Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

PR: Uzsākta pieteikšanās "Swedbank" dinamiskajam depozītam "Infrastruktūra"

Swedbank sāk piedāvāt dinamisko depozītu “Infrastruktūra”, dodot iespēju investēt globālu komunālo pakalpojumu, enerģētikas un transporta uzņēmumu akcijās.  Šis piedāvājums radīts, ņemot vērā faktu, ka infrastruktūra ir viena no pamatnozarēm, ar kuru saistās lielas cerības pasaules ekonomikas atjaunošanā.

Šobrīd samazinoties patēriņam visā pasaulē, daudzu valstu valdību ekonomikas stimulēšanas un darba vietu saglabāšanas plānos centrālais elements ir investīcijas infrastruktūrā.

ASV un Eiropā šajā nozarē pēdējo trīsdesmit gadu laikā investīciju īpatsvars attiecībā pret IKP ir būtiski samazinājies, tāpēc tagad plaši budžeta līdzekļi ir jāiegulda ceļu un tiltu izbūvē, kā arī enerģētikas un tranzīta sistēmu attīstībā. Līdztekus attīstības valstīs kvalitatīvas infrastruktūras trūkums bieži vien ir viens no galvenajiem šķēršļiem, kas kavē ekonomikas attīstību un iedzīvotāju dzīves līmeņa uzlabošanos.

Tuvāko divu gadu laikā daudzu pasaules valstu valdības infrastruktūras attīstības projektos plāno ieguldīt vairākus simtus miljardu dolāru. ASV ekonomikas veicināšanas plāna pamatā ir investīcijas tieši infrastruktūrā un tā ietvaros tuvāko desmit gadu laikā ir plānots apgūt aptuveni 785 miljardus dolāru. Arī analoģiska Ķīnas plāna pamatā ir infrastruktūras attīstība un tā kopējā summa ir 585 miljardi dolāru. Nesen publicētais Pasaules Bankas ziņojums parāda, ka attīstības valstīm to infrastruktūrā kopumā ir jāiegulda aptuveni 5,5% no IKP.

“Šo dinamiskā depozīta piedāvājumu esam izstrādājuši sadarbībā ar Zviedrijas strukturēto produktu tirgus līdera Swedbank Markets analītiķiem. Infrastruktūras nozares uzņēmumi nodrošina ikvienam nepieciešamos elektroapgādes, transporta, ūdensapgādes, atkritumu pārstrādes u.c. pakalpojumus, tāpēc to finanšu rādītāji parasti ir stabili un labi prognozējami. Investoriem šie uzņēmumi varētu šķist sevišķi pievilcīgi, jo to ieņēmumi mazākā mērā ir atkarīgi no kopējā ekonomiskā cikla,” saka Kristīne Mūrmane, Swedbank Investīciju tirgus daļas vadītāja.

Ar S & P Global Infrastructure Risk Control 12% indeksa starpniecību ir iespējams investēt globālo infrastruktūras dalībnieku akcijās. Šī indeksa galvenie sektori ir komunālie pakalpojumi, enerģētika un transports. Vairums to uzņēmumu, kuru akcijas ir iekļautas minētajā indeksā, darbojas tādos tirgos, kur tuvāko divu līdz piecu gadu laikā ir plānots būtisks infrastruktūras attīstībai veltīto ieguldījumu pieaugums.

Svarīgākie ieguldījuma riska faktori ir fakts, ka akciju ienesīgums aizvien ir atkarīgs no fondu tirgus kopējā stāvokļa, lai arī nozarē strādājošo uzņēmumu finanšu rādītāji ir pietiekami labi. Arī uzņēmumu pieredzes trūkums darbā ar apjomīgiem projektiem var palēnināt infrastruktūras objektu plānoto attīstību.

Pieteikties jaunajam dinamiskajam depozītam var no 18. marta līdz 29. aprīlim. Depozīta termiņš – 2,5 gadi (sākuma datums ir šī gada 30. aprīlis, bet depozīta beigu datums - 2011. gada 31. oktobris).

Papildus informācijai:
Kristīne Jakubovska
Swedbank
Preses sekretāre
Tālr.: 67444560, 29128208
[email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses