Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Pētījums: Baltijas valstīs visaktīvāk apdrošinās igauņi, viskūtrāk – latvieši

Baltijas valstīs visaktīvāk apdrošinās igauņi, turpretim Latvijas iedzīvotāji apdrošināšanas pakalpojumus izmanto vismazāk. Latvijā nevienu apdrošināšanās veidu sev vai savai mājsaimniecībai nav izvēlējušies 39% iedzīvotāju, savukārt Igaunijā – tikai 18%. Lietuvā apdrošināšanu neizmanto katrs trešais, jeb 33% iedzīvotāju.

Baltijas valstīs populārākais apdrošināšanas veids ir autoīpašnieku obligātā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana (OCTA), liecina apdrošināšanas sabiedrības  If Latvia un pētījumu centra TNS dati par apdrošināšanās paradumiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Igaunijā OCTA polises iegādājušies 62% iedzīvotāju, Lietuvā 54% iedzīvotāju, bet Latvijā – tikai 46% aptaujāto.

Arī otru Baltijā izplatītāko apdrošināšanas veidu - KASKO apdrošināšanu - visvairāk izvēlas Igaunijas iedzīvotāji (29% aptaujāto), savukārt vismazāk KASKO polises iegādājas lietuvieši (5% aptaujāto). Latvijā KASKO polises iegādājas 17% iedzīvotāju, liecina TNS dati.

Mājokļa apdrošināšana ir Baltijā trešais populārākais apdrošināšanas veids. Interesanti, ka igauņi savu mājokli izvēlas apdrošināt divreiz biežāk nekā Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji, proti, Igaunijā savu mājokli apdrošina 41% iedzīvotāju, bet Latvijā un Lietuvā attiecīgi tikai 18% un 16% iedzīvotāju.

Mājokļa apdrošināšanai līdzīga attieksme ir arī pret iedzīves apdrošināšanu. Latvijā iedzīvi apdrošina 11% iedzīvotāju, Lietuvā – 7%, bet Igaunijā – divreiz vairāk nekā Latvijā, proti, 23% iedzīvotāju.

Salīdzinoši Latvijas iedzīvotāji biežāk nekā kaimiņi dienvidos un ziemeļos iegādājas nelaimes gadījumu, veselības un ceļojumu apdrošināšanas polises.

„Pētījuma rezultāti atspoguļo ne tik daudz nacionālās, cik Baltijas valstu ekonomiskās atšķirības,” secina Sanita Livdāne, If Latvia valdes priekšsēdētāja vietniece. „Piemēram, Igaunijā ir reģistrēti gandrīz 0.6 auto uz vienu iedzīvotāju, kamēr Latvijā divreiz mazāk – ap 0.3, bet Lietuvā ap 0.4, tam tieši proporcionāli ir OCTA apdrošināšana. Turklāt Igaunijā ir lielāks satiksmē lietoto - auto ar derīgu tehnisko apliecību īpatsvars. Latvieši ir pat uzteicami kā apzinīgāki sava auto – KASKO apdrošinātāji.”

„Arī īpašuma apdrošināšanas ziņā joprojām vērojama latviešu skepse un uzskats, ka mājokli nav nepieciešams apdrošināt, nekas jau nenotiks, tas ir dārgi, vai vecu mājokli nav vērts apdrošināt. Īpašums tiek apdrošināts pārsvarā kredītdevēja lūguma dēļ. Tikai 11% no If Latvia īpašuma apdrošināšanas polišu portfeļa nav apdrošināti par labu bankām. Iedzīvi apdrošināt, protams, neliek neviens,” atzīst Sanita Livdāne, un turpina:

„Veselības apdrošināšanas popularitāte Latvijā skaidrojama ar atšķirīgu veselības aprūpes sistēmu. Mūsu likumdošana motivē uzņēmumus apdrošināt savu darbinieku veselību nodokļu atvieglojumu dēļ. Savukārt ceļojumu apdrošināšanas rādītājs pārsteidz, jo, kā liecina cits If Latvia pētījums, dodoties ceļojumā tikai 30% latviešu vienmēr parūpējas par ceļojuma apdrošināšanu, lai pasargātu sevi no neplānotiem izdevumiem atpūtas laikā.”

Lietuvieši nevienu apdrošināšanas veidu neiegādājas aktīvāk kā kaimiņi, liecina pētījums, bet viskūtrāk iegādājas mājokļa, iedzīves, KASKO, ceļojumu, un nelaimes gadījumu apdrošināšanu. Savukārt igauņi visaktīvāk iegādājas mājokļu, iedzīves un KASKO apdrošināšanas veidus.


Tuvākai informācijai:
Līga Lētiņa,
If Latvia Komunikāciju vadītāja
Tālr. 67 094 755
e-pasts: [email protected]

Īsumā par If Latvia:
If ir viens no lielākajiem riska apdrošinātājiem Baltijā. If Latvia dibināta 1998. gadā, tās īpašnieks ir If - lielākais riska apdrošinātājs Ziemeļeiropā. If Latvia piedāvā pilnu riska apdrošināšanas pakalpojumu klāstu gan privātpersonām, gan uzņēmumiem.
If Latvia ir pirmais apdrošinātājs, kas Latvijā piedāvā iegādāties apdrošināšanas polises un pieteikt KASKO negadījumu internetā, If Online sistēmā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses