Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

"Parex banka": uzņēmēju aktivitāte kredītu ņemšanā joprojām ir augsta

Inflācijas apkarošanas plāna dēļ kreditēšanas pieaugums galvenokārt ir krities nekustamā īpašuma sektorā, bet uzņēmēji ir tikpat aktīvi kredītu ņēmēji kā iepriekš, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja "Parex bankas" viceprezidents Jorens Raitums.

"Valdības pieņemtā inflācijas ierobežošanas plāna galvenā būtība ir mazināt patēriņu, kas vairāk attiecas uz iedzīvotājiem, nevis uzņēmējiem. Līdz ar to var teikt, ka bankas saistībā ar pieminēto inflācijas ierobežošanas plānu nav mainījušas savas prasības pret uzņēmējiem izsniedzamajiem kredītiem. Bankas tāpat kā iepriekš turpina atbalstīt tautsaimniecības attīstību un labprāt finansē dažāda veida projektus, kas veicina valsts kopējo izaugsmi," viņš stāstīja.

Pēc Raituma teiktā, ņemot vērā situāciju nekustamo īpašumu tirgū, bankas dažādiem uzņēmēju projektiem patlaban pat pievērš daudz lielāko uzmanību, nekā tas bija iepriekš, un arī uzņēmēju aktivitāte ir liela.

"Uzņēmēju aktivitāte vēl aizvien ir augsta. Turklāt ir vērojama tendence tiem pieaugt, jo uzņēmēji aizvien meklē jaunus veidus, kur ieguldīt savu naudu un realizēt jaunus projektus," sacīja bankas pārstāvis.

Komentējot uzņēmēju sūdzības par grūtībām saņemt kredītus, Raitums pauda viedokli, ka tās lielā mērā ir saistītas ar izmaiņām nekustamā īpašuma tirgū, kā arī ar to, ka līdz ar situācijas izmaiņām pasaules tirgū kopumā ir notikusi būtiska resursu sadārdzināšanās. Viņš norādīja, ka kredītu izsniegšanas procedūrā uzņēmējiem nekas būtisks nav mainījies un bankas vēl aizvien ņem vērā daudz faktoru - biznesa plānu, esošo un prognozēto naudas plūsmu uzņēmumā, attiecīgo nozari utt.

Raitums atzina, ka iepriekš lielāko kredītu portfeļa daļu bankās veidoja kredīti nekustamajiem īpašumiem, taču tagad šī segmenta aktivitāte ir būtiski samazinājusies.

"Parex banka" augusta beigās bija otrā lielākā Latvijas banka pēc aktīvu apjoma un trešā lielākā kredītu izsniedzēja. Latvijas banku izsniegto kredītu apjoms šogad astoņos mēnešos kopumā palielinās par 26,3% jeb 2,86 miljardiem latu un augusta beigās bija 13,732 miljardi latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses