Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Pētījums: bezdarbnieku iesaistīšanos darba tirgū traucē atšķirīgie informācijas ieguves avoti

Bezdarbnieku iesaistīšanos darba tirgū traucē atšķirīgie informācijas ieguves avoti un informācijas izplatīšanas veidi, kādus izmanto uzņēmēji darbinieku meklēšanā un pirmspensijas vecuma un ilgstošie bezdarbnieki, meklējot darbu, liecina sabiedrisko attiecību aģentūras "A.W.Olsen&Partners" pētījuma rezultāti.

Pētījuma rezultāti liecina - kaut gan darba devēji un bezdarbnieki izmanto tādus kopīgus informācijas kanālus kā draugi, radi un paziņas, centrālie un vietējie laikraksti, tomēr uzņēmēju visbiežāk izmantotais informācijas izplatīšanas avots (60%) ir specializētie interneta portāli, kas nav starp populārākajiem pirmspensijas vecuma un ilgstošo bezdarbnieku darba meklēšanas kanāliem.

Tikai 16% visu aptaujāto bezdarbnieku meklē informāciju par vēlamo darbu specializētos interneta portālos. Arī informāciju par vēlamo darbu šajos portālos ievietojuši tikai 12% visu aptaujāto bezdarbnieku, bet informāciju par potenciālo darbinieku šajos portālos meklējuši 27% aptaujāto uzņēmēju.

Bezdarbnieki darba atrašanai biežāk izmantojuši iespējas meklēt vakances Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA), iepazīstoties ar informāciju vēlamajās darba vietās un meklējot informāciju sabiedriskās vietās, bet tikai 11% uzņēmēju informāciju par vakancēm izvietojuši NVA un 2% norādījuši, ka mēdz izvietot informāciju par darba iespējām mācību iestādēs un 1% - sabiedriskās vietās.

Par aktivitātēm darba meklēšanā visbiežāk jeb 59% gadījumu bezdarbnieki lasījuši sludinājumus. Citās aktivitātēs iesaistījušies daudz mazāk aptaujāto bezdarbnieku - gandrīz ceturtā daļa norādījuši, ka pēdējā gada laikā gājuši uz darba pārrunām (24%) vai gājuši pie potenciālajiem darba devējiem interesēties par darba iespējām (23%). Pieteikuma vēstules un CV sūtījusi tikai vienpadsmitā daļa aptaujāto bezdarbnieku jeb 9% aptaujāto, bet sludinājumus par darbu, kādu vēlas strādāt, ievietojuši tikai 4% aptaujāto.

Savukārt nedaudz vairāk kā ceturtā daļa aptaujāto (27%) norādījuši, ka pēdējā gada laikā nav darījuši neko, lai atrastu darbu.

Divas trešdaļas aptaujāto bezdarbnieku par visefektīvāko darba atrašanas veidu uzskata informācijas meklēšanu pie draugiem, radiem un paziņām (67%). Otrs efektīvākais darba atrašanas veids bezdarbnieku vērtējumā ir informācijas meklēšana NVA - par efektīvu to uzskata 42% aptaujāto.

Bezdarbnieku ieskatā galvenās ar darba meklēšanu saistītās problēmas ir tas, ka darba devējs piedāvā pārāk zemu atalgojumu (59%) un ka darba devējs uzskata darba meklētāju par pārāk vecu (55%), kas ir skaidrojams ar respondentu samērā augsto vidējo vecumu, jo aptaujāto vidū ir liels pirmspensijas vecuma bezdarbnieku īpatsvars.

Kvantitatīvās aptaujās piedalījās 400 pirmspensijas vecuma (mazāk nekā pieci gadi līdz pensijas vecumam) un 100 ilgstošie bezdarbnieki (vairāk nekā 12 mēneši bez atalgota darba), kā arī 100 uzņēmēji no pieciem Latvijas reģioniem: Rīgas, Rēzeknes, Bauskas, Ventspils un Cēsīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses