Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Konkurences padome: karteļa pazīmes būvmateriālu tirgū nav novērotas

Nevienā no būvniecības tirgus nozarēm aizliegtas konkurentu vienošanās jeb karteļa pazīmes līdz šim nav novērotas, aģentūrai BNS pavēstīja Konkurences padomes (KP) Pārvaldes vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Liene Sarmiņa.

Viņa informēja, ka KP regulāri uzrauga būvmateriālu tirgu un seko līdzi tajā notiekošajiem procesiem, piemēram, pērn KP veica pētījumu par nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas tirgu, kurā secināja, ka pēdējos gados nemetālisko minerālu izstrādājumu ražotāju skaits ir audzis, bet konkurence starp uzņēmējiem samazinājusies tāpēc, ka strauji pieauga būvniecības tempi.

Sarmiņa norādīja, ka KP veica arī cementa tirgus izpēti un konstatēja, ka galvenā tendence, kas negatīvi ietekmē konkurences apstākļus, ir cementa deficīts, kura dēļ rodas konkurences trūkums. "Cementa trūkums pastāv tādēļ, ka ir maz cementa ražotāju, bet esošie ražotāji ražo nepietiekami daudz cementa," sacīja Sarmiņa.

Viņa norādīja, ka jūnijā situācijas novērtēšanai KP sāka veikt pētījumu par būvniecībai paredzēto ģipša izstrādājumu ražošanas tirgu un konkurenci tajā. Pētījumu paredzēts veikt līdz oktobra beigām.

Pēc Sarmiņas teiktā, pēdējos gados ir novērojama strauja būvniecības apjoma izaugsme, kas kopā ar konkurences trūkumu rada nesabalansētību starp pieprasījumu un piedāvājumu. KP arī konstatēja, ka arvien pieaug pieprasījums pēc tiem būvmateriāliem, kurus ir dārgi transportēt.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šogad otrajā ceturksnī būvniecības izmaksas Latvijā pieaugušas vidēji par 29,1% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu. Šogad pirmajā ceturksnī būvniecības izmaksas Latvijā pieaugušas vidēji par 30,4% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses