Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Sabiedrības novecošanās apdraud ekonomiskos panākumus bijušajās PSRS valstīs

Sabiedrības novecošanās bijušās PSRS un Austrumeiropas valstīs apdraud ekonomiskos panākumus šajā reģionā, turklāt demogrāfiskie procesi vissmagāk skars tieši reģiona mazās valstis, tostarp Latviju un Lietuvu.

Tā savā jaunākajā ziņojumā par sabiedrības novecošanās ietekmi uz tautsaimniecības attīstību 28 pārejas ekonomikas valstīs norāda Pasaules Banka (PB).

Ziņojuma autori vēsta - ja bijušās PSRS un Austrumeiropas valstis steidzami neīstenos pasākumus dzimstības palielināšanai, kā arī reformas veselības aprūpes un pensiju sistēmās, līdz 2025.gadam šajā reģionā būs viens no pasaulē lielākajiem vecu cilvēku īpatsvariem.

Ziņojumā secināts, ka sabiedrības novecošanās rada smagu ekonomisku seku risku visā pasaulē, taču atšķirībā no turīgām industriāli attīstītām zemēm bijušajās PSRS un Austrumeiropas valstīs novecošanās problēmu vēl vairāk saasina salīdzinoši augstais nabadzības līmenis, kā arī vēl nepabeigtā pāreja uz attīstītu tirgus ekonomiku.

Pēc PB aprēķiniem, zemās dzimstības dēļ nākamajos 20 gados reģionā iedzīvotāju skaits samazināsies teju par 24 miljoniem un vienlaikus par 65 gadiem vecāku cilvēku īpatsvars palielināsies līdz 20-25%.

Ziņojumā norādīts, ka šādu demogrāfisko tendenču ietekme mazajās reģiona zemēs būs krietni smagāka nekā lielākās valstīs. Šajā saistībā bankas eksperti min Latviju un Lietuvu, kur, pēc viņu aplēsēm, nākamajās desmitgadēs iedzīvotāju skaits saruks vairāk nekā par desmitdaļu pretstatā pašreizējiem attiecīgi 2,3 miljoniem un 3,4 miljoniem iedzīvotāju. Savukārt Igaunijā iedzīvotāju skaita samazināšanās līdz 2025.gadam paredzama par 100 tūkstošiem.

PB speciālisti īpaši nobažījušies par to, ka bijušajās PSRS un Austrumeiropas valstīs palielināsies tēriņi vecāka gada gājuma ļaužu aprūpei. "Reģiona valstīs šī problēma pagaidām nav apzināta un nav sākta stratēģijas izstrāde un attiecīgas institūcijas veidošana, lai mīkstinātu sekas, kādas var radīt šo tēriņu iespējams krass palielinājums," konstatēts ziņojumā.

Ja bijušās PSRS un Austrumeiropas valstis vēlas, lai līdzšinējais straujais ekonomikas pieaugums turpinātos, viennozīmīgi ir nepieciešams stabils dzimstības pieaugums, rezumē ziņojuma autori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses