Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Olainfarm nodibinājis meitas uzņēmumus Francijā, Itālijā, Spānijā, Vācijā un Polijā; turpina jaunu produktu reģistrāciju ES

Latvijas zāļu ražotājs AS Olainfarm mērķtiecīgi turpina paplašināt savu darbību Rietumeiropas tirgos gan dibinot meitas uzņēmumus, gan reģistrācijai iesniedzot arvien jaunus patentbrīvos medikamentus. AS Olainfarm jau nodibinājis meitas uzņēmumus Francijā, Itālijā, Spānijā, Vācijā un Polijā, kur darbu sākuši arī vietējie vadītāji. Līdztekus tam šā gada pirmajos trīs mēnešos Eiropas Savienības (ES) tirgos reģistrācijai iesniegti vēl pieci jauni produkti, kopējam reģistrācijā esošajam jauno produktu skaitam sasniedzot jau 26 medikamentus dažādās terapeitiskajās grupās.

“Farmācija ir nozare, kur nepietiek izdomāt produktu, sākt to ražot un tirgot. Katram jaunam preparātam ir jāveic detalizēta izstrāde, pētījumi, jāpierāda efektivitāte, kvalitāte un drošība, jāveic reģistrācija katrā tirgū un jāizpilda vēl virkne prasību. Šis process pat vienkāršākiem preparātiem, kuriem tirgū jau ir analogi, prasa milzīgas investīcijas un arī laiku. Turklāt konkurence farmācijas nozarē ir ļoti sīva, tirgū ir izteikti globālie līderi, kas lielā mērā spēj diktēt kopējo tā attīstību. Taču “Olainfarm” jau līdz šim ir pierādījis, ka esam nozīmīgs vietējais zāļu ražotājs un mūsu produkti spēj konkurēt arī ar daudzmiljardu kompāniju piedāvājumu. Piesakot sevi ES tirgos ar jauno produktu portfeli, kura pirmās komercializācijas sāksies jau šogad, redzam iespēju dot savu papildus ieguldījumu arī visas Latvijas ekonomikas izaugsmē,” saka “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Līdz ar uzņēmuma vairākuma akcionāru maiņu, kas noslēdzās vien 2021. gada nogalē, “Olainfarm” nekavējoties mainīja attīstības stratēģiju, par galveno prioritāti izvirzot mērķi kļūt par vienu no desmit Eiropas medikamentu ražotājiem savās terapeitiskajās grupās. Šajā laikā produktu portfelī ir apstiprināti vairāk nekā 50 jauni produkti, no kuriem 26 jau iesniegti reģistrācijai ES valstīs. Pieciem jaunajiem medikamentiem reģistrācijas process ir sākts šogad un līdz gada beigām plānots šo procesu sākt vēl vismaz 16. Četri jaunie produkti, kas aptver kardioloģiju, uroloģiju un onkoloģiju, vairākos tirgos saņēmuši arī reģistrācijas apliecības, lai jau šovasar varētu sākt to komercializācijas.

Kopumā visvairāk reģistrācijai ir iesniegtas zāles sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai – astoņi preparāti. Tam seko neiroloģija ar sešiem medikamentiem un onkoloģija ar pieciem jauniem medikamentiem. Pa trim produktiem iesniegtiem reģistrācijai uroloģijā un pret diabēta zāļu grupā. Savukārt pretalerģijas terapeitiskajā grupā reģistrācijā ir viens jauns preparāts.

““Olainfarm” akcionāri ir definējuši skaidru uzstādījumu un stratēģisko mērķi – izveidot Rietumvalstu un pasaules tirgiem atbilstošu un konkurētspējīgu produktu portfeli, lai varētu straujāk attīstīties tieši šajos tirgos, samazinot vēsturisko tirgu ietekmi uz uzņēmuma darbību. Pārorientēšanās uz citiem tirgiem, kā arī vēsturiski izveidoto meitas uzņēmumu atsavināšana, ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Lai aiztaisītu ciet vecās durvis, ir jāver vaļā jaunās. Veltam tam milzīgu daļu savu spēku un resursu. Svarīgi saprast – zāļu ražošanā pat viens mazs solis var prasīt vairākus gadus. Tie nav pārtikas produkti, luksusa drēbes vai kokmateriāli, ko var viegli un bez aizķeršanās iekrāmēt transportā un piegādāt uz citu galamērķi. Mūsu attīstības mērķim tiek novirzītas arī apjomīgas investīcijas. Kopējais plānotais investīciju apjoms sasniedz 100 miljonus eiro, kas tiek ieguldīti gan jaunajā produktu portfelī, gan ražotņu modernizācijā, digitalizācijā un ražošanas paplašināšanā, lai uzņēmums būtu vēl konkurētspējīgāks starptautiskajos tirgos. Ieguvēji no tā būs arī visi Latvijas iedzīvotāji. Spēcīgi vietējie medikamentu ražotāji ir viens no būtiskiem valsts ekonomikas un veselības drošības pīlāriem, jo ievērojami samazina riskus, ka ārkārtas situācijās nevarēsim nodrošināt pamata medikamentu pieejamību Latvijas pacientiem. Vietējie ražotāji situācijās, kad starptautiskās piegādes apstājas,  ir izšķiroši svarīgi,” uzsver “Olainfarm” padomes priekšsēdētājs Jānis Buks.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses