Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vairogs pret uzbrukumu

Zinošs un izglītots darbinieks ir uzņēmuma labākā aizsardzība pret kiberuzbrukumiem, uzsver Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Latvijā Cert.lv, kopā ar partnerinstitūcijām šonedēļ sākot jaunu izglītojošu kampaņu Kiberdrošība darbavietā. Tās ietvaros tiks aktualizēti droši interneta lietošanas pamatprincipi ikviena cilvēka darbavietā, veicināta sabiedrības izpratne par kiberdrošību un iespējamiem riskiem, kā arī atgādināts par kritiskās domāšanas un uzticības saišu proporcionālu līdzsvaru internetā.

"Labāka izpratne par savām darbībām interneta vidē ir visdrošākais vairogs pret izsmalcinātiem kiberuzbrukumiem šodien, kad mūsu ikdienas neatņemama sastāvdaļa ir komunikācija viedierīcēs un attālināts darbs. Lai sevi pasargātu no ļaundariem internetā, nav nepieciešams apgūt sarežģītu teoriju vai mācīties programmēšanu augstskolā – mēs katrs varam sevi pasargāt, tāpēc šajā kampaņā eksperti un sabiedrībā populāri cilvēki dalīsies ar ieteikumiem, zināšanām un pieredzi, kā to labāk izdarīt," stāsta Cert.lv vadītāja Baiba Kaškina. Cert.lv jau iepriekš norādījis, ka līdz ar attālināta darba režīma pieaugumu ārkārtas situācijas laikā un pēc tās Latvijā būtiski pieaudzis kiberuzbrukumu skaits.

Kampaņa ilgs četras nedēļas, uzrunājot sabiedrību ar īpašu video, reklāmas un rakstu palīdzību, kur eksperti skaidros, kā veidot noturīgus un efektīvus kiberdrošības paradumus, kā vislabāk rūpēties par savu iekārtu drošību, kā veidot efektīvas paroles un atcerēties tās.

Kampaņas laikā radīti trīs jaunvārdi – "parolīze", "muļķerēšana" un "spaidonis" –, kas izteiksmīgi brīdina par iespējamām sekām, ja nekādi drošības pasākumi virtuālajā vidē netiek ievēroti. Apkopotā informācija Cert.lv ikmēneša apskatos liecina, ka cilvēki un uzņēmumi ik gadu cieš materiālus zaudējumus, jo, neievērojot drošus paroļu izveides pamatprincipus, paralizē jeb "parolizē" darba vai savu personīgo kibervidi. Tāpat katru gadu turpina pieaugt pikšķerēšanas jeb sensitīvas informācijas izvilināšanas mēģinājumi, tāpēc svarīgi ir atpazīt "muļķerēšanu" un neiekrist izliktajās lamatās. Interneta lietotāji joprojām uzķeras gan uz klasiskiem, gan arvien radošākiem informācijas izmānīšanas veidiem, aiz neuzmanības ļaundariem uzdāvinot savu bankas konta informāciju, savus personas datus un citu sensitīvu saturu. Piemēram, viedierīču lietotāji aizvien atsaucas uz saņemtajām īsziņām tālrunī un spiež uz saitēm, kas nemanāmi aizved uz viltus mājaslapām. Neapdomīgi klikšķinot uz saitēm, attēliem vai pielikumā pievienotiem dokumentiem, ikviens var kļūt par "spaidoni", radot priekšrocības kibernoziedzniekiem. Cert.lv aicina kritiski izvērtēt visu internetā sastopamo informāciju.

Vairāk par kampaņu un tās laikā plānotajām aktivitātēm var uzzināt vietnē www.parolize.lv. Te atrodama arī digitālā rokasgrāmata, kur interaktīvā veidā darba ņēmēji un darba devēji var iepazīties ar kiberdrošības pamatlietām, aizpildot testus un pārbaudot savas zināšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses