Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

IT jomā ir vakances

Nevienam nav noslēpums, ka Covid-19 pandēmijas laikā darba tirgus dažādās nozarēs ir mainījis savu gaitu. Pieprasījums pēc speciālistiem, kas spēj izmantot digitālās prasmes, ir krietni audzis, piemēram, pārdevēji/ konsultanti, kuri ir apveltīti ar ļoti labām komunikācijas spējām apvienojumā ar izcilu pārdošanas pieredzi, vairs nevar iztikt bez digitālajām prasmēm.

Strādājot ar lietojumprogrammatūru, kurā ir jāreģistrē jauns klients vai jāapskata esošā klienta informācija, dažiem šī darbība var likties vienkāršāka par vienkāršu, citiem – sarežģīta, bet mūsdienās digitālās prasmes ir nepieciešamas tāpat kā pārdošanas spējas.

Skatoties Latvijas oficiālajā statistikas portālā uz bezdarbnieku skaitu un bezdarba līmeni, ir redzams, ka, salīdzinot ar 2019. gada pirmo ceturksni, 2020. gada pirmajā ceturksnī bezdarba līmenis kopumā procentos ir pieaudzis par 5,7%. Laikā no 2020. gada pirmā ceturkšņa līdz 2021. gada pirmajam ceturksnim bezdarba līmenis kopumā ir pieaudzis par 4,2%. Ja salīdzinām 2019. gada pirmo ceturksni un 2021. gada pirmo ceturksni, tad redzams pieaugums pat par 9,9%. Protams, jāņem vērā, ka iedzīvotāju skaits ir pārrēķināts pēc veiktās tautas skaitīšanas rezultātiem. Varam apgalvot, ka bezdarba līmenis starp šiem konkrētajiem laika periodiem ir zem 10%, un tas ir arī zemāks nekā tālajā 2010. gada decembrī, kad bezdarba līmenis Latvijā sasniedza rekordaugstu skalas punktu – 16,6%.

Pēc Latvijas oficiālās statistikas portālā redzamajiem datiem par datoru, interneta un mājaslapas lietošanu uzņēmumos, var secināt, ka interneta lietošana no 2010. gada līdz 2020. gadam ir palielinājusies par 9,3%, turklāt tīmekļa vietņu izmantošana ir pieaugusi par 14,2%, tādējādi apliecinot, ka šīs zināšanas un iemaņas patiešām ir neatņemamas darba ikdienas sastāvdaļas. Daudzviet darba ikdienā notiek darbinieka mijiedarbošanās ar datoru.

Statistikas apkopojums par informācijas tehnoloģiju (IT) jomas vakancēm un to pieprasījumu tiešā veidā nav pieejams, bet ir iespējams balstīties uz vakanču portālos ievietotajiem sludinājumiem. Skatoties uz vakancēm IT nozarē, piemēram, dažādās programmēšanas valodas vakancēs, tādā kā Java programmētājs/-a pieejami 73 aktuālie darba piedāvājumi, C# programmēšanas valodā ir 13 piedāvājumi, Python programmēšanas valodā – 24 piedāvājumi. Summējot pieprasījumu pēc programmētājiem, ir redzams, ka tiek piedāvātas kopumā 239 vakances. Pēc datu apkopojuma attiecīgajās vakanču piedāvājumu tīmekļa vietnēs secināms, ka vakantās vietas IT nozarē nekādā ziņā nav aizpildītas un ka nepārtraukti tiek meklēti IT speciālisti.

Viens no ātrākajiem ceļiem, kā darba devējiem aizpildīt esošās vakantās vietas un potenciālajiem darbiniekiem izmēģināt IT nozarē savus spēkus, ir pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma Datorsistēma, tās apguve un absolvēšana. Šajā programmā ir iespējams divu gadu laikā apgūt visas iepriekš minētās programmēšanas valodas, kā arī prakses laikā iegūt praktisku un profesionālu darba pieredzi saistībā ar savu nākamo darba vietu vai vismaz līdzīgā darba vidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses