, žurnālistiem ceturtdien teica Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas vadītājs Latvijā Marks Grifits.

Viņš klāstīja, ka ekonomiskā situācija Latvijā uzlabojas un šogad izaugsme būs 4% vai vairāk. Grifits prognozēja, ka parastos apstākļos Latvijas ekonomikas izaugsme varētu arī turpināties 4–5% apmērā, taču grūtības pasaules un Eiropas ekonomikās ietekmēs arī Latviju.

"Grūtības, ar ko saskaras Eiropa, ietekmēs arī Latviju, bet daudz mazāk, un iepriekšējā krīze neatkārtosies, kas ir milzīgs sasniegums," sacīja Grifits un piebilda, ka Latvija aizdevuma programmā ir veiksmīgi pārdzīvojusi grūtos laikus un krīzes un saspīlējums Eiropā to nav daudz ietekmējis. Tas apliecina Latvijas valdības un iedzīvotāju paveikto pēdējo gadu laikā, uzsvēra aizdevēju pārstāvis.

Pēc Grifita teiktā, aizdevēju intereses centrā gan šajā tehniskajā, gan nākamajā pārskata misijā būs šā gada budžeta deficīta mērķu izpilde un 2012.gada budžeta plānošana, lai pārliecinātos, ka tiks realizēts noteiktais budžeta deficīta mērķis – 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), lai izpildītu Māstrihtas kritērijus un varētu pievienoties eiro zonai 2014.gadā.

Svarīgi ir arī citi jautājumi – fiskālās atbildības likumprojekts un tas, lai tas sekmīgi tiktu virzīts izskatīšanai parlamentā, valstij piederošās Latvijas Hipotēku un zemes bankas (Hipotēku bankas) pārveide, kas tiek veiksmīgi turpināta, kā arī Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic jautājums. Ir svarīgi saprast neseno akcionāru vienošanos un to, cik daudz tā izmaksas un kā tas ietekmēs budžetu, klāstīja Grifits.

Eiropas Komisijas (EK) misijas vadītājs Latvijā Gabriele Džudiče apliecināja, ka aizdevēji vizītes laikā gatavosies nākamajai pārskata misijai, kas ļautu sekmīgi noslēgt Latvijas aizdevuma programmu. Papildus Grifitam Džudiče vērsa uzmanību arī uz vairākiem strukturāliem jautājumiem, īpaši uzsverot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu apguvi, kas ir svarīgi ilgtspējīgai ekonomikas izaugsmei turpmākajos gados.

Tiks vērtētas arī citas strukturālās reformas, piemēram, valsts uzņēmumu un nekustamo īpašumu pārvaldes uzlabošana, valsts pārvaldes efektivitātes uzlabošana, viņš atzina.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis informēja, ka tikšanās laikā pārrunāti vairāki jautājumi saistībā ar 2012.gada budžeta izstrādi. "Pašlaik notiek darbs pie jaunā makroekonomiskās attīstības scenārija, tālāk pie budžeta ieņēmumu prognozēm," viņš pastāstīja.

Šī ir pēdējā tehniskā misija pirms pēdējās pārskata misijas, kas būs oktobra beigās, novembra sākumā, norādīja premjers, minot, ka tās laikā galvenais jautājums būs nākamā gada budžets.

Jau vēstīts, ka SVF un EK tehniskā misija darbu Latvijā turpinās līdz 11.oktobrim. Pēdējā pārskata misijas vizīte savukārt notiks no 26.oktobra līdz 7.novembrim, bet 22.decembrī Latvija plāno noslēgt starptautisko aizdevumu programmu.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses