Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Pētījums: Latvijas iedzīvotāji naudu nelabprāt aizņemas no draugiem vai radiem

Latvijas iedzīvotāji labprātāk izvēlas aizņemties no kredītiestādēm, nevis no draugiem un radiem, lai arī kredītiestādēm ir jāmaksā procenti, liecina pēc kreditēšanas kompānijas "Baltijas izaugsmes grupa" (BIG) pasūtījuma veiktā pētījuma dati un ekspertu aptaujas rezultāti.

Eksperti skaidroja, ka bankās un citās kredītiestādēs aizņemšanās ir daudz bezpersoniskāka, tādēļ arī cilvēki labprātāk izvēlas šo ceļu.

BIG valdes priekšsēdētājs Juris Pūce arī atzina, ka Latvijā aizņemšanās kultūra un paradumi sāk attīstīties un tuvāko triju četru gadu laikā varēs runāt par saprātīgu un sabalansētu kredītu kultūru.

Aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju pēdējo divu gadu laikā saskārušies ar situāciju, ka pietrūkst naudas līdz nākamajiem regulārajiem ienākumiem, un tikai piektā daļa cilvēku šādās situācijās cenšas iztikt bez naudas aizņemšanās.

Līdzekļu trūkumu un nepieciešamību aizņemties visbiežāk izjūt finansiāli mazāk nodrošinātie iedzīvotāji, savukārt tie, kuri regulāri saņem lielākus ienākumus - augstākā vai vidējā līmeņa vadītāji, cilvēki ar augstāko izglītību un uzņēmēji -, naudas trūkumu un nepieciešamību aizņemties izjūt daudz retāk, liecina "Latvijas Faktu" veiktā aptauja.

Tā arī atklāj, ka finansiāli nodrošināto cilvēku vidū vairāk nekā puse aptaujāto nekad pēdējos divos gados nav saskārušies ar situāciju, ka pietrūktu naudas, savukārt ceturtā daļa strādnieku un tehnisko darbinieku naudas līdzekļu trūkumu izjūt regulāri. Bezdarbnieku un īslaicīgi nestrādājošo cilvēku vidū to, kam regulāri pietrūkst naudas, īpatsvars ir vēl lielāks. Līdzīgi tikai 12,6% speciālistu ar augstāko izglītību, ierēdņu un militārpersonu atzinuši, ka regulāri saskaras ar naudas trūkumu.

BIG arī vērš uzmanību uz to, ka mājsaimnieces, sievietes, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, un studenti diezgan reti izjūt naudas trūkumu līdz nākamajiem ienākumiem. Dažādās sociāli demogrāfiskās respondentu grupās iegūtie rezultāti liecina, ka situācijās, kad trūkst naudas, bez aizņemšanās biežāk cenšas iztikt gados vecākie un finansiāli mazāk nodrošinātie iedzīvotāji.

Speciālisti arī prognozē, ka pamazām Latvijā mainīsies kreditēšanas struktūra un līdz ar izsniegto kredītu daudzuma kritumu pieaugs izsniegto kredītkaršu un patēriņa kredītu apjoms. "Tā kā bankas nevar kreditēt nekustamo īpašumu iepriekšējos apjomos, kredītkaršu izdošana ir kļuvusi gandrīz par pēdējo iespēju kaut ko nopelnīt ar kredītiem," uzsvēra socioloģe un "Latvijas Reitingu" direktore Irina Žemčugova, un, pēc viņas domām, līdz 50% sabiedrības izmantos iespēju saņemt kredītkarti.

"Pētījuma rezultāti arī apliecina, ka Latvijas sabiedrībai nepieciešams skaidrojošs un izglītojošs pasākumu kopums kredītkultūras attīstības veicināšanai, jo kredītresursu izmantošana ir atbalstāma un plaši izplatīta prakse visā civilizētajā pasaulē, taču vēsturiskās kredītprakses trūkums var radīt sarežģījumus savu kredītspēju izvērtēšanā," rezumējot norādīja BIG valdes priekšsēdētājs.

BIG dibināta 1996.gadā un specializējas privātpersonu kreditēšanā, piedāvājot patēriņa kredītus, kā arī kredītus pret nekustamā īpašuma ķīlu. BIG vienīgais akcionārs ir Igaunijas banka "Balti Investeeringute Grupi Pank", kas sniedz kredīta pakalpojumus visās trijās Baltijas valstīs. BIG klientu skaits Latvijā pārsniedz 40 tūkstošus cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses