Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Balsts: dzīvokļu cenas Rīgas centrā un mikrorajonos šovasar nekāps. Dažos tirgus segmentos, iespējams, pat kritīs

Dzīvokļu vidējās cenas Rīgā šogad līdz aprīlim kāpušas, taču noticis divreiz lēnāk nekā pagājušā gada beigās un liecina par nekustamā īpašuma tirgus stabilizāciju, šodien norāda kompānija Balsts. «Tagad sākusies nekustamā īpašuma tirgus stabilizācija, kas ir izskaidrojama ar pieprasījuma samazināšanos,» skaidro Balsta valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Līdz šim mājokļu cenas augušas straujāk nekā iedzīvotāju ienākumi. Rezultātā ir samazinājies to cilvēku skaits, kuri var atļauties iegādāties nekustamo īpašumu, ņemot hipotekāro kredītu.

Kas veicina cenu apstāšanos?

A.Zariņš uzskata, ka valdības īstenotie pretinflācijas pasākumi nav ietekmējuši tirgu tā, kā tas sākotnēji tika plānots. Šie ierobežojumi vairāk ietekmējuši cilvēkus psiholoģiski un likuši viņiem rūpīgāk pārdomāt nekustamā īpašuma iegādi.

Daļu potenciālo pircēju aptur kredītresursu pastāvīgā sadārdzināšanās. Savukārt banku kredītpolitikas maiņa liek pasteigties tiem, kuru oficiālie ienākumi ir nelieli, toties neoficiālie lieli. Viņi apzinās, ka vēlāk kredītu saņemt būs grūtāk.

Vēl viens faktors, kas sekmē tirgus stabilizāciju, ir jauno mājokļu piedāvājumu skaita palielināšanās. Jo vairāk jauno mājokļu būs, jo ātrāk samazināsies cenu kāpums un līdz ar to izzudīs arī spekulatīvie darījumi. Tie vairs nebūs izdevīgi. Spekulanti meklēs citus ekonomikas segmentus, kuros būs kādas nepilnības.

Trūkst biroju un mājokļu īres tirgū

A.Zariņš norāda, ka tomēr vēl joprojām ir segmenti, kuros pieprasījums pārsniedz piedāvājumu. Ļoti liels pieprasījums ir pēc biroju platībām (60— 120m²) un veikaliem (50—100m²) Rīgas centrā un centrālajās pilsētas ielās. Dzīvojamo platību īres segmentā arī ir palielinājies pieprasījums pēc privātmājām. Īpaši trūkst mazo (1—2 istabu) dzīvokļu. Ļoti liels pieprasījums ir pēc īres objektiem vasaras sezonai Jūrmalā.

Cenu pieaugums dažādos tirgus segmentos I ceturksnī:

Objekts I ceturksnis Prognoze II ceturksnim
Dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos 9% 0%
Dzīvokļu cenas Rīgas centrā 4% 0%
Jauno projektu dzīvokļu cenas Rīgas mikrorajonos 9% 4%
Jauno projektu dzīvokļu cenas Rīgas centrā 5% 0%
Apbūvējamās zemes cenas Rīgā un Rīgas rajonā 2% 0%
Ofisu nomas maksa 5% 3%
Veikalu nomas maksa 5% 3%
Dzīvokļu īres maksa 5% 5%

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses