Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Pētījums: Latvija pērn 64.vietā pasaulē pēc IKP apjoma uz iedzīvotāju

Latvija pērn bija 64.vietā pasaulē pēc iekšzemes kopprodukta (IKP) uz vienu iedzīvotāju - tā apjoms, rēķinot pēc pirktspējas paritātes standartiem (PPS), sasniedza 16 tūkstošus ASV dolāru (8,4 tūkstošus latu).

Par to liecina ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) jaunākajā faktu gadagrāmatā ("World Factbook") sniegtie dati.

Lietuvā, kur IKP uz iedzīvotāju pagājušajā gadā sasniedza 15 300 ASV dolāru (8000 latus), šajā reitingā ir atvēlēta 66.pozīcija, bet Igaunijai šis rādītājs ir labākais Baltijas valstu vidū - CIP eksperti aprēķinājuši, ka Igaunijas IKP uz iedzīvotāju pērn bijis 20 300 ASV dolāru (10,6 tūkstoši latu), kas nodrošināja tai 55.vietu pasaules valstu reitingā.

No Eiropas Savienības jaunajām valstīm vislabākais sniegums ir Slovēnijai, kurai ar 23 400 ASV dolāriem (12 tūkstošiem latu) uz iedzīvotāju piešķirta 48.pozīcija.

No 229 pētījumā ietvertajām valstīm un teritorijām līderpozīcija ir Luksemburgai, kur IKP uz vienu iedzīvotāju pērn sasniedza 71 400 ASV dolāru (37 tūkstošus latu). Tālāk seko Lielbritānijai piederošās Bermudu salas ar 69 900 ASV dolāriem (36,5 tūkstošiem latu) un britu Džērsijas sala ar 57 tūkstošiem ASV dolāru (30 tūkstošiem ASV dolāru).

Amerikas Savienotajām Valstīm sarakstā atvēlēta 9.pozīcija ar IKP apjomu uz iedzīvotāju 44 tūkstoši ASV dolāru (23 tūkstoši latu). No Eiropas valstīm labākais sniegums ir Norvēģijai - tā ierindota 6.pozīcijā ar IKP apjomu uz iedzīvotāju 46 300 ASV dolāru (24 tūkstoši latu).

CIP savā reitingā atvēlējis atsevišķu pozīciju visai Eiropas Savienībai, ierindojot to 34.vietā ar IKP apjomu uz iedzīvotāju 29 900 ASV dolāri (15,6 tūkstoši latu).

Krievijai piešķirta 82.pozīcija, IKP apjomam šajā valstī sasniedzot 12 200 ASV dolāru (6,4 tūkstošus latu) uz iedzīvotāju.

Viszemākais IKP uz iedzīvotāju pērn bija Zālamana salās, Komoru salās, Somālijā un Malāvijā - 600 ASV dolāru (314 latu) uz iedzīvotāju.

IKP uz iedzīvotāju aprēķināts, izmantojot mākslīgu naudu PPS, kura izslēdz atšķirīgu valūtu kursu ietekmi.

CIP faktu gadagrāmata tiek publicēta kopš 1981.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses